Kotlety mielone Wellington: faszerowane warzywami | Przepisy.pl pixel

Kotlety mielone wellington z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

143

heart
1136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2672 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem poczekaj aż nasiąknie. Następnie bułkę odciśnij ją i połącz z surowym jajkiem i mięsem. Całość wymieszaj z przyprawą Knorr, która nada ona potrawie odpowiedniego smaku, a także ujednolici konsystencję pieczeni. Po doprawieniu mięsa zroluj je w dwa długie walce o średnicy około 3 cm.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kosteczkę cebulę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową. Gdy szpinak nieco przestygnie dodaj do niego pokrojona w kostkę fetę.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm uformuj z niego prostokąt o długości około 20 cm i szerokości około 15 cm. Na cieście ułóż pierwszy walec mięsa a następnie na jego wierzch nałóż szpinak Całość przykryj drugą roladą z mięsa. Wszystko razem zawiń w ciasto francuskie posmarowane jajkiem. Roladę ponakłuwaj z wierzchu widelcem i posmaruj resztą jajka.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną roladę ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso się upiekło. Jeśli twoja rolada jest nieco grubsza, odpowiednio wydłuż czas pieczenia.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladę podawaj z sosem pomidorowym.

46

Opinie o przepisie

  • Honorata Brożek Rakowska

    Honorata Brożek Rakowska , 20.11.2016

    Robiłam.Świetne☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl , 26.10.2016

    @Ewelina Szymko Ze szpinakiem smakuje najlepiej, ale jeśli nie odpowiada Ci szpinak, proponujemy pominąć ten składnik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AGNIESZKA Osiej

    AGNIESZKA Osiej , 25.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Suprynowicz-Pawłowska

    Anna Suprynowicz-Pawłowska , 24.10.2016

    Qba Szemik By bykiem a ciasto ciastem. Przecież napisałam wyraźnie (proszę dokładnie czytać :) ), że "To co na zdjęciu" to nie są kotlety. Bo nie są. To jest pokrojona na plastry rolada, która od kotleta tym mniej więcej się różni czym kalarepa od buraka, że użyję porównania warzywnego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 24.10.2016

    Mnie już się wyczerpały moje wynalazki.Trochę żyje na tym swiecie☺Czekam na przepisy np.ktorych być może nie robiłam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Iwańska

    Zofia Iwańska , 24.10.2016

    Wspaniałe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 24.10.2016

    Ciekawe przepisy zawsze same przychodzą ;) trochę kreatywności i cuda można zdziałać :) wiem bo sam eksperymentuje i wymyslam a potem mi mówią że wynalazki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 24.10.2016

    Mielone zawiniete w cieście francuskim czytajciez a nie komentujcie nie wiadomo co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 24.10.2016

    Proszę dokładnie czytać jest jak byk napisane w przepisie że ciasto francuskie też jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Zaranowicz

    Jolanta Zaranowicz , 24.10.2016

    Wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Sosinska

    Maria Sosinska , 24.10.2016

    Pięknie wygląda- inaczej.Zapewne smakuje tak jak wygląda -warto spróbować☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Podżorski

    Edward Podżorski , 24.10.2016

    A gdzie zupa i kompot?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Skalska

    Anna Skalska , 24.10.2016

    Super danie nie tylko na niedzielę. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Bystron

    Tomasz Bystron , 24.10.2016

    Smaczne na cieplo i na zimno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dowhan

    Barbara Dowhan , 24.10.2016

    Na sam widok slinka leci!!! Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Czupryna

    Elżbieta Czupryna , 23.10.2016

    Jutro robię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Masica

    Ewa Masica , 23.10.2016

    Nie robiłam jeszcze takich. Ciekawie brzmi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Borth

    Andrzej Borth , 23.10.2016

    można zrobić proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kostrzewa

    Piotr Kostrzewa , 23.10.2016

    To gdzie w końcu mam jechać na ten obiad ? Do Kasi, czy Asi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Matusik

    Zbigniew Matusik , 23.10.2016

    Nie wieze ze to sie da zjesc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Helwing

    Halina Helwing , 23.10.2016

    Ciekawie wygląda trzeba wypróbować jak smakuje koś robił ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Styber

    Ewa Styber , 23.10.2016

    Super! wyobraźmy sobie rodzinkę 2 + 2... czy jest możliwość przekucia dania na cenę? Bardzo jestem ciekawa i jak tanio to chętnie zrobię! No bo właśnie bardzo interesuje mnie cena jednego dania...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Brzezina

    Barbara Brzezina , 23.10.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Pietrzak

    Helena Pietrzak , 23.10.2016

    chyba to rolada pokrojona na porcje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Sikorski

    Eugeniusz Sikorski , 23.10.2016

    Czekam na obiad .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Zdrojewska

    Mirosława Zdrojewska , 23.10.2016

    Napisz przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Suprynowicz-Pawłowska

    Anna Suprynowicz-Pawłowska , 23.10.2016

    To co na zdjęciu to raczej rolada może we francuskim cieście, a w żadnym razie kotlety...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kogut Dębniak

    Józef Kogut Dębniak , 23.10.2016

    Jestem mięsożerny ,a w tych mielonych mięska nie widać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SP Niezywiec SZKOŁA

    SP Niezywiec SZKOŁA , 23.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone wellington z warzywamiKotlety mielone wellington z warzywami

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone wellington z warzywami. Przygotowane w formie rolady urozmaicą każdy posiłek. Nadzienie z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie działać na wyobraźnię i oczaruje kubki smakowe.

Dla kogo?

Po kotlet wellington sięgaj, gdy czujesz, że potrzebujesz w kuchni odmiany. Nawet najlepsze i sprawdzone receptury mogą się w końcu znudzić, jeśli nie zafundujesz sobie alternatywy od czasu do czasu.

Na jaką okazję?

Potrawa ta świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównego dania podczas świątecznego obiadu, ale także podczas codziennych posiłków. Aby przygotować kotlety mielone faszerowane warzywami, na początek zmieszaj mięso, jajka oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Dodaj przyprawy i zroluj w dwa podłużne walce. Następnie podsmaż cebulę, odciśnięty szpinak i suszone pomidory, po czym dopraw całość do smaku. 

Czy wiesz, że?

Pierwszą część mięsnej rolady wyłóż na rozwałkowane ciasto francuskie. Na niej rozłóż przygotowany farsz ze szpinakiem i przykryj drugą częścią mięsa. Całość zawiń w ciasto francuskie i ponakłuwaj widelcem. Jesteś już coraz bliżej degustacji kotletów mielonych wellington.

Dla urozmaicenia:

Roladę możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego i pieczonych warzyw. Dobrym dodatkiem do kotletów mielonych wellington z warzywami będzie także zielona sałatka z sezonowymi składnikami. W ten sposób twój posiłek będzie kompletny. Odkryj na nowo klasyczne smaki i sprawdź nasz przepis na kotlety mielone wellington.