
Składniki
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
400 gramów
1 puszka
2 łyżki
200 gramów
2 sztuki
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż, na sypko, według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Pokrój w kostkę cebulę i pomidory, posiekaj czosnek. Kolby kukurydzy przekrój pod skosem na pół, fasolę odcedź z zalewy i przepłucz pod bieżąca woda.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z goździkami i cynamonem , gdy cebula zacznie delikatnie brązowieć, dodaj czosnek, pomidory, kmin, rzymski, kolendrę, garam masala oraz Naturalnie Smaczne Knorr. Do garnka wlej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty.
Krok 4
Do powstałego sosu dodaj kukurydzę, fasolę i jogurt. Całość gotuj jeszcze kolejne 2 minuty, na koniec dodaj kiełki sojowe.

Dobra rada:
Do gulaszu możesz dodać inne warzywa np. cukinię czy marchew.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czerwona fasola w stylu TIKKA MASALA
Czerwona fasola po indyjsku to potrawa wegetariańska wzorowana na kurczaku tikka masala – brytyjskim daniu inspirowanym kuchnią hinduską. Jest mnóstwo wariacji na temat tego sosu, podstawą wszystkich są pomidory i śmietana lub mleko kokosowe. Bardzo ważne są także dodatki. W potrawie nie może zabraknąć przyprawy garam masala (mieszanki przypraw indyjskich), cynamonu i kolendry.
Dla kogo?
Nasza propozycja podania dania fasola z garam masala przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych smaków. Zacznij przygotowywać tę potrawę, a zapach w momencie rozniesie się po całym domu! Do dania wykorzystaj czerwoną fasolę kidney, która idealnie komponuje się z resztą dodatków.
Na jaką okazję?
Wieczór w gronie przyjaciół to idealna okazja do zaserwowania naszej propozycji. Fasola masala podbije podniebienia wszystkich gości. Danie doskonale sprawdzi się również jako codzienny obiad czy kolacja. Na jaką okazję Ty zaserwujesz nasz przepis?
Czy wiesz, że?
Fasola po indyjsku dobrze smakuje z młodą kolbą kukurydzy, czyli tak zwaną baby corn. Próbuj potrawy podczas gotowania, tak by odpowiednio dobrać proporcje przypraw. Wzbogać swoją fasolę o warzywa gotowane na parze - dobrze będzie pasowała szczególnie słodka marchewka, która skomponuje się z korzennymi przyprawami.
Dla urozmaicenia:
Zadbaj o dodatki do dania fasola tikka masala. Potrawa będzie dobrze smakowała z sypkim ryżem, np. jaśminowym albo basmati. Pasuje do niej też chlebek naan, pita albo chrupiąca bagietka. Przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą, jarmużem albo natką pietruszki.