Placuszki z kaszy jęczmiennej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z kaszy jęczmiennej

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

58

807 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

755 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1314 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

230 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

75 gramów

4 łyżeczki

sos jogurtowy:

1 sztuka

180 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj w wodzie.

Placuszki z kaszy jęczmiennej - Krok 1

Krok 2

Cukinię i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.

Placuszki z kaszy jęczmiennej - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj warzywa z kaszą, jajkami, mąką oraz saszetką Naturalnie Smaczne! Zapiekanka makaronowa z szynką. Pozostaw na 5-10 min.

Placuszki z kaszy jęczmiennej - Krok 3

Krok 4

Placki formuj łyżką i smaż obustronnie na rozgrzanej oliwie. Usmażone placki odsącz z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.

Placuszki z kaszy jęczmiennej - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos jogurtowy: Do jogurtu dodaj posiekany drobno czosnek, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszaj i podawaj do placków.

Placuszki z kaszy jęczmiennej - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Do sosu jogurtowego możesz dodać świeże zioła – natkę lub tymianek.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jedna porcja placków warzywnych dostarcza 1470 µg witaminy A, co stanowi 184% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Kaszę jęczmienną możesz zamienić na kaszą jaglaną lub gryczaną, natomiast cukinię na dynię, zachowując wartość odżywczą dania.

1

Opinie o przepisie

  • Magda Lena

    Magda Lena , 18.04.2019

    Ja robię z kuskusem, nie ma tyle babraniny co z kaszą jęczmienną. Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dorsz z porami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z kaszy jęczmiennejPlacuszki z kaszy jęczmiennej

Chrupiące placuszki z kaszy jęczmiennej są doskonałą propozycją na pożywny obiad. Wyrazisty sos jogurtowy doskonale przełamie ich delikatny smak, a dzięki temu przepisowi przygotowanie placków wcale nie będzie trudne. Rozpocznij od ugotowania kaszy według instrukcji na opakowaniu. Następnie zetrzyj na tarce cukinię i marchewkę, i wymieszaj je z przygotowaną wcześniej kaszą, jajkami, mąką orkiszową oraz zawartością saszetki sosu do zapiekanek. Mieszankę odstaw na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki dokładnie się przeniknęły. Po tym czasie uformuj masę na kształt placków i usmaż je na rozgrzanej oliwie. Następnie odsącz z nich tłuszcz i przygotuj sos jogurtowy. Do jogurtu naturalnego dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie – dokładnie wymieszaj i również odstaw na kilka minut. Tak przygotowane pożywne placki z kaszy jęczmiennej serwuj polane sosem i udekorowane listkami świeżej bazylii. To doskonały sposób na fit obiad – zasugeruj się naszym przepisem i przekonaj się, jakie są smaczne.