Krokieciki rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokieciki rybne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Makrelę obierz ze skóry, oczyść mięso i rozgnieć widelcem.

Krokieciki rybne - Krok 1

Krok 2

Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj - natkę również posiekaj. Od pozostałych jajek oddziel żółtka od białek - białka ubij na płynną pianę.

Krokieciki rybne - Krok 2

Krok 3

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj makrelę, mąkę, masło, żółtka, posiekane jajka, natkę i gałkę muszkatołową - całość dopraw solą do smaku i wyrób jednolite ciasto.

Krokieciki rybne - Krok 3

Krok 4

Z ciasta uformuj podłużne paluszki, obtocz każdy w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krokieciki rybne - Krok 4

Krok 5

Gotowe krokiety smaż w głębokim tłuszczu lub zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podawaj z koperkowo- czosnkowym dipem.

Krokieciki rybne - Krok 5

Krok 6

Przygotuj dip - posiekaj koperek, w miseczce wymieszaj majonez z jogurtem. Dodaj koperek oraz pokruszoną mini kostkę Knorr, całość dobrze wymieszaj.

Krokieciki rybne - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Karło

    Krystyna Karło , 19.04.2015

    Doskonałe połączenie smaku krokiecików i sosu czosnkowego! Do tego pyszna, świeża sałata z ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką. Duuuży Mniam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokieciki rybne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej