Składniki
6 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew oraz cebulę pokrój w plastry, ziemniaki w cząstki, czosnek posiekaj.
Krok 2
Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, a następnie na jego dnie ułóż na przemian plastry marchewki oraz cebuli. Posyp imbirem i czosnkiem.
Krok 3
Następnie po środku naczynia ułóż osuszone udka. Na nich połóż pokrojone ziemniaki. Całość zalej bulionem przygotowanym z kostki Rosół z kury Knorr i 0,5 litra wody. Wstaw naczynie do nagrzanego do 170 °C piekarnika na około 1 godz.
Krok 4
Po tym czasie udka przekręć na drugą stronę, posyp oliwkami oraz cząstkami cytryny.
Krok 5
Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę. Przed podaniem danie posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z pieczywem. Tip: Jeśli lubisz ostre przyprawy, do dania dodaj pokrojoną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagine z kurczakiem i warzywami
Tagine to nazwa zarówno marokańskiej potrawy, jak i specjalnego glinianego naczynia, w którym przyrządza się jej tradycyjną wersję. Składa się ono z okrągłej glinianej tacy o delikatnie podniesionym brzegu i stożkowej pokrywy z otworem na górze. Podczas gotowania dania, wydobywa się z niego przepiękny aromat. Tradycyjnie tagine zjada się wprost z naczynia, maczając w nim arabski chleb chubz, który należy trzymać kciukiem, palcem wskazującym oraz środkowym. Jeżeli nie posiadasz tego typu naczynia, potrawę tą możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Orientalnego smaku nadadzą jej cytryny, imbir, oliwki oraz świeża kolendra duszone razem z kurczakiem i z warzywami. Tagine możesz przyprawić również kurkumą, gałką muszkatołową, zmielonymi goździkami oraz cynamonem. To prawdziwie orientalne doświadczenie.