Chrupiący falafel – przepis na sos do falafeli | Przepisy.pl pixel

Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

905 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3033 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

200 mililitrów

25 mililitrów

3 listków

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek , cebule, kolendrę i natkę pietruszki. Ciecierzycę odlej z zalewy i wypłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, kmin, mąkę i dokładnie zmiel na prawie jednolitą masę.

Krok 2

Z powstałej masy uformuj małe kulki i delikatnie je rozpłaszcz. Kotleciki smaż na złoty kolor, w gorącym, głębokim tłuszczu.

Krok 3

Przygotuj dip jogurtowy mieszając jogurt z sokiem z cytryny, koperkiem i miętą. Dip dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Gotowe kotleciki podawaj z pitą na sałacie z dipem czosnkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do kotlecików możesz dodać kawałek ostrej papryki, sprawi to, że falafelki nabiorą intensywnego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 12.05.2018

    Ciecierzyca z puszki - dwa słoiki... No to puszka czy słoik?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Holewa-Cosar

    Anna Holewa-Cosar , 29.12.2016

    Wszystko pięknie ale prawdziwy falafel robi się z surowej soczewicy moczonej przez całą noc a następnie zmielonej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowymChrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Dania z pochodzące z Bliskiego Wschodu coraz częściej podbijają nasze serca. Jednym z nich jest falafel z sosem czosnkowym, który nieraz gości na talerzach osób ograniczających spożycie mięsa, ale i pojawia się na festiwalach jedzenia typu street food. Wbrew pozorom nie jest trudno go przygotować. Chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj nasz przepis na falafel! Dip do kotlecików szybko przyrządzisz z prostych składników.

Dla kogo?

Wegetarianie, którzy zastępują mięso ciecierzycą, powinni polubić sos jogurtowy do falafeli. Przepis polecamy także miłośnikom kuchni świata, którym dania europejskie czy wschodnioazjatyckie zaczynają się już powoli nudzić.

Na jaką okazję?

Przygotuj falafel i dip na obiad – będzie to miła odmiana od tradycyjnych dań z mięsem i ziemniakami. Sos jogurtowy do falafeli sprawdzi się jako przekąska na wspólny seans z rodziną lub znajomymi. Ty wybierasz, czy wolisz chrupać je na zimno, czy od razu po usmażeniu.

Czy wiesz, że?

Falafel z sosem czosnkowym pierwotnie przygotowywało się nie z ciecierzycy, ale bobu. To danie kuchni bliskowschodniej nazywa się taameya i jest uznawane za jedno z najstarszych dań na świecie. Możesz wypróbować także i tę wersję falafela – bób nadaje kotlecikom innej, bardziej wilgotnej konsystencji.

Dla urozmaicenia:

Do masy, z której uformujesz kotlety, dodaj ostrą papryczkę. Dzięki temu falafel nabierze wyrazistego posmaku. Podawaj go na liściach sałaty z chlebkiem pita lub gotowanym ryżem.