
Składniki
300 gramów
700 gramów
180 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
400 mililitrów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Dynię pokrój na większe kawałki, piecz w piekarniku przez ok. 35 min, następnie obierz i pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Krok 2
Mięso umyj, osusz i pokrój w paski, podsmaż na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia.

Krok 3
Zawartość saszetki Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnie. Mięso duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Krok 4
Upieczoną dynię oraz makaron dodaj do gotującego się sosu i wymieszaj. Danie podawaj posypane sezamem.


Dobra rada:
Nasiona sezamu możesz wcześniej podsmażyć na patelni.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie dostarcza w jednej porcji aż 158 mg magnezu, co stanowi prawie 50% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Jeżeli nie lubisz sezamu, możesz go zastąpić pestkami dyni, słonecznika lub orzechami piniowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z indykiem
Lubisz proste i szybkie w przygotowaniu fit dania z makaronem, urozmaicone oryginalnymi dodatkami i mięsem? Ten przepis na makaron z indykiem łączy w sobie łagodny smak drobiu połączony ze słodką dynią i chrupiącym dodatkiem w postaci nasion sezamu. Na początek przygotuj dynię – pokrój ją na większe kawałki i piecz w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie obierz ją ze skórki i podziel w drobną kostkę. Następnie ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu i odstaw na kilka minut. Mięso dokładnie umyj i osusz, a potem pokrój w paski i smaż na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni. Do tak przygotowanego indyka wlej wymieszany wcześniej z wodą sos i duś na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj upieczoną dynię i dokładnie wymieszaj. Danie serwuj zaraz po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Co będzie do niego dobrym dodatkiem? Oprócz sugerowanego sezamu wykorzystaj też pestki dyni, słonecznika lub orzeszki piniowe. Przyrządź zdrowy i pożywny obiad według naszego przepisu. Miłego gotowania.