Chrupiący falafel – przepis na sos do falafeli | Przepisy.pl pixel

Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

124

heart
969 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

200 mililitrów

25 mililitrów

3 listków

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek , cebule, kolendrę i natkę pietruszki. Ciecierzycę odlej z zalewy i wypłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, kmin, mąkę i dokładnie zmiel na prawie jednolitą masę.

Krok 2

Z powstałej masy uformuj małe kulki i delikatnie je rozpłaszcz. Kotleciki smaż na złoty kolor, w gorącym, głębokim tłuszczu.

Krok 3

Przygotuj dip jogurtowy mieszając jogurt z sokiem z cytryny, koperkiem i miętą. Dip dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Gotowe kotleciki podawaj z pitą na sałacie z dipem czosnkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do kotlecików możesz dodać kawałek ostrej papryki, sprawi to, że falafelki nabiorą intensywnego smaku.

4

Opinie o przepisie

  • morszczuk

    morszczuk , 13.12.2023

    Tylko z surowej ciecierzycy namoczonej w wodzie 12 godzin.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Dębski

    Tomasz Dębski , 18.06.2023

    Rewelacyjne falafle :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 12.05.2018

    Ciecierzyca z puszki - dwa słoiki... No to puszka czy słoik?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Holewa-Cosar

    Anna Holewa-Cosar , 29.12.2016

    Wszystko pięknie ale prawdziwy falafel robi się z surowej soczewicy moczonej przez całą noc a następnie zmielonej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowymChrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym

Dania z pochodzące z Bliskiego Wschodu coraz częściej podbijają nasze serca. Jednym z nich jest falafel z sosem czosnkowym, który nieraz gości na talerzach osób ograniczających spożycie mięsa, ale i pojawia się na festiwalach jedzenia typu street food. Wbrew pozorom nie jest trudno go przygotować. Chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj nasz przepis na falafel! Dip do kotlecików szybko przyrządzisz z prostych składników.

Dla kogo?

Wegetarianie, którzy zastępują mięso ciecierzycą, powinni polubić sos jogurtowy do falafeli. Przepis polecamy także miłośnikom kuchni świata, którym dania europejskie czy wschodnioazjatyckie zaczynają się już powoli nudzić.

Na jaką okazję?

Przygotuj falafel i dip na obiad – będzie to miła odmiana od tradycyjnych dań z mięsem i ziemniakami. Sos jogurtowy do falafeli sprawdzi się jako przekąska na wspólny seans z rodziną lub znajomymi. Ty wybierasz, czy wolisz chrupać je na zimno, czy od razu po usmażeniu.

Czy wiesz, że?

Falafel z sosem czosnkowym pierwotnie przygotowywało się nie z ciecierzycy, ale bobu. To danie kuchni bliskowschodniej nazywa się taameya i jest uznawane za jedno z najstarszych dań na świecie. Możesz wypróbować także i tę wersję falafela – bób nadaje kotlecikom innej, bardziej wilgotnej konsystencji.

Dla urozmaicenia:

Do masy, z której uformujesz kotlety, dodaj ostrą papryczkę. Dzięki temu falafel nabierze wyrazistego posmaku. Podawaj go na liściach sałaty z chlebkiem pita lub gotowanym ryżem.