Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

347 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

885 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 puszki

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

200 mililitrów

25 mililitrów

0 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek , cebule, kolendrę i natkę pietruszki. Ciecierzycę odlej z zalewy i wypłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, kmin, mąkę i dokładnie zmiel na prawie jednolitą masę.

Krok 2

Z powstałej masy uformuj małe kulki i delikatnie je rozpłaszcz. Kotleciki smaż na złoty kolor, w gorącym, głębokim tłuszczu.

Krok 3

Przygotuj dip jogurtowy mieszając jogurt z sokiem z cytryny, koperkiem i miętą. Dip dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Gotowe kotleciki podawaj z pitą na sałacie z dipem czosnkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do kotlecików możesz dodać kawałek ostrej papryki, sprawi to, że falafelki nabiorą intensywnego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska

    Ciecierzyca z puszki - dwa słoiki... No to puszka czy słoik?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Holewa-Cosar

    Anna Holewa-Cosar

    Wszystko pięknie ale prawdziwy falafel robi się z surowej soczewicy moczonej przez całą noc a następnie zmielonej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowymChrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Falafel to jedna z najbardziej znanych w Europie potraw kuchni bliskowschodniej. Szczególnie ceniony jest przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Często sprzedaje się go jako jedzenie uliczne w tzw. food truckach, najlepiej jednak smakuje przyrządzany samodzielnie. Podstawą falafela jest ciecierzyca. Na początek odsącz ją dokładnie i dopiero potem połącz z pozostałymi składnikami. Zadbaj o odpowiednią ilość ziół i przypraw: kminu rzymskiego, kolendry oraz pietruszki. Idealnie pasuje także cynamon, kardamon i chili. W niektórych miejscach przygotowuje się to danie z bobu. Wypróbuj więc także falafel w zielonej wersji, jeśli masz ochotę na urozmaicenie. Z gotowej masy z bobu ulep niewielkie kulki (możesz je delikatnie spłaszczyć). Usmaż w głębokim tłuszczu – gotowe będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przyrządź do nich dip, np. ziołowy lub czosnkowy. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i w formie zimnych przekąsek. Podawaj z pitą albo z sypkim ryżem gotowanym na parze.