Rendang z wołowiny z ryżem - przepis | Przepisy.pl pixel

Wołowina Rendang

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

1 łyżeczka

5 cm

2.5 cm

6 listki

3 sztuki

1 sztuka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galangal, starty imbir, czosnek, chili, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i szalotkę zmiksuj blenderem ze szklanką wody, tworząc pastę.

Krok 2

W garnku z żeliwnym dnem upraż korę cynamonu i Goździki z Indonezji Knorr. Gdy zaczną pachnieć, dodaj pastę i smaż, aż składniki będą wydzielać silny aromat i zaczną się karmelizować. Dodaj mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm, napój kokosowy, liście limonki i przekrojone na pół kawałki trawy cytrynowej. Zagotuj, przykryj, duś pod przykryciem ok. 2 godz., by sos zgęstniał i zmienił kolor z żółtego na ciemnobrązowy.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać inny gatunek mięsa, np. wieprzowinę czy jagnięcinę.

4

Opinie o przepisie

  • Tytustt

    Tytustt , 21.08.2024

    Ok Muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Olszewski

    Grzegorz Olszewski , 23.03.2021

    OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Dymecka

    Agnieszka Dymecka , 23.03.2021

    Koniecznie muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tamaryszek Tamaryszek

    Tamaryszek Tamaryszek , 22.03.2018

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina Rendang  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina Rendang Wołowina Rendang

Galangal, starty imbir, czosnek, chili, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i szalotkę zmiksuj blenderem ze szklanką wody, tworząc pastę.