Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

644 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

992 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 słoiki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

200 mililitrów

25 mililitrów

3 listków

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek , cebule, kolendrę i natkę pietruszki. Ciecierzycę odlej z zalewy i wypłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, kmin, mąkę i dokładnie zmiel na prawie jednolitą masę.

Krok 2

Z powstałej masy uformuj małe kulki i delikatnie je rozpłaszcz. Kotleciki smaż na złoty kolor, w gorącym, głębokim tłuszczu.

Krok 3

Przygotuj dip jogurtowy mieszając jogurt z sokiem z cytryny, koperkiem i miętą. Dip dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Gotowe kotleciki podawaj z pitą na sałacie z dipem czosnkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do kotlecików możesz dodać kawałek ostrej papryki, sprawi to, że falafelki nabiorą intensywnego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 12.05.2018

    Ciecierzyca z puszki - dwa słoiki... No to puszka czy słoik?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Holewa-Cosar

    Anna Holewa-Cosar , 29.12.2016

    Wszystko pięknie ale prawdziwy falafel robi się z surowej soczewicy moczonej przez całą noc a następnie zmielonej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowymChrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Falafel to jedna z najbardziej znanych w Europie potraw kuchni bliskowschodniej. Szczególnie ceniony jest przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Często sprzedaje się go jako jedzenie uliczne w tzw. food truckach, najlepiej jednak smakuje przyrządzany samodzielnie. Podstawą falafela jest ciecierzyca. Na początek odsącz ją dokładnie i dopiero potem połącz z pozostałymi składnikami. Zadbaj o odpowiednią ilość ziół i przypraw: kminu rzymskiego, kolendry oraz pietruszki. Idealnie pasuje także cynamon, kardamon i chili. W niektórych miejscach przygotowuje się to danie z bobu. Wypróbuj więc także falafel w zielonej wersji, jeśli masz ochotę na urozmaicenie. Z gotowej masy z bobu ulep niewielkie kulki (możesz je delikatnie spłaszczyć). Usmaż w głębokim tłuszczu – gotowe będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przyrządź do nich dip, np. ziołowy lub czosnkowy. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i w formie zimnych przekąsek. Podawaj z pitą albo z sypkim ryżem gotowanym na parze.