Żebra wołowe w śliwkowej glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

100 gramów

3 listków

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

6 sztuk

5 ziaren

6 ziaren

100 gramów

50 mililitrów

20 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, obierz i zetrzyj na drobnej tarce imbir. Mięso natrzyj przyprawą do żeberek Knorr nada ona smaku i sprawi że mięso będzie soczyste po upieczeniu. Zamarynowane mięso odstaw w chłodne miejsce na około 6 godzin.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane żebra włóż do żeliwnego garnka wlej ok. 1 litr wody, dodaj przyprawę Knorr oraz suszone przyprawy. Garnek przykryj, mięso gotuj na wolnym ogniu około 60 minut.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żebra wyjmij, odłóż na bok, z garnka wyłów wszystkie suszone przyprawy, dodaj suszone śliwki. Wszystko razem gotuj około 10 minut, tak aby śliwki zmiękły.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 3

Krok 4

W między czasie w drugim garnku, na rozgrzanym oleju, podsmaż cebule i czosnek, gdy cebula zrobi się szklista dodaj cukier. Wszystko razem podgrzewaj, aż cukier się z karmelizuje, dodaj sos sojowy, ketchup, śliwki z wywarem.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 4

Krok 5

Składniki te gotuj kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zrobi się na wpół gęsty, dodaj imbir, olej sezamowy, po czym wszystko razem rozdrobnij w kielichu miksera.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 5

Krok 6

Żebra zanurz w powstałej glazurze, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 30 minut.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Żebra podawaj z sałatką colesław.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żebra wołowe w śliwkowej glazurzeŻebra wołowe w śliwkowej glazurze

Żeberka wołowe to, zdaniem niektórych kucharzy jedna z trudniejszych do przygotowania potraw. Przyrządzenie mięsa, które jest miękkie i aromatyczne, a także łagodnie oddziela się od kości, jest prawdziwą sztuką. Gwarancją dobrego dania jest odpowiednia receptura. Sięgnij po przepis na żeberka wołowe w śliwkowej glazurze i spraw przyjemność swoim najbliższym. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla wszystkich smakoszy mięsa! Jeśli lubisz konkretne posiłki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję?

Suto zastawiony świąteczny stół, a może obiad w towarzystwie najbliższych? Każda okazja jest dobra, aby przygotować żeberka wołowe w śliwkowej glazurze. Ta nuta słodkości nie da o sobie zapomnieć!

Czy wiesz, że?

Łączenie różnych rodzajów mięs z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Mimo upływu wieków ten sposób gotowania nie traci na popularności.

Dla urozmaicenia:

Żeberka wołowe możesz podać z sałatką colesław.