Tagine z kurczakiem i warzywami - z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Tagine z kurczakiem i warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew oraz cebulę pokrój w plastry, ziemniaki w cząstki, czosnek posiekaj.

Krok 2

Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, a następnie na jego dnie ułóż na przemian plastry marchewki oraz cebuli. Posyp imbirem i czosnkiem.

Krok 3

Następnie po środku naczynia ułóż osuszone udka. Na nich połóż pokrojone ziemniaki. Całość zalej bulionem przygotowanym z kostki Rosół z kury Knorr i 0,5 litra wody. Wstaw naczynie do nagrzanego do 170 °C piekarnika na około 1 godz.

Krok 4

Po tym czasie udka przekręć na drugą stronę, posyp oliwkami oraz cząstkami cytryny.

Krok 5

Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę. Przed podaniem danie posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z pieczywem. Tip: Jeśli lubisz ostre przyprawy, do dania dodaj pokrojoną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagine z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Polędwiczka po chińsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagine z kurczakiem i warzywamiTagine z kurczakiem i warzywami

Tagine to nazwa zarówno marokańskiej potrawy, jak i specjalnego glinianego naczynia, w którym przyrządza się jej tradycyjną wersję. Składa się ono z okrągłej glinianej tacy o delikatnie podniesionym brzegu i stożkowej pokrywy z otworem na górze. Podczas gotowania dania, wydobywa się z niego przepiękny aromat. Tradycyjnie tagine zjada się wprost z naczynia, maczając w nim arabski chleb chubz, który należy trzymać kciukiem, palcem wskazującym oraz środkowym. Jeżeli nie posiadasz tego typu naczynia, potrawę tą możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Orientalnego smaku nadadzą jej cytryny, imbir, oliwki oraz świeża kolendra duszone razem z kurczakiem i z warzywami. Tagine możesz przyprawić również kurkumą, gałką muszkatołową, zmielonymi goździkami oraz cynamonem. To prawdziwie orientalne doświadczenie.