Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

100 gramów

100 mililitrów

200 mililitrów

100 gramów

400 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę na tartę wyłóż pergaminem.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj mleko z 300 ml wody, z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do płynu wsyp kaszę i gotuj do miękkości około 20 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Posiekaj czosnek i chili. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplastry.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj cebulę i zeszklij ją, a następnie dodaj umyty szpinak, pomidory suszone i świeże składniki. Całość odstaw do przestygnięcia.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj śmietanę, Fix Knorr i cztery jajka. Gotową masę połącz z warzywami.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 5

Krok 6

W drugiej misce do kaszy jaglanej dodaj mąkę z ciecierzycy, kmin rzymski i szczyptę soli. Formę do tarty wyłóż masą, następnie wlej szpinak z pomidorami, śmietaną i równomiernie go rozłóż. Tartę posyp serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta z kaszy możesz dodać np. pestki słonecznika lub dyni.

0

Opinie o przepisie

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanejSzpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Przepis na tartę to zdecydowanie jedno z częściej wyszukiwanych zapytań kulinarnych. Uwielbiana za swoją uniwersalność, a także nieskomplikowaną recepturę. Jak sprawić, by jej wykonanie było jeszcze prostsze oraz bardziej urozmaicone? Wykorzystaj do tego kaszę. Zainspiruj się przepisem na szpinakową tartę na spodzie z kaszy jaglanej i przygotuj ją w swoim domu już dziś.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników tart!

Na jaką okazję?

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej sprawdzi się w roli przekąski lub lunchu.

Czy wiesz, że?

Szpinak został owinięty złą sławą i to całkiem bezpodstawnie. Jego odpowiednie przygotowanie, przyprawienie i podanie sprawia, że jest jednym z częściej wybieranych warzyw.

Dla urozmaicenia:

Do spodu przygotowanego z kaszy jaglanej możesz dosypać np. pestki słonecznika lub dyni.