
Składniki
600 gramów
500 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dyni Hokkaido nie musisz obierać. Dobrze ją umyj i pokrój na mniejsze kawałki (usuń zielone części). Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół i połóż wszystkie warzywa na blaszce z piekarnika. Skrop olejem i piecz przez 20 minut.
Krok 2
Orzechy wysyp na blaszkę i po 20 minutach pieczenia dyni dołóż je do piekarnika. Kontynuuj pieczenie przez 5 minut.
Krok 3
W między czasie w naczyniu miksującym zagotuj wodę z dodatkiem kostki Knorr oraz wszystkich przypraw 10min/100C/obr. 2
Krok 4
Dodaj do naczynia miksującego upieczone warzywa i zmiksuj zupę 2min/obr. 8. Gotową zupę podawaj posypaną orzechami i skropioną olejem dyniowym.

Dobra rada:
Wodę możesz zastąpić w przepisie mlekiem kokosowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pieczonej dyni hokkaido
Zupy z pieczonej dyni hokkaido nie może zabraknąć w jesiennym jadłospisie. Gęsta, aromatyczna, wypełniona rozgrzewającymi przyprawami. Dodatkowo zachwyca słonecznym kolorem. Do przepisu na zupę dyniową wracajcie zawsze wtedy, gdy macie ochotę na wyrazistą zupę z ognistym temperamentem.
Dla kogo?
Przepis obowiązkowy dla wszystkich zmarzluchów. Jesienne i zimowe chłodne dni wymagają rozgrzewających receptur takich jak ta na zupę z pieczonej dyni hokkaido.
Na jaką okazję?
Pierwsze danie obiadowe, a może gorąca kolacja? Lepiej od razu przygotować większy garnek, by móc w dowolnym momencie podgrzać porcję apetycznej, kremowej zupy z dyni.
Czy wiesz, że?
Dynia hokkaido jest niewielką odmianą rośliny, waży zazwyczaj maksymalnie trzy kilogramy. Twardej skórki nie należy ściągać przed obróbką termiczną.
Dla urozmaicenia:
Aromatyczną zupę z pieczonej dyni hokkaido podawajcie w towarzystwie chrupiących grzanek, które możecie zwieńczyć masłem czosnkowym lub pietruszkowym.