Spaghetti z indyka - przepis z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z indyka

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

35

heart
468 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

170 gramów

600 gramów

3 sztuki

0.5 szklanki

180 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzej suchą patelnię teflonową, a następnie skropl ją oliwą z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia.

Spaghetti z indyka - Krok 1

Krok 2

Na patelnię przełóż mielone mięso z piersi indyka i smaż przez ok. 4 min., cały czas mieszając.

Spaghetti z indyka - Krok 2

Krok 3

Saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese rozmieszaj z ½ szklanki wody. Dodaj go na patelnie wraz z pomidorami z puszki, danie duś przez ok. 5 min. Pod koniec duszenia dodaj posiekane świeże listki bazylii.

Spaghetti z indyka - Krok 3

Krok 4

Ugotuj makaron pełnoziarnisty wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z pomidorowo-mięsnym sosem. Podawaj udekorowany bazylią.

Spaghetti z indyka - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Nie zaburzając kaloryczności dania i jego walorów odżywczych, makaron pełnoziarnisty możesz zamienić w tej samej proporcji na makaron ryżowy. Mielone mięso z indyka możesz zastąpić piersią z kurczaka zagrodowego lub mielonym mięsem wołowo-drobiowym. Jeżeli lubisz, dodaj do dania oliwki lub kapary - w ten sposób nadasz daniu charakterystyczny, włoski smak. Pomidory przecierowe są świetnym źródłem likopenu, odpowiedzialnego m.in. za intensywną czerwoną barwę tego warzywa. Co warte podkreślenia likopen jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm z przecierów i sosów niż ze świeżego pomidora.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz z białą fasolą
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z indykaSpaghetti z indyka

Spaghetti to jedno z dań kuchni włoskiej, które zdobyło wielką popularność w wielu regionach świata, także w Polsce. Jest szybkie w przygotowaniu i daje wiele możliwości modyfikacji – makaron ten można serwować z różnymi sosami, ale jednym z najbardziej znanych jest ragout bolognese, czyli gęsty sos mięsno-pomidorowy. Żeby był bardziej fit, wołowinę zamień na filet z indyka. Spaghetti z indyka z tego przepisu będzie nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Delikatne mięso podsmaż na niewielkiej ilości oliwy razem z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaj do niego sos razem z pomidorami z puszki. Gotuj go przez chwilę do momentu, aż zgęstnieje, dopraw aromatyczną świeżo posiekaną bazylią, a potem ugotuj makaron. Najlepszym wyborem będzie zdrowy pełnoziarnisty – typu spaghetti albo tagliatelle. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną wodą, ale od razu dodaj do sosu bolognese i dokładnie wymieszaj – dzięki temu połączysz makaron i sos. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.