Potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w paski, cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, dodaj cebulę. Smaż jeszcze przez minutę.

Potrawka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Patelnię zdejmij z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Potrawka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj pięć minut, po czym sos zapraw śmietaną.

Potrawka z kurczaka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawkę możesz podawać z gotowanym pęczakiem i kiszonymi ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczakaPotrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka jest bardzo popularnym daniem. Mięso drobiowe przyrządzamy chętnie, ponieważ jest łatwe w obróbce i można podawać je w różnych wersjach – od łagodnej, przez słodko-kwaśną, po pikantną, niczym w meksykańskiej kuchni. Warto znać sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, wypróbuj więc ten na potrawkę z piersi. Mięso uduszone w aromatycznym sosie na pewno zasmakuje domownikom i gościom. Aby dodać potrawce nieco więcej ostrości, możesz oprócz cebuli, włączyć do dania czosnek. Jeśli przeciśniesz go przez praskę, wydobędziesz maksimum smaku, ale można także drobno go posiekać lub zgnieść, dociskając ząbek do deski ostrzem noża. Do potrawki dodaj aromatyczne przyprawy, zwłaszcza curry, która idealnie komponuje się z mięsem z kurczaka. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj także odrobinę pikantnej papryki w proszku. Możesz pokroić świeżą papryczkę jalapeno, jednak uważaj z ilością, bo jest bardzo ostra i wystarczy dosłownie kilka kawałeczków, by nadać pikanterii każdej potrawie. Całość podawaj z ziemniakami lub ryżem. Posyp wcześniej posiekanym koperkiem lub pietruszką.