Kotlety mielone wellington z warzywami
łatwe
4350 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem poczekaj aż nasiąknie. Następnie bułkę odciśnij ją i połącz z surowym jajkiem i mięsem. Całość wymieszaj z przyprawą Knorr, która nada ona potrawie odpowiedniego smaku, a także ujednolici konsystencję pieczeni. Po doprawieniu mięsa zroluj je w dwa długie walce o średnicy około 3 cm.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kosteczkę cebulę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową. Gdy szpinak nieco przestygnie dodaj do niego pokrojona w kostkę fetę.

Krok 3
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm uformuj z niego prostokąt o długości około 20 cm i szerokości około 15 cm. Na cieście ułóż pierwszy walec mięsa a następnie na jego wierzch nałóż szpinak Całość przykryj drugą roladą z mięsa. Wszystko razem zawiń w ciasto francuskie posmarowane jajkiem. Roladę ponakłuwaj z wierzchu widelcem i posmaruj resztą jajka.

Krok 4
Tak przygotowaną roladę ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso się upiekło. Jeśli twoja rolada jest nieco grubsza, odpowiednio wydłuż czas pieczenia.


Dobra rada:
Roladę podawaj z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone wellington z warzywami
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone wellington z warzywami. Przygotowane w formie rolady urozmaicą każdy posiłek. Nadzienie z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie działać na wyobraźnię i oczaruje kubki smakowe.
Dla kogo?
Po kotlet wellington sięgaj, gdy czujesz, że potrzebujesz w kuchni odmiany. Nawet najlepsze i sprawdzone receptury mogą się w końcu znudzić, jeśli nie zafundujesz sobie alternatywy od czasu do czasu.
Na jaką okazję?
Potrawa ta świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównego dania podczas świątecznego obiadu, ale także podczas codziennych posiłków. Aby przygotować kotlety mielone faszerowane warzywami, na początek zmieszaj mięso, jajka oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Dodaj przyprawy i zroluj w dwa podłużne walce. Następnie podsmaż cebulę, odciśnięty szpinak i suszone pomidory, po czym dopraw całość do smaku.
Czy wiesz, że?
Pierwszą część mięsnej rolady wyłóż na rozwałkowane ciasto francuskie. Na niej rozłóż przygotowany farsz ze szpinakiem i przykryj drugą częścią mięsa. Całość zawiń w ciasto francuskie i ponakłuwaj widelcem. Jesteś już coraz bliżej degustacji kotletów mielonych wellington.
Dla urozmaicenia:
Roladę możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego i pieczonych warzyw. Dobrym dodatkiem do kotletów mielonych wellington z warzywami będzie także zielona sałatka z sezonowymi składnikami. W ten sposób twój posiłek będzie kompletny. Odkryj na nowo klasyczne smaki i sprawdź nasz przepis na kotlety mielone wellington.