Chleb bananowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 sztuki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj, zalej wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Chleb bananowy - Krok 1

Krok 2

Daktyle, sok i skórkę z cytryny, cztery banany umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij na purée. Dwa pozostałe banany pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.

Chleb bananowy - Krok 2

Krok 3

Do purée z bananów dodaj cynamon, imbir, olej, sól, sodą oczyszczoną, masło orzechowe, jaja i mąkę z kokosa. Dobrze wymieszaj.

Chleb bananowy - Krok 3

Krok 4

Do masy dodaj orzechy i kawałki bananów.

Chleb bananowy - Krok 4

Krok 5

Masę wymieszaj, przełóż do odpowiedniej formy wyłożonej pergaminem i piecz około 50 minut w temperaturze 180*C.

Chleb bananowy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masło orzechowe możesz zastąpić zwykła margaryną, do masy możesz dodać także rodzynki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb bananowyChleb bananowy

Chleb bananowy, czyli chleb na słodko, który z powodzeniem można nazwać ciastem i podawać w charakterze słodkiego deseru. Wilgotna konsystencja i niezrównany aromat sprawiają, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku. Nie brakuje w nim uwielbianych w wypiekach cynamonowych, imbirowych oraz orzechowych akcentów – a w dodatku nasz przepis na chleb bananowy jest bez dodatku cukru! Czego chcieć więcej?

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy poszukiwacze słodkości bez dodatku cukru. Dzięki obecności daktyli, rodzynek, bananów i masła orzechowego nie zatęsknicie za tym dodatkiem.

Na jaką okazję?

Idealny przepis na przekąskę last minute. Chlebek bananowy jest niezbędny, gdy spontanicznie zaprosiliście gości na podwieczorek i potrzebujecie nieskomplikowanego poczęstunku. Zwarta struktura sprawia, że bez problemu zapakujecie kawałki ciasta także na wynos.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia chleba bananowego możecie wykorzystać już bardzo dojrzałe owoce, które trzeba szybko zużyć. W kuchni nic się nie zmarnuje!

Dla urozmaicenia:

W przepisie na chleb bananowy pojawia się mąka kokosowa. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać także kokosowe wiórki, które wzmocnią aromat wypieku.