Zupa z czerwonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z czerwonej soczewicy

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

44

831 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

575 osób wydrukowało

Pobierz pdf

969 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

460 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

400 mililitrów

1 litr

grzanki:

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Marchew umyj, obierz, pokrój w plasterki i przesyp do garnka, dodaj soczewicę, wodę i przecier pomidorowy. Gotuj przez ok. 20 min.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Gotuj razem ok. 10 min. aż do miękkości warzyw.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj z oliwą z oliwek.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 3

Krok 4

Pieczywo pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Grzankami posyp zupę.

Zupa z czerwonej soczewicy - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Czerwona soczewica to idealne źródło białka w diecie wegańskiej, jedna porcja zupy-krem dostarcza aż 16,6 g tego składnika, co stanowi ponad 33% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Zamiast grzanek możesz dodać do zupy ziemniaki, posypując je pestkami dyni lub słonecznika.

2

Opinie o przepisie

  • Madzia Krasuska

    Madzia Krasuska , 01.11.2019

    w thermomix ile czasu miksowanie i ile obrotu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Słowik

    Malwina Słowik , 28.01.2019

    Zupa wyszła mi bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z czerwonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z czerwonej soczewicyZupa z czerwonej soczewicy

Gęsta zupa z czerwonej soczewicy, zwłaszcza podana w formie kremu, to doskonały sposób na rozpoczęcie uroczystego posiłku, a także na ciepłą kolację. Jest znakomita, ponieważ łączy w sobie delikatny smak soczewicy, słodką marchewkę i kwaskowaty przecier pomidorowy, który dodatkowo nadaje jej koloru oraz odpowiedniej konsystencji. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą, marchewkę pokrój na plasterki, i ugotuj do miękkości wraz z przecierem pomidorowym. Czerwona soczewica idealnie nadaje się do tego typu zup, ponieważ dość szybko się rozpada i mięknie, dzięki czemu danie nie jest zbyt czasochłonne. Dodaj także pozostałe składniki, a po chwili zblenduj zupę na gładki krem, dolewając jednocześnie nieco oliwy. Do tej potrawy pasować będzie wiele dodatków. Jeśli chcesz, by była fit, serwuj ją z grzankami z pieczywa żytnio-razowego, a jeśli wolisz dodatki bezglutenowe, wybierz gotowane ziemniaki. Zupa z czerwonej soczewicy to zdrowe i pożywne danie, które przyrządzisz szybko – spróbuj. Życzymy smacznego!