Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
184 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
2 listków
3 ziarna
1 łyżka
100 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
5 sztuk
400 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Formę na tartę wyłóż pergaminem.

Krok 2
W garnku zagotuj mleko z 300 ml wody, z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do płynu wsyp kaszę i gotuj do miękkości około 20 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.

Krok 3
Posiekaj czosnek i chili. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplastry.

Krok 4
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj cebulę i zeszklij ją, a następnie dodaj umyty szpinak, pomidory suszone i świeże składniki. Całość odstaw do przestygnięcia.

Krok 5
W misce wymieszaj śmietanę, Fix Knorr i cztery jajka. Gotową masę połącz z warzywami.

Krok 6
W drugiej misce do kaszy jaglanej dodaj mąkę z ciecierzycy, kmin rzymski i szczyptę soli. Formę do tarty wyłóż masą, następnie wlej szpinak z pomidorami, śmietaną i równomiernie go rozłóż. Tartę posyp serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut.


Dobra rada:
Do ciasta z kaszy możesz dodać np. pestki słonecznika lub dyni. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
Przepis na tartę to zdecydowanie jedno z częściej wyszukiwanych zapytań kulinarnych. Uwielbiana za swoją uniwersalność, a także nieskomplikowaną recepturę. Jak sprawić, by jej wykonanie było jeszcze prostsze oraz bardziej urozmaicone? Wykorzystaj do tego kaszę. Zainspiruj się przepisem na szpinakową tartę na spodzie z kaszy jaglanej i przygotuj ją w swoim domu już dziś.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników tart!
Na jaką okazję?
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej sprawdzi się w roli przekąski lub lunchu.
Czy wiesz, że?
Szpinak został owinięty złą sławą i to całkiem bezpodstawnie. Jego odpowiednie przygotowanie, przyprawienie i podanie sprawia, że jest jednym z częściej wybieranych warzyw.
Dla urozmaicenia:
Do spodu przygotowanego z kaszy jaglanej możesz dosypać np. pestki słonecznika lub dyni.


































