Sos mięsny wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos mięsny wołowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku o grubym dnie rozgrzać masło .Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i lekko zrumienić. Zalać wodą. Ugotowane miękkie mięso ( może być np. z zupy ) podzielić na ,, strzępki" ( nie kroić a rozerwać na kawałeczki np. widelcem) - usunąć błonki, chrząstki , kostki. Dołożyć mięso do garnka i gotować 15 minut na małym gazie. Połączyć z wywarem sos pieczeniowy i dusić na małym gazie 5 minut.

Krok 2

Bardzo prosty wzbogacony mięsem z zupy i cebulka sos może być doskonałym dodatkiem do kluch , makaronów .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos mięsny wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej