Sos vélouté przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos vélouté

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

125 mililitrów

1 sztuka

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion warzywny Knorr zagotuj z wodą. Odstaw na bok do ostudzenia. Masło rozpuść, dodaj mąkę, wymieszaj i zanim się zrumieni wlewaj po trochu bulion ciągle mieszając.

Krok 2

Podgotuj, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Jeśli zrobiły się grudki, sos należy przecedzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos vélouté - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej