
Składniki
300 gramów
230 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
75 gramów
4 łyżeczki
sos jogurtowy:
1 sztuka
180 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj w wodzie.

Krok 2
Cukinię i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.

Krok 3
Wymieszaj warzywa z kaszą, jajkami, mąką oraz saszetką Naturalnie Smaczne! Zapiekanka makaronowa z szynką. Pozostaw na 5-10 min.

Krok 4
Placki formuj łyżką i smaż obustronnie na rozgrzanej oliwie. Usmażone placki odsącz z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.

Krok 5
Przygotuj sos jogurtowy: Do jogurtu dodaj posiekany drobno czosnek, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszaj i podawaj do placków.


Dobra rada:
Do sosu jogurtowego możesz dodać świeże zioła – natkę lub tymianek.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jedna porcja placków warzywnych dostarcza 1470 µg witaminy A, co stanowi 184% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Kaszę jęczmienną możesz zamienić na kaszą jaglaną lub gryczaną, natomiast cukinię na dynię, zachowując wartość odżywczą dania.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z kaszy jęczmiennej
Chrupiące placuszki z kaszy jęczmiennej są doskonałą propozycją na pożywny obiad. Wyrazisty sos jogurtowy doskonale przełamie ich delikatny smak, a dzięki temu przepisowi przygotowanie placków wcale nie będzie trudne. Rozpocznij od ugotowania kaszy według instrukcji na opakowaniu. Następnie zetrzyj na tarce cukinię i marchewkę, i wymieszaj je z przygotowaną wcześniej kaszą, jajkami, mąką orkiszową oraz zawartością saszetki sosu do zapiekanek. Mieszankę odstaw na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki dokładnie się przeniknęły. Po tym czasie uformuj masę na kształt placków i usmaż je na rozgrzanej oliwie. Następnie odsącz z nich tłuszcz i przygotuj sos jogurtowy. Do jogurtu naturalnego dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie – dokładnie wymieszaj i również odstaw na kilka minut. Tak przygotowane pożywne placki z kaszy jęczmiennej serwuj polane sosem i udekorowane listkami świeżej bazylii. To doskonały sposób na fit obiad – zasugeruj się naszym przepisem i przekonaj się, jakie są smaczne.