Kociołek domowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kociołek domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

160

818 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na złoto w rondlu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz mieloną paprykę – słodką i ostrą.

Kociołek domowy - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrój w tej samej wielkości kostkę.

Kociołek domowy - Krok 2

Krok 3

Najpierw do mięsa dodaj ziemniaki. Zalej wszystko 1 l wody. Gotuj około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.

Kociołek domowy - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj pozostałe warzywa.

Kociołek domowy - Krok 4

Krok 5

Do kociołka wsyp Fix Knorr, dokładnie wymieszaj i duś potrawę około 20 minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz do kociołka dodać tylko słodką paprykę.

Kociołek domowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek domowyKociołek domowy

Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju składników: mięsa, wędlin, warzyw, kaszy i grzybów. Przyrządza się je w jednym naczyniu, często z gęstym sosem. Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków oraz warzyw. Wybierz łopatkę wieprzową (sprawdzi się także karkówka albo mięso z szynki), pokrój ją w kostkę i podsmaż na złocisty kolor, dopraw czosnkiem, cebulą i mieloną papryką (słodką oraz ostrą). Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój warzywa w równą kostkę, a następnie po kolei dodawaj je do mięsa. Zalej je wodą i gotuj do czasu, aż lekko zmiękną, po czym dodaj pozostałe składniki: marchewkę, selera oraz paprykę w różnych kolorach. Na koniec dołącz także mieszankę do leczo, dzięki której powstanie gęsty, pyszny sos, który nada potrawie wyrazistości. Kociołek domowy serwuj ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą. Możesz także udekorować każdą porcję kleksem kwaśnej śmietany. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!