Makaron z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z indykiem

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

25

heart
475 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

608 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

700 gramów

180 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

400 mililitrów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dynię pokrój na większe kawałki, piecz w piekarniku przez ok. 35 min, następnie obierz i pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Makaron z indykiem - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, osusz i pokrój w paski, podsmaż na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia.

Makaron z indykiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość saszetki Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnie. Mięso duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Makaron z indykiem - Krok 3

Krok 4

Upieczoną dynię oraz makaron dodaj do gotującego się sosu i wymieszaj. Danie podawaj posypane sezamem.

Makaron z indykiem - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Nasiona sezamu możesz wcześniej podsmażyć na patelni.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie dostarcza w jednej porcji aż 158 mg magnezu, co stanowi prawie 50% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Jeżeli nie lubisz sezamu, możesz go zastąpić pestkami dyni, słonecznika lub orzechami piniowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z indykiemMakaron z indykiem

Lubisz proste i szybkie w przygotowaniu fit dania z makaronem, urozmaicone oryginalnymi dodatkami i mięsem? Ten przepis na makaron z indykiem łączy w sobie łagodny smak drobiu połączony ze słodką dynią i chrupiącym dodatkiem w postaci nasion sezamu. Na początek przygotuj dynię – pokrój ją na większe kawałki i piecz w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie obierz ją ze skórki i podziel w drobną kostkę. Następnie ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu i odstaw na kilka minut. Mięso dokładnie umyj i osusz, a potem pokrój w paski i smaż na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni. Do tak przygotowanego indyka wlej wymieszany wcześniej z wodą sos i duś na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj upieczoną dynię i dokładnie wymieszaj. Danie serwuj zaraz po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Co będzie do niego dobrym dodatkiem? Oprócz sugerowanego sezamu wykorzystaj też pestki dyni, słonecznika lub orzeszki piniowe. Przyrządź zdrowy i pożywny obiad według naszego przepisu. Miłego gotowania.