Rendang z wołowiny z ryżem - przepis | Przepisy.pl pixel

Wołowina Rendang

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

1 łyżeczka

5 cm

2.5 cm

6 listki

3 sztuki

1 sztuka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galangal, starty imbir, czosnek, chili, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i szalotkę zmiksuj blenderem ze szklanką wody, tworząc pastę.

Krok 2

W garnku z żeliwnym dnem upraż korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Gdy zaczną pachnieć, dodaj pastę i smaż, aż składniki będą wydzielać silny aromat i zaczną się karmelizować. Dodaj mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm, napój kokosowy, liście limonki i przekrojone na pół kawałki trawy cytrynowej. Zagotuj, przykryj, duś pod przykryciem ok. 2 godz., by sos zgęstniał i zmienił kolor z żółtego na ciemnobrązowy.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać inny gatunek mięsa, np. wieprzowinę czy jagnięcinę.

4

Opinie o przepisie

  • Tytustt

    Tytustt , 21.08.2024

    Ok Muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Olszewski

    Grzegorz Olszewski , 23.03.2021

    OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Dymecka

    Agnieszka Dymecka , 23.03.2021

    Koniecznie muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tamaryszek Tamaryszek

    Tamaryszek Tamaryszek , 22.03.2018

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina Rendang Wołowina Rendang

Galangal, starty imbir, czosnek, chili, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i szalotkę zmiksuj blenderem ze szklanką wody, tworząc pastę.