Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

400 gramów

1 puszka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż, na sypko, według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój w kostkę cebulę i pomidory, posiekaj czosnek. Kolby kukurydzy przekrój pod skosem na pół, fasolę odcedź z zalewy i przepłucz pod bieżąca woda.

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z goździkami i cynamonem , gdy cebula zacznie delikatnie brązowieć, dodaj czosnek, pomidory, kmin, rzymski, kolendrę, garam masala oraz Naturalnie Smaczne Knorr. Do garnka wlej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty.

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj kukurydzę, fasolę i jogurt. Całość gotuj jeszcze kolejne 2 minuty, na koniec dodaj kiełki sojowe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać inne warzywa np. cukinię czy marchew.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki makaron chiński
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALACzerwona fasola w stylu TIKKA MASALA

Danie wegetariańskie wzorowane na kurczaku tikka masala – brytyjskim daniu inspirowanym kuchnią hinduską. Jest mnóstwo wariacji na temat tego sosu, podstawą wszystkich są pomidory i śmietana lub mleko kokosowe. Bardzo ważne są także dodatki. W potrawie nie może zabraknąć przyprawy garam masala (mieszanki przypraw indyjskich), cynamonu i kolendry. Do dania wykorzystaj czerwoną fasolę kidney. Dodaj także młode kolby kukurydzy, czyli tak zwanej baby corn. Próbuj potrawy podczas gotowania, tak, by odpowiednio dobrać proporcje przypraw. Wzbogać swoją fasolę o warzywa gotowane na parze - dobrze będzie pasowała szczególnie słodka marchewka, która skomponuje się z korzennymi przyprawami. Nadaje się także papryczka chili, dodaj ją jednak ostrożnie, by jej smak nie zdominował potrawy. Możesz podać ją na wiele sposobów. Dobrze będzie smakowała z sypkim ryżem, np. jaśminowym albo basmati. Pasuje do niej też chlebek naan, pita albo chrupiąca bagietka. Przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą, jarmużem albo natką pietruszki.