
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 łyżek
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na złoto w rondlu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz mieloną paprykę – słodką i ostrą.

Krok 2
Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrój w tej samej wielkości kostkę.

Krok 3
Najpierw do mięsa dodaj ziemniaki. Zalej wszystko 1 l wody. Gotuj około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.

Krok 4
Teraz dodaj pozostałe warzywa.

Krok 5
Do kociołka z przepisu wsyp Fix Leczo Knorr, dokładnie wymieszaj i duś potrawę około 20 minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, w przepisie na kociołek możesz wykorzystać tylko słodką paprykę.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kociołek domowy
Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków oraz warzyw. Co prawa wiele osób może mieć skojarzenia z przyrządzaniem tego rodzaju dań nad ogniskiem, ale chcemy udowodnić, że aromatyczny kociołek to przepis, który w domu również udaje się fantastycznie.
Dla kogo?
Do wykonania przepisu na kociołek z mięsem przygotuj duży garnek, jeśli jesteś miłośnikiem konkretnych, warzywno-mięsnych posiłków. Do domowego kociołka z naszego przepisu wybierz łopatkę wieprzową (sprawdzi się także karkówka albo mięso z szynki), pokrój ją w kostkę i podsmaż na złocisty kolor, dopraw czosnkiem, cebulą i mieloną papryką (słodką oraz ostrą).
Na jaką okazję?
Wiesz już, od czego zacząć pracę nad kociołkiem domowym. Przepis, który opracowaliśmy, zawiera precyzyjnie wyjaśnione kolejne etapy, więc bez trudu i sprawnie przyrządzisz przepis kociołek w domu, na rodzinny obiad albo kolację. Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój warzywa w równą kostkę, a następnie po kolei dodawaj je do mięsa. Zalej je wodą i gotuj do czasu, aż lekko zmiękną, po czym dodaj pozostałe składniki na domowy kociołek z przepisu: marchewkę, selera oraz paprykę w różnych kolorach. Na koniec dołącz także mieszankę do leczo, dzięki której powstanie gęsty, pyszny sos, który nada potrawie wyrazistości. Kociołek w domu idealnie pasuje do jesiennego jadłospisu!
Czy wiesz, że?
Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju składników: mięsa, wędlin, warzyw, kaszy i grzybów. Dzięki odpowiednim dodatkom powstaje także gęsty sos. Przyrządza się je w jednym naczyniu, dlatego też nie są czasochłonne. Sprawdź nasze przepisy na kociołek i przygotuj to znakomite danie już teraz!
Dla urozmaicenia:
Kociołek domowy serwuj ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą. Możesz także udekorować każdą porcję kleksem kwaśnej śmietany. Kociołek domowy możesz podać z gotowanymi ziemniakami, wybraną kaszą lub pajdą chleba. Spróbuj, jak wspaniale smakuje kociołek przygotowany w domu!



































