Przepisy na Obiady wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Obiad wegetariański

104 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad wegetariańskiObiad wegetariański

Kuchnia wegetariańska obfituje w ciekawe, smaczne i kolorowe potrawy. Nadziewane warzywa, zapiekanki, czy może bezmięsne kotlety z surówkami i kaszą? Co warto przygotować na wegetariański obiad? Koniecznie sprawdź dania z tej kategorii. Na przykład smaczny ratatouille, prowansalski gulasz, w którego skład wchodzą głównie: papryka, bakłażany, cukinia, pomidory oraz cebula. Gotowy serwuje się na ciepło, dobrze będzie smakował z dodatkiem świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki lub chleba razowego z ziarnami słonecznika. Ratatouille wykorzystasz  również jako farsz do wrapów czy naleśników. Innym przykładem dania wegetariańskiego jest falafel, bliskowschodni kotlet z ciecierzycy. Smaży się go na głębokim tłuszczu i podaje w pieczywie z dodatkiem warzyw i sosów. Dzięki temu, że ciecierzyca ma delikatny smak, falafele doprawisz na wiele sposobów. Oprócz wersji klasycznej – z kolendrą, czosnkiem i kuminem – wypróbuj również tej z ostrą papryką, sezamem oraz serem kozim. Falafel dobrze sprawdzi się jako zamiennik mięsnego kotleta. Podawaj go z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, brązowym ryżem, kaszą albo frytkami. Przyrządzaj również inne dania, w których mięso zastępuje się warzywami. Spróbuj np. gulaszu z dyni, pulpetów z soczewicy albo czerwonej fasoli w stylu tikka masala. Warzywa strączkowe to także świetna baza farszów, np. do pierogów, naleśników czy krokietów. Ich suche wersje namocz wcześniej w wodzie, dzięki czemu odpowiednio zmiękną. Przed ugotowaniem wypłucz ziarna i zalej je świeżą wodą. Jeśli przygotowujesz obiad zarówno dla wegetarian, jak i osób jedzących mięso, zdecyduj się na potrawy, które z łatwością przyrządzisz w dwóch wersjach. Należą do nich różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Upiecz quiche ze szpinakiem i pomidorami albo przygotuj gnocchi z sosem pomidorowym, dobrze doprawionym włoskimi ziołami. Zobacz naszą bazę przepisów na bezmięsne obiady. Oprócz nich, czekają na Ciebie również wskazówki i porady ułatwiające przyrządzanie poszczególnych dań. Koniecznie je przetestuj.