Makaron z indykiem

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

22

247 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

700 gramów

180 gramów

2 łyżki

400 mililitrów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na większe kawałki, piecz w piekarniku przez ok. 35 min, następnie obierz i pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Makaron z indykiem - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, osusz i pokrój w paski, podsmaż na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia.

Makaron z indykiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość saszetki Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnie. Mięso duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Makaron z indykiem - Krok 3

Krok 4

Upieczoną dynię oraz makaron dodaj do gotującego się sosu i wymieszaj. Danie podawaj posypane sezamem.

Makaron z indykiem - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Nasiona sezamu możesz wcześniej podsmażyć na patelni.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie dostarcza w jednej porcji aż 158 mg magnezu, co stanowi prawie 50% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Jeżeli nie lubisz sezamu, możesz go zastąpić pestkami dyni, słonecznika lub orzechami piniowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z indykiemMakaron z indykiem

Lubisz proste i szybkie w przygotowaniu fit dania z makaronem, urozmaicone oryginalnymi dodatkami i mięsem? Ten przepis na makaron z indykiem łączy w sobie łagodny smak drobiu połączony ze słodką dynią i chrupiącym dodatkiem w postaci nasion sezamu. Na początek przygotuj dynię – pokrój ją na większe kawałki i piecz w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie obierz ją ze skórki i podziel w drobną kostkę. Następnie ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu i odstaw na kilka minut. Mięso dokładnie umyj i osusz, a potem pokrój w paski i smaż na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni. Do tak przygotowanego indyka wlej wymieszany wcześniej z wodą sos i duś na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj upieczoną dynię i dokładnie wymieszaj. Danie serwuj zaraz po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Co będzie do niego dobrym dodatkiem? Oprócz sugerowanego sezamu wykorzystaj też pestki dyni, słonecznika lub orzeszki piniowe. Przyrządź zdrowy i pożywny obiad według naszego przepisu. Miłego gotowania.