Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

400 gramów

1 puszka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż, na sypko, według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój w kostkę cebulę i pomidory, posiekaj czosnek. Kolby kukurydzy przekrój pod skosem na pół, fasolę odcedź z zalewy i przepłucz pod bieżąca woda.

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z goździkami i cynamonem , gdy cebula zacznie delikatnie brązowieć, dodaj czosnek, pomidory, kmin, rzymski, kolendrę, garam masala oraz Naturalnie Smaczne Knorr. Do garnka wlej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty.

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj kukurydzę, fasolę i jogurt. Całość gotuj jeszcze kolejne 2 minuty, na koniec dodaj kiełki sojowe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać inne warzywa np. cukinię czy marchew.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Soczewica z warzywami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALACzerwona fasola w stylu TIKKA MASALA

Danie wegetariańskie wzorowane na kurczaku tikka masala – brytyjskim daniu inspirowanym kuchnią hinduską. Jest mnóstwo wariacji na temat tego sosu, podstawą wszystkich są pomidory i śmietana lub mleko kokosowe. Bardzo ważne są także dodatki. W potrawie nie może zabraknąć przyprawy garam masala (mieszanki przypraw indyjskich), cynamonu i kolendry. Do dania wykorzystaj czerwoną fasolę kidney. Dodaj także młode kolby kukurydzy, czyli tak zwanej baby corn. Próbuj potrawy podczas gotowania, tak, by odpowiednio dobrać proporcje przypraw. Wzbogać swoją fasolę o warzywa gotowane na parze - dobrze będzie pasowała szczególnie słodka marchewka, która skomponuje się z korzennymi przyprawami. Nadaje się także papryczka chili, dodaj ją jednak ostrożnie, by jej smak nie zdominował potrawy. Możesz podać ją na wiele sposobów. Dobrze będzie smakowała z sypkim ryżem, np. jaśminowym albo basmati. Pasuje do niej też chlebek naan, pita albo chrupiąca bagietka. Przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą, jarmużem albo natką pietruszki.