
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2
1 pęczek
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Makrelę obierz ze skóry, oczyść mięso i rozgnieć widelcem.

Krok 2
Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj - natkę również posiekaj. Od pozostałych jajek oddziel żółtka od białek - białka ubij na płynną pianę.

Krok 3
Do przeciśniętych ziemniaków dodaj makrelę, mąkę, masło, żółtka, posiekane jajka, natkę i gałkę muszkatołową - całość dopraw solą do smaku i wyrób jednolite ciasto.

Krok 4
Z ciasta uformuj podłużne paluszki, obtocz każdy w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krok 5
Gotowe krokiety smaż w głębokim tłuszczu lub zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podawaj z koperkowo- czosnkowym dipem.

Krok 6
Przygotuj dip - posiekaj koperek, w miseczce wymieszaj majonez z jogurtem. Dodaj koperek oraz pokruszoną mini kostkę Knorr, całość dobrze wymieszaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokieciki rybne
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Makrelę obierz ze skóry, oczyść mięso i rozgnieć widelcem.