Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 listków

3 ziarna

1 łyżka

100 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

5 sztuk

400 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Formę na tartę wyłóż pergaminem.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj mleko z 300 ml wody, z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do płynu wsyp kaszę i gotuj do miękkości około 20 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Posiekaj czosnek i chili. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplastry.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj cebulę i zeszklij ją, a następnie dodaj umyty szpinak, pomidory suszone i świeże składniki. Całość odstaw do przestygnięcia.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj śmietanę, Fix Knorr i cztery jajka. Gotową masę połącz z warzywami.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 5

Krok 6

W drugiej misce do kaszy jaglanej dodaj mąkę z ciecierzycy, kmin rzymski i szczyptę soli. Formę do tarty wyłóż masą, następnie wlej szpinak z pomidorami, śmietaną i równomiernie go rozłóż. Tartę posyp serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut.

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta z kaszy możesz dodać np. pestki słonecznika lub dyni. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanejSzpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Przepis na tartę to zdecydowanie jedno z częściej wyszukiwanych zapytań kulinarnych. Uwielbiana za swoją uniwersalność, a także nieskomplikowaną recepturę. Jak sprawić, by jej wykonanie było jeszcze prostsze oraz bardziej urozmaicone? Wykorzystaj do tego kaszę. Zainspiruj się przepisem na szpinakową tartę na spodzie z kaszy jaglanej i przygotuj ją w swoim domu już dziś.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników tart!

Na jaką okazję?

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej sprawdzi się w roli przekąski lub lunchu.

Czy wiesz, że?

Szpinak został owinięty złą sławą i to całkiem bezpodstawnie. Jego odpowiednie przygotowanie, przyprawienie i podanie sprawia, że jest jednym z częściej wybieranych warzyw.

Dla urozmaicenia:

Do spodu przygotowanego z kaszy jaglanej możesz dosypać np. pestki słonecznika lub dyni.