
Składniki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
3 dekagramy
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety ułóż w płaskim naczyniu.
Krok 2
Dymkę i imbir posiekaj. Wymieszaj z miodem, sosem sojowym, skórką i sokiem z limonki oraz pieprzem.
Krok 3
Przygotowaną marynatą zalej łososia i odstaw do lodówki na 60 minut.
Krok 4
Filety ułóż w żaroodpornym naczyniu razem z dymką. Posmaruj je odrobiną marynaty, włóż do piekarnika z grillem nagrzanym do 250 stopni i opiekaj po 5 minut z każdej strony.
Krok 5
Limonkę pokrój w ćwiartki i udekoruj łososia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej