Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
łatwe
2261 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
2 słoiki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
100 mililitrów
200 mililitrów
25 mililitrów
3 listków
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek , cebule, kolendrę i natkę pietruszki. Ciecierzycę odlej z zalewy i wypłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, kmin, mąkę i dokładnie zmiel na prawie jednolitą masę.
Krok 2
Z powstałej masy uformuj małe kulki i delikatnie je rozpłaszcz. Kotleciki smaż na złoty kolor, w gorącym, głębokim tłuszczu.
Krok 3
Przygotuj dip jogurtowy mieszając jogurt z sokiem z cytryny, koperkiem i miętą. Dip dopraw do smaku pieprzem.
Krok 4
Gotowe kotleciki podawaj z pitą na sałacie z dipem czosnkowym.
Dobra rada:
Do kotlecików możesz dodać kawałek ostrej papryki, sprawi to, że falafelki nabiorą intensywnego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
Falafel to jedna z najbardziej znanych w Europie potraw kuchni bliskowschodniej. Szczególnie ceniony jest przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Często sprzedaje się go jako jedzenie uliczne w tzw. food truckach, najlepiej jednak smakuje przyrządzany samodzielnie. Podstawą falafela jest ciecierzyca. Na początek odsącz ją dokładnie i dopiero potem połącz z pozostałymi składnikami. Zadbaj o odpowiednią ilość ziół i przypraw: kminu rzymskiego, kolendry oraz pietruszki. Idealnie pasuje także cynamon, kardamon i chili. W niektórych miejscach przygotowuje się to danie z bobu. Wypróbuj więc także falafel w zielonej wersji, jeśli masz ochotę na urozmaicenie. Z gotowej masy z bobu ulep niewielkie kulki (możesz je delikatnie spłaszczyć). Usmaż w głębokim tłuszczu – gotowe będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przyrządź do nich dip, np. ziołowy lub czosnkowy. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i w formie zimnych przekąsek. Podawaj z pitą albo z sypkim ryżem gotowanym na parze.