Chleb bananowy - przepis na wilgotne ciasto | Przepisy.pl pixel

Chleb bananowy

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

309 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 sztuki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj, zalej wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Chleb bananowy - Krok 1

Krok 2

Daktyle, sok i skórkę z cytryny, cztery banany umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij na purée. Dwa pozostałe banany pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.

Chleb bananowy - Krok 2

Krok 3

Do purée z bananów dodaj cynamon, imbir, olej, sól, sodę oczyszczoną, masło orzechowe, jaja i mąkę z kokosa. Dobrze wymieszaj.

Chleb bananowy - Krok 3

Krok 4

Do masy dodaj orzechy i kawałki bananów.

Chleb bananowy - Krok 4

Krok 5

Masę wymieszaj, przełóż do odpowiedniej formy wyłożonej pergaminem i piecz około 50 minut w temperaturze 180*C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy chlebek bananowy jest już gotowy.

Chleb bananowy - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przepis na chlebek bananowy można modyfikować według własnego uznania: krem orzechowy zastąpić masłem lub margaryną lub do masy dodać rodzynki i dowolne bakalie.

4

Opinie o przepisie

  • Anula

    Anula , 18.08.2022

    Jak zrobić chleb bananowy to tylko z orzechami włoskimi, dlatego w tym przepisie podoba mi się dodatkowo masło orzechowe. Ale imbiru nie dodaję, to nie mój smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karotka

    Karotka , 06.09.2021

    Czym zastąpić mąkę kokosową?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb bananowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb bananowyChleb bananowy

Chleb bananowy, czyli chleb na słodko, który z powodzeniem można nazwać ciastem i podawać w charakterze słodkiego deseru. Wilgotna konsystencja i niezrównany aromat sprawiają, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku. Nie brakuje w nim uwielbianych w wypiekach cynamonowych, imbirowych oraz orzechowych akcentów – a w dodatku nasz przepis na chleb bananowy jest bez dodatku cukru! Czego chcieć więcej?

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy poszukiwacze słodkości bez dodatku cukru. Dzięki obecności daktyli, rodzynek, bananów i masła orzechowego nie zatęsknicie za tym dodatkiem.

Na jaką okazję?

Idealny przepis na przekąskę last minute. Chlebek bananowy jest niezbędny, gdy spontanicznie zaprosiliście gości na podwieczorek i potrzebujecie nieskomplikowanego poczęstunku. Zwarta struktura sprawia, że bez problemu zapakujecie kawałki ciasta także na wynos.

Jak zrobić chleb bananowy?

Do zrobienia chleba bananowego możecie wykorzystać już bardzo dojrzałe owoce, które trzeba szybko zużyć. W kuchni nic się nie zmarnuje!

Dla urozmaicenia:

W przepisie na chleb bananowy pojawia się mąka kokosowa. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać także kokosowe wiórki, które wzmocnią aromat wypieku.