Przepisy na Obiady wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Obiad wegetariański

104 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (104)

kaszottokaszotto
Pulpety z soczewicy
ratingratingratingratingrating

264

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco m...
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dania z pochodzące z Bliskiego Wschodu coraz częściej podbijają nasze serca. Jednym z nich jest f...
Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyprawy i zioła w klasycznym sosie bolognese, tym razem przygotowanym z warzywami, zaskoczą sma...
Szwajcarski quiche z brokułami i serem
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Quicha (quiche, kisz) to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym oraz dodatkami...
Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

109

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Casserole to rodzaj zapiekanki, która swoją nazwę przejęła od francuskiego określenia żaroodporne...
Kotlety z marchewki
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia k...
Smażony makaron z tofu i warzywami
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Makaron z tofu jest dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego, al...
Nadziewane bakłażany
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Nadziewane bakłażany to zapiekany specjał kuchni wegetariańskiej, który przypadnie do gustu wszys...
Fajitas z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Fajitas to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Początkowo przyrządzano je z...
Pad Thai - makaron smażony po tajsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Tajlandia to jedna z częściej wybieranych celów turystycznych podróży. Miejsce, które kojarzy się...
Kotlety z kaszy gryczanej z buraczkami
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Jeśli jesteś już znudzony potrawami z wykorzystaniem mięsa i chciałbyś sięgnąć po coś nowego, ten...
Shakshuka
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Shakshuka to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej, składające się głównie z jajek, cebuli, pomido...
Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Czerwona fasola po indyjsku to potrawa wegetariańska wzorowana na kurczaku tikka masala – brytyjs...
Ryż z groszkiem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na jakieś danie obiadowe z ryżem, ale brak Ci pomysłu, co ugotować? Przychodzimy z po...
Leczo wegetariańskie z dyni i tofu
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz spróbować tradycyjnych dań w wegetariańskiej wersji? Zobacz nasz przepis na bezmięsne lecz...
Gulasz z dyni
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gorący, aromatyczny i delikatnie pikantny gulasz z dyni to smaczna propozycja z repertuaru kuchni...
Kaszotto z pieczonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chcesz znaleźć przepis, który pozwoli wydobyć smak kaszy? A może zainspirowany egzotyczną kuchnią...
Pad thai z tofu
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia azjatycka inspiruje różnorodnością smaków i aromatów, a także ilością ciekawych przepisów...
Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Czy dieta wegetariańska lub wegańska musi oznaczać rezygnację z klasycznych oraz pysznych potraw...
Rolada marchewkowa
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Marchewka nie musi być jedynie obowiązkowym składnikiem wywarów warzywnych czy surówek. Idealnie...
Azjatycki makaron z kapustą pak-choi
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Dania kuchni azjatyckiej cieszą niesłabnącą popularnością. Charakterystyczne składniki przyciągaj...
Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
43 min.
Kasza jaglana to kulinarne objawienie ostatnich lat. Produkt, o którym napisano tysiące publikacj...
Tarta z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko...
Zielone naleśniki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pulpety warzywne w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. Doskonała alternatywa dla mięs...
Lekkie gołąbki grzybowe
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gołąbków nikomu przedstawiać nie trzeba. Danie to doskonale znają wszyscy, którzy cenią tradycyjn...
Tofu w kremowym sosie tikka masala
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mimo że popularnym dodatkiem do sosu tikka masala jest pokrojony w kostkę kurczak, wersja wegetar...
Wegański burger
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Mięsożercy już od dawna nie mają monopolu na burgery. Warzywne warianty tego popularnego dania sm...
Pyzy z grzybami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pyzy to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Kluski nadziewane mięsnym farszem nieprzerwanie zachwy...
Szybki ryż z patelni
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w kulinariach niemal całego świata...

Ciekawostki i porady

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad wegetariańskiObiad wegetariański

Kuchnia wegetariańska obfituje w ciekawe, smaczne i kolorowe potrawy. Nadziewane warzywa, zapiekanki, czy może bezmięsne kotlety z surówkami i kaszą? Co warto przygotować na wegetariański obiad? Koniecznie sprawdź dania z tej kategorii. Na przykład smaczny ratatouille, prowansalski gulasz, w którego skład wchodzą głównie: papryka, bakłażany, cukinia, pomidory oraz cebula. Gotowy serwuje się na ciepło, dobrze będzie smakował z dodatkiem świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki lub chleba razowego z ziarnami słonecznika. Ratatouille wykorzystasz  również jako farsz do wrapów czy naleśników. Innym przykładem dania wegetariańskiego jest falafel, bliskowschodni kotlet z ciecierzycy. Smaży się go na głębokim tłuszczu i podaje w pieczywie z dodatkiem warzyw i sosów. Dzięki temu, że ciecierzyca ma delikatny smak, falafele doprawisz na wiele sposobów. Oprócz wersji klasycznej – z kolendrą, czosnkiem i kuminem – wypróbuj również tej z ostrą papryką, sezamem oraz serem kozim. Falafel dobrze sprawdzi się jako zamiennik mięsnego kotleta. Podawaj go z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, brązowym ryżem, kaszą albo frytkami. Przyrządzaj również inne dania, w których mięso zastępuje się warzywami. Spróbuj np. gulaszu z dyni, pulpetów z soczewicy albo czerwonej fasoli w stylu tikka masala. Warzywa strączkowe to także świetna baza farszów, np. do pierogów, naleśników czy krokietów. Ich suche wersje namocz wcześniej w wodzie, dzięki czemu odpowiednio zmiękną. Przed ugotowaniem wypłucz ziarna i zalej je świeżą wodą. Jeśli przygotowujesz obiad zarówno dla wegetarian, jak i osób jedzących mięso, zdecyduj się na potrawy, które z łatwością przyrządzisz w dwóch wersjach. Należą do nich różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Upiecz quiche ze szpinakiem i pomidorami albo przygotuj gnocchi z sosem pomidorowym, dobrze doprawionym włoskimi ziołami. Zobacz naszą bazę przepisów na bezmięsne obiady. Oprócz nich, czekają na Ciebie również wskazówki i porady ułatwiające przyrządzanie poszczególnych dań. Koniecznie je przetestuj.