Przepisy na Obiad wegetariański
80 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (80) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Obiad wegetariański
Kuchnia wegetariańska obfituje w ciekawe, smaczne i kolorowe potrawy. Nadziewane warzywa, zapiekanki, czy może bezmięsne kotlety z surówkami i kaszą? Co warto przygotować na wegetariański obiad? Koniecznie sprawdź dania z tej kategorii. Na przykład smaczny ratatouille, prowansalski gulasz, w którego skład wchodzą głównie: papryka, bakłażany, cukinia, pomidory oraz cebula. Gotowy serwuje się na ciepło, dobrze będzie smakował z dodatkiem świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki lub chleba razowego z ziarnami słonecznika. Ratatouille wykorzystasz również jako farsz do wrapów czy naleśników. Innym przykładem dania wegetariańskiego jest falafel, bliskowschodni kotlet z ciecierzycy. Smaży się go na głębokim tłuszczu i podaje w pieczywie z dodatkiem warzyw i sosów. Dzięki temu, że ciecierzyca ma delikatny smak, falafele doprawisz na wiele sposobów. Oprócz wersji klasycznej – z kolendrą, czosnkiem i kuminem – wypróbuj również tej z ostrą papryką, sezamem oraz serem kozim. Falafel dobrze sprawdzi się jako zamiennik mięsnego kotleta. Podawaj go z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, brązowym ryżem, kaszą albo frytkami. Przyrządzaj również inne dania, w których mięso zastępuje się warzywami. Spróbuj np. gulaszu z dyni, pulpetów z soczewicy albo czerwonej fasoli w stylu tikka masala. Warzywa strączkowe to także świetna baza farszów, np. do pierogów, naleśników czy krokietów. Ich suche wersje namocz wcześniej w wodzie, dzięki czemu odpowiednio zmiękną. Przed ugotowaniem wypłucz ziarna i zalej je świeżą wodą. Jeśli przygotowujesz obiad zarówno dla wegetarian, jak i osób jedzących mięso, zdecyduj się na potrawy, które z łatwością przyrządzisz w dwóch wersjach. Należą do nich różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Upiecz quiche ze szpinakiem i pomidorami albo przygotuj gnocchi z sosem pomidorowym, dobrze doprawionym włoskimi ziołami. Zobacz naszą bazę przepisów na bezmięsne obiady. Oprócz nich, czekają na Ciebie również wskazówki i porady ułatwiające przyrządzanie poszczególnych dań. Koniecznie je przetestuj.