Wołowina Rendang

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

6

600 mililitrów

5 cm

5 sztuk

2.5 cm

3 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galangal, starty imbir, czosnek, chili, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i szalotkę zmiksuj blenderem ze szklanką wody, tworząc pastę.

Krok 2

W garnku z żeliwnym dnem upraż korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Gdy zaczną pachnieć, dodaj pastę i smaż, aż składniki będą wydzielać silny aromat i zaczną się karmelizować. Dodaj mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm, mleko kokosowe, liście limonki i przekrojone na pół kawałki trawy cytrynowej. Zagotuj, przykryj, duś pod przykryciem ok. 2 godz., by sos zgęstniał i zmienił kolor z żółtego na ciemnobrązowy.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać inny gatunek mięsa, np. wieprzowinę czy jagnięcinę.

1

Opinie o przepisie

  • Tamaryszek Tamaryszek

    Tamaryszek Tamaryszek

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej