Przepisy na Obiady wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Obiad wegetariański

104 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad wegetariańskiObiad wegetariański

Kuchnia wegetariańska obfituje w ciekawe, smaczne i kolorowe potrawy. Nadziewane warzywa, zapiekanki, czy może bezmięsne kotlety z surówkami i kaszą? Co warto przygotować na wegetariański obiad? Koniecznie sprawdź dania z tej kategorii. Na przykład smaczny ratatouille, prowansalski gulasz, w którego skład wchodzą głównie: papryka, bakłażany, cukinia, pomidory oraz cebula. Gotowy serwuje się na ciepło, dobrze będzie smakował z dodatkiem świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki lub chleba razowego z ziarnami słonecznika. Ratatouille wykorzystasz  również jako farsz do wrapów czy naleśników. Innym przykładem dania wegetariańskiego jest falafel, bliskowschodni kotlet z ciecierzycy. Smaży się go na głębokim tłuszczu i podaje w pieczywie z dodatkiem warzyw i sosów. Dzięki temu, że ciecierzyca ma delikatny smak, falafele doprawisz na wiele sposobów. Oprócz wersji klasycznej – z kolendrą, czosnkiem i kuminem – wypróbuj również tej z ostrą papryką, sezamem oraz serem kozim. Falafel dobrze sprawdzi się jako zamiennik mięsnego kotleta. Podawaj go z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, brązowym ryżem, kaszą albo frytkami. Przyrządzaj również inne dania, w których mięso zastępuje się warzywami. Spróbuj np. gulaszu z dyni, pulpetów z soczewicy albo czerwonej fasoli w stylu tikka masala. Warzywa strączkowe to także świetna baza farszów, np. do pierogów, naleśników czy krokietów. Ich suche wersje namocz wcześniej w wodzie, dzięki czemu odpowiednio zmiękną. Przed ugotowaniem wypłucz ziarna i zalej je świeżą wodą. Jeśli przygotowujesz obiad zarówno dla wegetarian, jak i osób jedzących mięso, zdecyduj się na potrawy, które z łatwością przyrządzisz w dwóch wersjach. Należą do nich różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Upiecz quiche ze szpinakiem i pomidorami albo przygotuj gnocchi z sosem pomidorowym, dobrze doprawionym włoskimi ziołami. Zobacz naszą bazę przepisów na bezmięsne obiady. Oprócz nich, czekają na Ciebie również wskazówki i porady ułatwiające przyrządzanie poszczególnych dań. Koniecznie je przetestuj.