Sos majerankowy - ciemny: do pyz lub schabu | Przepisy.pl pixel

Sos majerankowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Sos  majerankowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną i dodaj roztarty w ręku majeranek.

Sos  majerankowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos  majerankowySos majerankowy

Odpowiednio przyrządzony sos wzbogaci smak nawet najprostszego dania. Proponowany w tym przepisie sos majerankowy idealnie pasuje do potraw mięsnych, zwłaszcza tych, których bazą jest wieprzowina, wołowina czy baranina. Perfekcyjnie skomponuje się z pieczonym schabem, zrazami lub pulpetami. Sos majerankowy nadaje się również do klusek śląskich, kopytek i pyz. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest podgrzanie na patelni lub w garnku o grubym dnie odrobiny tłuszczu. Jeśli sos ma być dodatkiem do dania mięsnego, przyrządź go w tym samym naczyniu, w którym smażyło się wcześniej mięso. Dzięki takiemu zabiegowi smak dodatku będzie jeszcze intensywniejszy. Zeszklij drobno posiekaną szalotkę lub niewielką białą cebulę. Zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego. Mieszaj do momentu, aż całość się rozpuści i duś przez chwilę, po czym dolej dwie łyżki kwaśnej śmietany. Pamiętaj, aby zahartować ją przed dodaniem do sosu, dzięki czemu wyeliminujesz ryzyko powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dużą szczyptę majeranku rozetrzyj w dłoniach – uwolnisz w ten sposób jego zapach – i wsyp do sosu. Sprawdź, jakie to łatwe.