
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w paski, cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, dodaj cebulę. Smaż jeszcze przez minutę.

Krok 2
Patelnię zdejmij z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Krok 3
Wszystko razem gotuj pięć minut, po czym sos zapraw śmietaną.


Dobra rada:
Potrawkę możesz podawać z gotowanym pęczakiem i kiszonymi ogórkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka jest bardzo popularnym daniem. Mięso drobiowe przyrządzamy chętnie, ponieważ jest łatwe w obróbce i można podawać je w różnych wersjach – od łagodnej, przez słodko-kwaśną, po pikantną, niczym w meksykańskiej kuchni. Warto znać sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, wypróbuj więc ten na potrawkę z piersi. Mięso uduszone w aromatycznym sosie na pewno zasmakuje domownikom i gościom. Aby dodać potrawce nieco więcej ostrości, możesz oprócz cebuli, włączyć do dania czosnek. Jeśli przeciśniesz go przez praskę, wydobędziesz maksimum smaku, ale można także drobno go posiekać lub zgnieść, dociskając ząbek do deski ostrzem noża. Do potrawki dodaj aromatyczne przyprawy, zwłaszcza curry, która idealnie komponuje się z mięsem z kurczaka. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj także odrobinę pikantnej papryki w proszku. Możesz pokroić świeżą papryczkę jalapeno, jednak uważaj z ilością, bo jest bardzo ostra i wystarczy dosłownie kilka kawałeczków, by nadać pikanterii każdej potrawie. Całość podawaj z ziemniakami lub ryżem. Posyp wcześniej posiekanym koperkiem lub pietruszką.