
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 łyżek
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na złoto w rondlu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz mieloną paprykę – słodką i ostrą.

Krok 2
Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrój w tej samej wielkości kostkę.

Krok 3
Najpierw do mięsa dodaj ziemniaki. Zalej wszystko 1 l wody. Gotuj około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.

Krok 4
Teraz dodaj pozostałe warzywa.

Krok 5
Do kociołka wsyp Fix Knorr, dokładnie wymieszaj i duś potrawę około 20 minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz do kociołka dodać tylko słodką paprykę.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kociołek domowy
Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków oraz warzyw. Co prawa wiele osób może mieć skojarzenia z przyrządzaniem tego rodzaju dań nad ogniskiem, ale chcemy udowodnić, że aromatyczny kociołek to przepis, który w domu również udaje się fantastycznie.
Dla kogo?
Przygotuj duży garnek, jeśli jesteś miłośnikiem konkretnych, warzywno-mięsnych posiłków. Do domowego kociołka wybierz łopatkę wieprzową (sprawdzi się także karkówka albo mięso z szynki), pokrój ją w kostkę i podsmaż na złocisty kolor, dopraw czosnkiem, cebulą i mieloną papryką (słodką oraz ostrą).
Na jaką okazję?
Wiesz już, od czego zacząć pracę nad kociołkiem domowym. Przepis, który opracowaliśmy kolejne etapy, również wyjaśnia precyzyjnie, więc bez trudu i sprawnie przyrządzisz kociołek w domu, na rodzinny obiad albo kolację. Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój warzywa w równą kostkę, a następnie po kolei dodawaj je do mięsa. Zalej je wodą i gotuj do czasu, aż lekko zmiękną, po czym dodaj pozostałe składniki na domowy kociołek z przepisu: marchewkę, selera oraz paprykę w różnych kolorach. Na koniec dołącz także mieszankę do leczo, dzięki której powstanie gęsty, pyszny sos, który nada potrawie wyrazistości. Kociołek w domu idealnie pasuje do jesiennego jadłospisu!
Czy wiesz, że?
Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju składników: mięsa, wędlin, warzyw, kaszy i grzybów. Przyrządza się je w jednym naczyniu, często z gęstym sosem.
Dla urozmaicenia:
Kociołek domowy serwuj ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą. Możesz także udekorować każdą porcję kleksem kwaśnej śmietany. Spróbuj, jak wspaniale smakuje przygotowany kociołek w domu!