Zupa z pieczonej dyni hokkaido przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonej dyni hokkaido

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dyni Hokkaido nie musisz obierać. Dobrze ją umyj i pokrój na mniejsze kawałki (usuń zielone części). Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół i połóż wszystkie warzywa na blaszce z piekarnika. Skrop olejem i piecz przez 20 minut.

Krok 2

Orzechy wysyp na blaszkę i po 20 minutach pieczenia dyni dołóż je do piekarnika. Kontynuuj pieczenie przez 5 minut.

Krok 3

W między czasie w naczyniu miksującym zagotuj wodę z dodatkiem kostki Knorr oraz wszystkich przypraw 10min/100C/obr. 2

Krok 4

Dodaj do naczynia miksującego upieczone warzywa i zmiksuj zupę 2min/obr. 8. Gotową zupę podawaj posypaną orzechami i skropioną olejem dyniowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wodę możesz zastąpić w przepisie mlekiem kokosowym.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Janecka

    Katarzyna Janecka , 03.10.2020

    Bardzo fajna. Ja dodałam odrobinę wanilii (aromat) I zamiast orzechów prażoną pestki dyni.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowy hummus
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pieczonej dyni hokkaidoZupa z pieczonej dyni hokkaido

Zupy z pieczonej dyni hokkaido nie może zabraknąć w jesiennym jadłospisie. Gęsta, aromatyczna, wypełniona rozgrzewającymi przyprawami. Dodatkowo zachwyca słonecznym kolorem. Do przepisu na zupę dyniową wracajcie zawsze wtedy, gdy macie ochotę na wyrazistą zupę z ognistym temperamentem.

Dla kogo?

Przepis obowiązkowy dla wszystkich zmarzluchów. Jesienne i zimowe chłodne dni wymagają rozgrzewających receptur takich jak ta na zupę z pieczonej dyni hokkaido.

Na jaką okazję?

Pierwsze danie obiadowe, a może gorąca kolacja? Lepiej od razu przygotować większy garnek, by móc w dowolnym momencie podgrzać porcję apetycznej, kremowej zupy z dyni.

Czy wiesz, że?

Dynia hokkaido jest niewielką odmianą rośliny, waży zazwyczaj maksymalnie trzy kilogramy. Twardej skórki nie należy ściągać przed obróbką termiczną.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczną zupę z pieczonej dyni hokkaido podawajcie w towarzystwie chrupiących grzanek, które możecie zwieńczyć masłem czosnkowym lub pietruszkowym.