Potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w paski, cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, dodaj cebulę. Smaż jeszcze przez minutę.

Potrawka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Patelnię zdejmij z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Potrawka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj pięć minut, po czym sos zapraw śmietaną.

Potrawka z kurczaka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawkę możesz podawać z gotowanym pęczakiem i kiszonymi ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczakaPotrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka jest bardzo popularnym daniem. Mięso drobiowe przyrządzamy chętnie, ponieważ jest łatwe w obróbce i można podawać je w różnych wersjach – od łagodnej, przez słodko-kwaśną, po pikantną, niczym w meksykańskiej kuchni. Warto znać sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, wypróbuj więc ten na potrawkę z piersi. Mięso uduszone w aromatycznym sosie na pewno zasmakuje domownikom i gościom. Aby dodać potrawce nieco więcej ostrości, możesz oprócz cebuli, włączyć do dania czosnek. Jeśli przeciśniesz go przez praskę, wydobędziesz maksimum smaku, ale można także drobno go posiekać lub zgnieść, dociskając ząbek do deski ostrzem noża. Do potrawki dodaj aromatyczne przyprawy, zwłaszcza curry, która idealnie komponuje się z mięsem z kurczaka. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj także odrobinę pikantnej papryki w proszku. Możesz pokroić świeżą papryczkę jalapeno, jednak uważaj z ilością, bo jest bardzo ostra i wystarczy dosłownie kilka kawałeczków, by nadać pikanterii każdej potrawie. Całość podawaj z ziemniakami lub ryżem. Posyp wcześniej posiekanym koperkiem lub pietruszką.