Chleb bananowy - przepis na wilgotne ciasto | Przepisy.pl pixel

Chleb bananowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

359 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 sztuki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj, zalej wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Chleb bananowy - Krok 1

Krok 2

Daktyle, sok i skórkę z cytryny, cztery banany umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij na purée. Dwa pozostałe banany pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.

Chleb bananowy - Krok 2

Krok 3

Do purée z bananów dodaj cynamon, imbir, olej, sól, sodę oczyszczoną, masło orzechowe, jaja i mąkę z kokosa. Dobrze wymieszaj.

Chleb bananowy - Krok 3

Krok 4

Do masy dodaj orzechy i kawałki bananów.

Chleb bananowy - Krok 4

Krok 5

Masę wymieszaj, przełóż do odpowiedniej formy wyłożonej pergaminem i piecz około 50 minut w temperaturze 180*C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy chlebek bananowy jest już gotowy.

Chleb bananowy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przepis na chlebek bananowy można modyfikować według własnego uznania: krem orzechowy zastąpić masłem lub margaryną lub do masy dodać rodzynki i dowolne bakalie.

4

Opinie o przepisie

  • Anula

    Anula , 18.08.2022

    Jak zrobić chleb bananowy to tylko z orzechami włoskimi, dlatego w tym przepisie podoba mi się dodatkowo masło orzechowe. Ale imbiru nie dodaję, to nie mój smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karotka

    Karotka , 06.09.2021

    Czym zastąpić mąkę kokosową?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb bananowyChleb bananowy

Szukacie przepisu na chlebek bananowy, który zawsze się udaje? Lubicie smakować nowości i poszerzać swoje kulinarne horyzonty? Jesteście w dobrym miejscu! Chleb bananowy, czyli chleb na słodko, który z powodzeniem można nazwać ciastem i podawać w charakterze słodkiego deseru. Wilgotna konsystencja i niezrównany aromat sprawiają, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku. Nie brakuje w nim uwielbianych w wypiekach cynamonowych, imbirowych oraz orzechowych akcentów – a w dodatku nasz przepis na chleb bananowy jest bez dodatku cukru! Czego chcieć więcej?

Dla kogo?

Kto pokocha chlebek bananowy? Przepis przypadnie do gustu szczególnie wszystkim tym, którzy poszukują słodkości bez dodatku cukru. Dzięki obecności daktyli, rodzynek, bananów i masła orzechowego nie zatęsknicie za tym dodatkiem. Wilgotny chlebek bananowy posmakuje również zwolennikom alternatyw dla ciast tradycyjnych.

Na jaką okazję?

Bananowy chlebek to idealny przepis na przekąskę last minute. Chlebek bananowy jest idealnym rozwiązaniem, gdy spontanicznie zaprosiliście gości na podwieczorek i potrzebujecie nieskomplikowanego poczęstunku – ciasto na chlebek bananowy przygotujecie w zaledwie 30 minut. Co więcej, zwarta struktura sprawia, że bez problemu zapakujecie kawałki ciasta także na wynos.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia chleba bananowego możecie wykorzystać już bardzo dojrzałe owoce, które trzeba szybko zużyć. W kuchni nic się nie zmarnuje!

Dla urozmaicenia:

W przepisie na chleb bananowy pojawia się mąka kokosowa. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać także kokosowe wiórki, które wzmocnią aromat wypieku. Pamiętajcie też, że ciasto na chlebek bananowy możecie w dowolny sposób urozmaicić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do masy dodać garść ulubionych bakalii, orzechów lub owoców.