
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
100 gramów
3 listków
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
6 sztuk
5 ziaren
6 ziaren
100 gramów
50 mililitrów
20 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, obierz i zetrzyj na drobnej tarce imbir. Mięso natrzyj przyprawą do żeberek Knorr nada ona smaku i sprawi że mięso będzie soczyste po upieczeniu. Zamarynowane mięso odstaw w chłodne miejsce na około 6 godzin.

Krok 2
Zamarynowane żebra włóż do żeliwnego garnka wlej ok. 1 litr wody, dodaj przyprawę Knorr oraz suszone przyprawy. Garnek przykryj, mięso gotuj na wolnym ogniu około 60 minut.

Krok 3
Po tym czasie żebra wyjmij, odłóż na bok, z garnka wyłów wszystkie suszone przyprawy, dodaj suszone śliwki. Wszystko razem gotuj około 10 minut, tak aby śliwki zmiękły.

Krok 4
W między czasie w drugim garnku, na rozgrzanym oleju, podsmaż cebule i czosnek, gdy cebula zrobi się szklista dodaj cukier. Wszystko razem podgrzewaj, aż cukier się z karmelizuje, dodaj sos sojowy, ketchup, śliwki z wywarem.

Krok 5
Składniki te gotuj kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zrobi się na wpół gęsty, dodaj imbir, olej sezamowy, po czym wszystko razem rozdrobnij w kielichu miksera.

Krok 6
Żebra zanurz w powstałej glazurze, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 30 minut.


Dobra rada:
Żebra podawaj z sałatką colesław.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żebra wołowe w śliwkowej glazurze
Żeberka wołowe to, zdaniem niektórych kucharzy jedna z trudniejszych do przygotowania potraw. Przyrządzenie mięsa, które jest miękkie i aromatyczne, a także łagodnie oddziela się od kości, jest prawdziwą sztuką. Gwarancją dobrego dania jest odpowiednia receptura. Sięgnij po przepis na żeberka wołowe w śliwkowej glazurze i spraw przyjemność swoim najbliższym. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla wszystkich smakoszy mięsa! Jeśli lubisz konkretne posiłki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
Suto zastawiony świąteczny stół, a może obiad w towarzystwie najbliższych? Każda okazja jest dobra, aby przygotować żeberka wołowe w śliwkowej glazurze. Ta nuta słodkości nie da o sobie zapomnieć!
Czy wiesz, że?
Łączenie różnych rodzajów mięs z owocami to zwyczaj wywodzący się z kuchni staropolskiej. Mimo upływu wieków ten sposób gotowania nie traci na popularności.
Dla urozmaicenia:
Żeberka wołowe możesz podać z sałatką colesław.