Żeberka wołowe - przepis w sosie: w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

100 gramów

3 listków

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

6 sztuk

5 ziaren

6 ziaren

100 gramów

50 mililitrów

20 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, obierz i zetrzyj na drobnej tarce imbir. Mięso natrzyj przyprawą do żeberek Knorr nada ona smaku i sprawi że mięso będzie soczyste po upieczeniu. Zamarynowane mięso odstaw w chłodne miejsce na około 6 godzin.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane żebra włóż do żeliwnego garnka wlej ok. 1 litr wody, dodaj przyprawę Knorr oraz suszone przyprawy. Garnek przykryj, mięso gotuj na wolnym ogniu około 60 minut.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żebra wyjmij, odłóż na bok, z garnka wyłów wszystkie suszone przyprawy, dodaj suszone śliwki. Wszystko razem gotuj około 10 minut, tak aby śliwki zmiękły.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 3

Krok 4

W między czasie w drugim garnku, na rozgrzanym oleju, podsmaż cebule i czosnek, gdy cebula zrobi się szklista dodaj cukier. Wszystko razem podgrzewaj, aż cukier się z karmelizuje, dodaj sos sojowy, ketchup, śliwki z wywarem.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 4

Krok 5

Składniki te gotuj kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zrobi się na wpół gęsty, dodaj imbir, olej sezamowy, po czym wszystko razem rozdrobnij w kielichu miksera.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 5

Krok 6

Żebra zanurz w powstałej glazurze, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 30 minut.

Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Żebra podawaj z sałatką colesław.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żebra wołowe w śliwkowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żebra wołowe w śliwkowej glazurzeŻebra wołowe w śliwkowej glazurze

Żeberka wołowe to, zdaniem niektórych kucharzy jedna z trudniejszych do przygotowania potraw. Przyrządzenie mięsa, które jest miękkie i aromatyczne, a także łagodnie oddziela się od kości, jest prawdziwą sztuką. Gwarancją dobrego dania jest odpowiednia receptura. Sięgnij po przepis na żeberka wołowe w śliwkowej glazurze i spraw przyjemność swoim najbliższym. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla wszystkich smakoszy mięsa! Jeśli lubisz konkretne posiłki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję?

Suto zastawiony świąteczny stół, a może obiad w towarzystwie najbliższych? Każda okazja jest dobra, aby przygotować żeberka wołowe w śliwkowej glazurze. Ta nuta słodkości nie da o sobie zapomnieć!

Czy wiesz, że?

Łączenie różnych rodzajów mięs z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Mimo upływu wieków ten sposób gotowania nie traci na popularności.

Dla urozmaicenia:

Żeberka wołowe możesz podać z sałatką colesław.