Kociołek – przepis w domu: z mięsem i ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Kociołek domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

172

1024 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1841 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4919 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na złoto w rondlu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz mieloną paprykę – słodką i ostrą.

Kociołek domowy - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrój w tej samej wielkości kostkę.

Kociołek domowy - Krok 2

Krok 3

Najpierw do mięsa dodaj ziemniaki. Zalej wszystko 1 l wody. Gotuj około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.

Kociołek domowy - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj pozostałe warzywa.

Kociołek domowy - Krok 4

Krok 5

Do kociołka wsyp Fix Knorr, dokładnie wymieszaj i duś potrawę około 20 minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz do kociołka dodać tylko słodką paprykę.

Kociołek domowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Agnes

    Agnes , 25.10.2022

    Super ja dodałam 3 pomidorki ale zrobiłam z kilowej łopafki, 5 papryk kolorowej 3 marchewki, seler, por ale tylko środek. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gość

    Gość , 03.04.2022

    Ze dwa pomidory bym jeszcze dodał. I łyżeczkę cukru dosypał (wzmacnia smak).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekane nachos z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek domowyKociołek domowy

Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków oraz warzyw. Co prawa wiele osób może mieć skojarzenia z przyrządzaniem tego rodzaju dań nad ogniskiem, ale chcemy udowodnić, że aromatyczny kociołek to przepis, który w domu również udaje się fantastycznie.

Dla kogo?

Przygotuj duży garnek, jeśli jesteś miłośnikiem konkretnych, warzywno-mięsnych posiłków. Do domowego kociołka wybierz łopatkę wieprzową (sprawdzi się także karkówka albo mięso z szynki), pokrój ją w kostkę i podsmaż na złocisty kolor, dopraw czosnkiem, cebulą i mieloną papryką (słodką oraz ostrą).

Na jaką okazję?

Wiesz już, od czego zacząć pracę nad kociołkiem domowym. Przepis, który opracowaliśmy kolejne etapy, również wyjaśnia precyzyjnie, więc bez trudu i sprawnie przyrządzisz kociołek w domu, na rodzinny obiad albo kolację. Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój warzywa w równą kostkę, a następnie po kolei dodawaj je do mięsa. Zalej je wodą i gotuj do czasu, aż lekko zmiękną, po czym dodaj pozostałe składniki na domowy kociołek z przepisu: marchewkę, selera oraz paprykę w różnych kolorach. Na koniec dołącz także mieszankę do leczo, dzięki której powstanie gęsty, pyszny sos, który nada potrawie wyrazistości. Kociołek w domu idealnie pasuje do jesiennego jadłospisu!

Czy wiesz, że?

Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju składników: mięsa, wędlin, warzyw, kaszy i grzybów. Przyrządza się je w jednym naczyniu, często z gęstym sosem.

Dla urozmaicenia:

Kociołek domowy serwuj ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą. Możesz także udekorować każdą porcję kleksem kwaśnej śmietany. Spróbuj, jak wspaniale smakuje przygotowany kociołek w domu!