Wołowina z patelni z grzybami shitake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z patelni z grzybami shitake

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

10 gramów

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 sztuki

3 łyżki

80 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube paski, oprósz delikatnie Przyprawą do wołowiny Knorr, która sprawi, że mięso będzie aromatyczne i kruche. Mięso na chwilę odstaw na bok.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 1

Krok 2

Gotującą się wodą zalej grzyby shitake i odstaw je na bok, aby zmiękły. Następnie przekrój je na pół.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 2

Krok 3

Posiekaj czosnek, chili i kolendrę, szalotki pokrój w ósemki. Wyciśnij sok z polówki limonki, połącz go z miodem, olejem sezamowym oraz sosem sojowym.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na gorącym oleju roślinnym, a następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 4

Krok 5

Na tę samą patelnie, na odrobinę nowego oleju wrzuć czosnek, chili, szalotkę, imbir i smaż chwilę. Dodaj grzyby również smaż je dwie minuty, podrzucając co jakiś czas wszystkie składniki.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj na powrót mięso i podlej je przygotowanym wcześniej sosem sojowo-miodowym. Całość zagotuj, sprawiając, aby sos zgęstniał. Wołowinę podawaj z ryżem, posypaną sezamem oraz kolendrą.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie można wzbogacić, dodając do środka warzywa, kiełki sojowe oraz orzechy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z patelni z grzybami shitakeWołowina z patelni z grzybami shitake

Jak ożywić swoją kuchnię i nadać jej niepowtarzalnego charakteru? Przygotowując smażoną na patelni wołowinę z grzybami shitake! Gwarantujemy – gdy spróbujesz jej smaku, będziesz do niej wracać raz po raz, wciąż i wciąż od nowa.

Dla kogo?

Jeśli masz wśród swoich domowników wielbicieli niekonwencjonalnych potraw, to wołowina z grzybami shitake jest zdecydowanie dla nich.

Na jaką okazję?

Takie danie przygotuj po powrocie z ciekawej podróży. Zatrzymasz egzotyczne wspomnienia na dłużej! Jeśli ostatnio nigdzie się nie wybierałeś – nic straconego. Spróbuj wołowiny z grzybami shitake po raz pierwszy.

Czy wiesz, że?

Grzyby shitake, a właściwie twardniki japońskie, jak najbardziej nadają się do spożycia zarówno w stanie świeżym, jak i suszonym (można je także marynować). Nie należy ich jednak poddawać obróbce cieplnej zbyt długo, ponieważ szybko twardnieją.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz pod ręką akurat grzybów shitake, równie dobrze możesz użyć polskich, popularnych gatunków, takich jak np. kurki.