
Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Krok 2
Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną i dodaj roztarty w ręku majeranek.


Dobra rada:
Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos majerankowy
Odpowiednio przyrządzony sos wzbogaci smak nawet najprostszego dania. Proponowany w tym przepisie sos majerankowy idealnie pasuje do potraw mięsnych, zwłaszcza tych, których bazą jest wieprzowina, wołowina czy baranina. Perfekcyjnie skomponuje się z pieczonym schabem, zrazami lub pulpetami. Sos majerankowy nadaje się również do klusek śląskich, kopytek i pyz. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest podgrzanie na patelni lub w garnku o grubym dnie odrobiny tłuszczu. Jeśli sos ma być dodatkiem do dania mięsnego, przyrządź go w tym samym naczyniu, w którym smażyło się wcześniej mięso. Dzięki takiemu zabiegowi smak dodatku będzie jeszcze intensywniejszy. Zeszklij drobno posiekaną szalotkę lub niewielką białą cebulę. Zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego. Mieszaj do momentu, aż całość się rozpuści i duś przez chwilę, po czym dolej dwie łyżki kwaśnej śmietany. Pamiętaj, aby zahartować ją przed dodaniem do sosu, dzięki czemu wyeliminujesz ryzyko powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dużą szczyptę majeranku rozetrzyj w dłoniach – uwolnisz w ten sposób jego zapach – i wsyp do sosu. Sprawdź, jakie to łatwe.