
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew oraz cebulę pokrój w plastry, ziemniaki w cząstki, czosnek posiekaj.
Krok 2
Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, a następnie na jego dnie ułóż na przemian plastry marchewki oraz cebuli. Posyp imbirem i czosnkiem.
Krok 3
Następnie po środku naczynia ułóż osuszone udka. Na nich połóż pokrojone ziemniaki. Całość zalej bulionem przygotowanym z kostki Rosół z kury Knorr i 0,5 litra wody. Wstaw naczynie do nagrzanego do 170 °C piekarnika na około 1 godz.
Krok 4
Po tym czasie udka przekręć na drugą stronę, posyp oliwkami oraz cząstkami cytryny.
Krok 5
Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę. Przed podaniem danie posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z pieczywem. Tip: Jeśli lubisz ostre przyprawy, do dania dodaj pokrojoną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagine z kurczakiem i warzywami
Tagine to nazwa zarówno marokańskiej potrawy, jak i specjalnego glinianego naczynia, w którym przyrządza się jej tradycyjną wersję. Składa się ono z okrągłej glinianej tacy o delikatnie podniesionym brzegu i stożkowej pokrywy z otworem na górze. Podczas gotowania dania, wydobywa się z niego przepiękny aromat. Tradycyjnie tagine zjada się wprost z naczynia, maczając w nim arabski chleb chubz, który należy trzymać kciukiem, palcem wskazującym oraz środkowym. Jeżeli nie posiadasz tego typu naczynia, potrawę tą możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Orientalnego smaku nadadzą jej cytryny, imbir, oliwki oraz świeża kolendra duszone razem z kurczakiem i z warzywami. Tagine możesz przyprawić również kurkumą, gałką muszkatołową, zmielonymi goździkami oraz cynamonem. To prawdziwie orientalne doświadczenie.