Fasola tikka masala - czerwona: wege przepis | Przepisy.pl pixel

Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

950 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

400 gramów

1 puszka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż, na sypko, według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój w kostkę cebulę i pomidory, posiekaj czosnek. Kolby kukurydzy przekrój pod skosem na pół, fasolę odcedź z zalewy i przepłucz pod bieżąca woda.

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z goździkami i cynamonem , gdy cebula zacznie delikatnie brązowieć, dodaj czosnek, pomidory, kmin, rzymski, kolendrę, garam masala oraz Naturalnie Smaczne Knorr. Do garnka wlej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty.

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj kukurydzę, fasolę i jogurt. Całość gotuj jeszcze kolejne 2 minuty, na koniec dodaj kiełki sojowe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać inne warzywa np. cukinię czy marchew.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALACzerwona fasola w stylu TIKKA MASALA

Czerwona fasola po indyjsku to potrawa wegetariańska wzorowana na kurczaku tikka masala – brytyjskim daniu inspirowanym kuchnią hinduską. Jest mnóstwo wariacji na temat tego sosu, podstawą wszystkich są pomidory i śmietana lub mleko kokosowe. Bardzo ważne są także dodatki. W potrawie nie może zabraknąć przyprawy garam masala (mieszanki przypraw indyjskich), cynamonu i kolendry.

Dla kogo?

Nasza propozycja podania dania fasola z garam masala przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych smaków. Zacznij przygotowywać tę potrawę, a zapach w momencie rozniesie się po całym domu! Do dania wykorzystaj czerwoną fasolę kidney, która idealnie komponuje się z resztą dodatków. 

Na jaką okazję?

Wieczór w gronie przyjaciół to idealna okazja do zaserwowania naszej propozycji. Fasola masala podbije podniebienia wszystkich gości. Danie doskonale sprawdzi się również jako codzienny obiad czy kolacja. Na jaką okazję Ty zaserwujesz nasz przepis?

Czy wiesz, że?

Fasola po indyjsku dobrze smakuje z młodą kolbą kukurydzy, czyli tak zwaną baby corn. Próbuj potrawy podczas gotowania, tak by odpowiednio dobrać proporcje przypraw. Wzbogać swoją fasolę o warzywa gotowane na parze - dobrze będzie pasowała szczególnie słodka marchewka, która skomponuje się z korzennymi przyprawami. 

Dla urozmaicenia:

Zadbaj o dodatki do dania fasola tikka masala. Potrawa będzie dobrze smakowała z sypkim ryżem, np. jaśminowym albo basmati. Pasuje do niej też chlebek naan, pita albo chrupiąca bagietka. Przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą, jarmużem albo natką pietruszki.