Spaghetti z indyka - przepis z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z indyka

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

19

409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

170 gramów

600 gramów

3 sztuki

0.5 szklanki

180 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzej suchą patelnię teflonową, a następnie skropl ją oliwą z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia.

Spaghetti z indyka - Krok 1

Krok 2

Na patelnię przełóż mielone mięso z piersi indyka i smaż przez ok. 4 min., cały czas mieszając.

Spaghetti z indyka - Krok 2

Krok 3

Saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese rozmieszaj z ½ szklanki wody. Dodaj go na patelnie wraz z pomidorami z puszki, danie duś przez ok. 5 min. Pod koniec duszenia dodaj posiekane świeże listki bazylii.

Spaghetti z indyka - Krok 3

Krok 4

Ugotuj makaron pełnoziarnisty wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z pomidorowo-mięsnym sosem. Podawaj udekorowany bazylią.

Spaghetti z indyka - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Nie zaburzając kaloryczności dania i jego walorów odżywczych, makaron pełnoziarnisty możesz zamienić w tej samej proporcji na makaron ryżowy. Mielone mięso z indyka możesz zastąpić piersią z kurczaka zagrodowego lub mielonym mięsem wołowo-drobiowym. Jeżeli lubisz, dodaj do dania oliwki lub kapary - w ten sposób nadasz daniu charakterystyczny, włoski smak. Pomidory przecierowe są świetnym źródłem likopenu, odpowiedzialnego m.in. za intensywną czerwoną barwę tego warzywa. Co warte podkreślenia likopen jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm z przecierów i sosów niż ze świeżego pomidora.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z indykaSpaghetti z indyka

Spaghetti to jedno z dań kuchni włoskiej, które zdobyło wielką popularność w wielu regionach świata, także w Polsce. Jest szybkie w przygotowaniu i daje wiele możliwości modyfikacji – makaron ten można serwować z różnymi sosami, ale jednym z najbardziej znanych jest ragout bolognese, czyli gęsty sos mięsno-pomidorowy. Żeby był bardziej fit, wołowinę zamień na filet z indyka. Spaghetti z indyka z tego przepisu będzie nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Delikatne mięso podsmaż na niewielkiej ilości oliwy razem z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaj do niego sos razem z pomidorami z puszki. Gotuj go przez chwilę do momentu, aż zgęstnieje, dopraw aromatyczną świeżo posiekaną bazylią, a potem ugotuj makaron. Najlepszym wyborem będzie zdrowy pełnoziarnisty – typu spaghetti albo tagliatelle. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną wodą, ale od razu dodaj do sosu bolognese i dokładnie wymieszaj – dzięki temu połączysz makaron i sos. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.