Potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w paski, cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, dodaj cebulę. Smaż jeszcze przez minutę.

Potrawka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Patelnię zdejmij z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Potrawka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj pięć minut, po czym sos zapraw śmietaną.

Potrawka z kurczaka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawkę możesz podawać z gotowanym pęczakiem i kiszonymi ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczakaPotrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka jest bardzo popularnym daniem. Mięso drobiowe przyrządzamy chętnie, ponieważ jest łatwe w obróbce i można podawać je w różnych wersjach – od łagodnej, przez słodko-kwaśną, po pikantną, niczym w meksykańskiej kuchni. Warto znać sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, wypróbuj więc ten na potrawkę z piersi. Mięso uduszone w aromatycznym sosie na pewno zasmakuje domownikom i gościom. Aby dodać potrawce nieco więcej ostrości, możesz oprócz cebuli, włączyć do dania czosnek. Jeśli przeciśniesz go przez praskę, wydobędziesz maksimum smaku, ale można także drobno go posiekać lub zgnieść, dociskając ząbek do deski ostrzem noża. Do potrawki dodaj aromatyczne przyprawy, zwłaszcza curry, która idealnie komponuje się z mięsem z kurczaka. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj także odrobinę pikantnej papryki w proszku. Możesz pokroić świeżą papryczkę jalapeno, jednak uważaj z ilością, bo jest bardzo ostra i wystarczy dosłownie kilka kawałeczków, by nadać pikanterii każdej potrawie. Całość podawaj z ziemniakami lub ryżem. Posyp wcześniej posiekanym koperkiem lub pietruszką.