Tagine z kurczakiem i warzywami - z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Tagine z kurczakiem i warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew oraz cebulę pokrój w plastry, ziemniaki w cząstki, czosnek posiekaj.

Krok 2

Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, a następnie na jego dnie ułóż na przemian plastry marchewki oraz cebuli. Posyp imbirem i czosnkiem.

Krok 3

Następnie po środku naczynia ułóż osuszone udka. Na nich połóż pokrojone ziemniaki. Całość zalej bulionem przygotowanym z kostki Rosół z kury Knorr i 0,5 litra wody. Wstaw naczynie do nagrzanego do 170 °C piekarnika na około 1 godz.

Krok 4

Po tym czasie udka przekręć na drugą stronę, posyp oliwkami oraz cząstkami cytryny.

Krok 5

Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę. Przed podaniem danie posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z pieczywem. Tip: Jeśli lubisz ostre przyprawy, do dania dodaj pokrojoną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Nigiri-sushi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagine z kurczakiem i warzywamiTagine z kurczakiem i warzywami

Tagine to nazwa zarówno marokańskiej potrawy, jak i specjalnego glinianego naczynia, w którym przyrządza się jej tradycyjną wersję. Składa się ono z okrągłej glinianej tacy o delikatnie podniesionym brzegu i stożkowej pokrywy z otworem na górze. Podczas gotowania dania, wydobywa się z niego przepiękny aromat. Tradycyjnie tagine zjada się wprost z naczynia, maczając w nim arabski chleb chubz, który należy trzymać kciukiem, palcem wskazującym oraz środkowym. Jeżeli nie posiadasz tego typu naczynia, potrawę tą możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Orientalnego smaku nadadzą jej cytryny, imbir, oliwki oraz świeża kolendra duszone razem z kurczakiem i z warzywami. Tagine możesz przyprawić również kurkumą, gałką muszkatołową, zmielonymi goździkami oraz cynamonem. To prawdziwie orientalne doświadczenie.