
Składniki
400 gramów
200 gramów
10 gramów
6 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
80 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
0.5 sztuki
3 łyżki
80 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube paski, oprósz delikatnie Przyprawą do wołowiny Knorr, która sprawi, że mięso będzie aromatyczne i kruche. Mięso na chwilę odstaw na bok.

Krok 2
Gotującą się wodą zalej grzyby shitake i odstaw je na bok, aby zmiękły. Następnie przekrój je na pół.

Krok 3
Posiekaj czosnek, chili i kolendrę, szalotki pokrój w ósemki. Wyciśnij sok z polówki limonki, połącz go z miodem, olejem sezamowym oraz sosem sojowym.

Krok 4
Zamarynowane mięso oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na gorącym oleju roślinnym, a następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 5
Na tę samą patelnie, na odrobinę nowego oleju wrzuć czosnek, chili, szalotkę, imbir i smaż chwilę. Dodaj grzyby również smaż je dwie minuty, podrzucając co jakiś czas wszystkie składniki.

Krok 6
Na koniec dodaj na powrót mięso i podlej je przygotowanym wcześniej sosem sojowo-miodowym. Całość zagotuj, sprawiając, aby sos zgęstniał. Wołowinę podawaj z ryżem, posypaną sezamem oraz kolendrą.


Dobra rada:
Danie można wzbogacić, dodając do środka warzywa, kiełki sojowe oraz orzechy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowina z patelni z grzybami shitake
Jak ożywić swoją kuchnię i nadać jej niepowtarzalnego charakteru? Przygotowując smażoną na patelni wołowinę z grzybami shitake! Gwarantujemy – gdy spróbujesz jej smaku, będziesz do niej wracać raz po raz, wciąż i wciąż od nowa.
Dla kogo?
Jeśli masz wśród swoich domowników wielbicieli niekonwencjonalnych potraw, to wołowina z grzybami shitake jest zdecydowanie dla nich.
Na jaką okazję?
Takie danie przygotuj po powrocie z ciekawej podróży. Zatrzymasz egzotyczne wspomnienia na dłużej! Jeśli ostatnio nigdzie się nie wybierałeś – nic straconego. Spróbuj wołowiny z grzybami shitake po raz pierwszy.
Czy wiesz, że?
Grzyby shitake, a właściwie twardniki japońskie, jak najbardziej nadają się do spożycia zarówno w stanie świeżym, jak i suszonym (można je także marynować). Nie należy ich jednak poddawać obróbce cieplnej zbyt długo, ponieważ szybko twardnieją.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz pod ręką akurat grzybów shitake, równie dobrze możesz użyć polskich, popularnych gatunków, takich jak np. kurki.