Sos majerankowy - ciemny: do pyz lub schabu | Przepisy.pl pixel

Sos majerankowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Sos  majerankowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną i dodaj roztarty w ręku majeranek.

Sos  majerankowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos  majerankowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos  majerankowySos majerankowy

Odpowiednio przyrządzony sos wzbogaci smak nawet najprostszego dania. Proponowany w tym przepisie sos majerankowy idealnie pasuje do potraw mięsnych, zwłaszcza tych, których bazą jest wieprzowina, wołowina czy baranina. Perfekcyjnie skomponuje się z pieczonym schabem, zrazami lub pulpetami. Sos majerankowy nadaje się również do klusek śląskich, kopytek i pyz. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest podgrzanie na patelni lub w garnku o grubym dnie odrobiny tłuszczu. Jeśli sos ma być dodatkiem do dania mięsnego, przyrządź go w tym samym naczyniu, w którym smażyło się wcześniej mięso. Dzięki takiemu zabiegowi smak dodatku będzie jeszcze intensywniejszy. Zeszklij drobno posiekaną szalotkę lub niewielką białą cebulę. Zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego. Mieszaj do momentu, aż całość się rozpuści i duś przez chwilę, po czym dolej dwie łyżki kwaśnej śmietany. Pamiętaj, aby zahartować ją przed dodaniem do sosu, dzięki czemu wyeliminujesz ryzyko powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dużą szczyptę majeranku rozetrzyj w dłoniach – uwolnisz w ten sposób jego zapach – i wsyp do sosu. Sprawdź, jakie to łatwe.