Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 listków

3 ziarna

1 łyżka

100 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

5 sztuk

400 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Formę na tartę wyłóż pergaminem.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj mleko z 300 ml wody, z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do płynu wsyp kaszę i gotuj do miękkości około 20 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Posiekaj czosnek i chili. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplastry.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj cebulę i zeszklij ją, a następnie dodaj umyty szpinak, pomidory suszone i świeże składniki. Całość odstaw do przestygnięcia.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj śmietanę, Fix Knorr i cztery jajka. Gotową masę połącz z warzywami.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 5

Krok 6

W drugiej misce do kaszy jaglanej dodaj mąkę z ciecierzycy, kmin rzymski i szczyptę soli. Formę do tarty wyłóż masą, następnie wlej szpinak z pomidorami, śmietaną i równomiernie go rozłóż. Tartę posyp serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta z kaszy możesz dodać np. pestki słonecznika lub dyni. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanejSzpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Przepis na tartę to zdecydowanie jedno z częściej wyszukiwanych zapytań kulinarnych. Uwielbiana za swoją uniwersalność, a także nieskomplikowaną recepturę. Jak sprawić, by jej wykonanie było jeszcze prostsze oraz bardziej urozmaicone? Wykorzystaj do tego kaszę. Zainspiruj się przepisem na szpinakową tartę na spodzie z kaszy jaglanej i przygotuj ją w swoim domu już dziś.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników tart!

Na jaką okazję?

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej sprawdzi się w roli przekąski lub lunchu.

Czy wiesz, że?

Szpinak został owinięty złą sławą i to całkiem bezpodstawnie. Jego odpowiednie przygotowanie, przyprawienie i podanie sprawia, że jest jednym z częściej wybieranych warzyw.

Dla urozmaicenia:

Do spodu przygotowanego z kaszy jaglanej możesz dosypać np. pestki słonecznika lub dyni.