Zupa z czerwonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z czerwonej soczewicy

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

36

573 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

460 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

400 mililitrów

1 litr

grzanki:

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew umyj, obierz, pokrój w plasterki i przesyp do garnka, dodaj soczewicę, wodę i przecier pomidorowy. Gotuj przez ok. 20 min.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Gotuj razem ok. 10 min. aż do miękkości warzyw.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj z oliwą z oliwek.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 3

Krok 4

Pieczywo pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Grzankami posyp zupę.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Czerwona soczewica to idealne źródło białka w diecie wegańskiej, jedna porcja zupy-krem dostarcza aż 16,6 g tego składnika, co stanowi ponad 33% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Zamiast grzanek możesz dodać do zupy ziemniaki, posypując je pestkami dyni lub słonecznika.

2

Opinie o przepisie

  • Madzia Krasuska

    Madzia Krasuska , 01.11.2019

    w thermomix ile czasu miksowanie i ile obrotu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Słowik

    Malwina Słowik , 28.01.2019

    Zupa wyszła mi bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki z dyni
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z czerwonej soczewicyZupa z czerwonej soczewicy

Gęsta zupa z czerwonej soczewicy, zwłaszcza podana w formie kremu, to doskonały sposób na rozpoczęcie uroczystego posiłku, a także na ciepłą kolację. Jest znakomita, ponieważ łączy w sobie delikatny smak soczewicy, słodką marchewkę i kwaskowaty przecier pomidorowy, który dodatkowo nadaje jej koloru oraz odpowiedniej konsystencji. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą, marchewkę pokrój na plasterki, i ugotuj do miękkości wraz z przecierem pomidorowym. Czerwona soczewica idealnie nadaje się do tego typu zup, ponieważ dość szybko się rozpada i mięknie, dzięki czemu danie nie jest zbyt czasochłonne. Dodaj także pozostałe składniki, a po chwili zblenduj zupę na gładki krem, dolewając jednocześnie nieco oliwy. Do tej potrawy pasować będzie wiele dodatków. Jeśli chcesz, by była fit, serwuj ją z grzankami z pieczywa żytnio-razowego, a jeśli wolisz dodatki bezglutenowe, wybierz gotowane ziemniaki. Zupa z czerwonej soczewicy to zdrowe i pożywne danie, które przyrządzisz szybko – spróbuj. Życzymy smacznego!