Kotlety mielone wellington z warzywami
łatwe
4416 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem poczekaj aż nasiąknie. Następnie bułkę odciśnij ją i połącz z surowym jajkiem i mięsem. Całość wymieszaj z przyprawą Knorr, która nada ona potrawie odpowiedniego smaku, a także ujednolici konsystencję pieczeni. Po doprawieniu mięsa zroluj je w dwa długie walce o średnicy około 3 cm.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kosteczkę cebulę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową. Gdy szpinak nieco przestygnie dodaj do niego pokrojona w kostkę fetę.

Krok 3
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm uformuj z niego prostokąt o długości około 20 cm i szerokości około 15 cm. Na cieście ułóż pierwszy walec mięsa a następnie na jego wierzch nałóż szpinak Całość przykryj drugą roladą z mięsa. Wszystko razem zawiń w ciasto francuskie posmarowane jajkiem. Roladę ponakłuwaj z wierzchu widelcem i posmaruj resztą jajka.

Krok 4
Tak przygotowaną roladę ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso się upiekło. Jeśli twoja rolada jest nieco grubsza, odpowiednio wydłuż czas pieczenia.


Dobra rada:
Roladę podawaj z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone wellington z warzywami
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone wellington z warzywami. Przygotowane w formie rolady urozmaicą każdy posiłek. Nadzienie z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie działać na wyobraźnię i oczaruje kubki smakowe.
Dla kogo?
Po kotlet wellington sięgaj, gdy czujesz, że potrzebujesz w kuchni odmiany. Nawet najlepsze i sprawdzone receptury mogą się w końcu znudzić, jeśli nie zafundujesz sobie alternatywy od czasu do czasu.
Na jaką okazję?
Potrawa ta świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównego dania podczas świątecznego obiadu, ale także podczas codziennych posiłków. Aby przygotować kotlety mielone faszerowane warzywami, na początek zmieszaj mięso, jajka oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Dodaj przyprawy i zroluj w dwa podłużne walce. Następnie podsmaż cebulę, odciśnięty szpinak i suszone pomidory, po czym dopraw całość do smaku.
Czy wiesz, że?
Pierwszą część mięsnej rolady wyłóż na rozwałkowane ciasto francuskie. Na niej rozłóż przygotowany farsz ze szpinakiem i przykryj drugą częścią mięsa. Całość zawiń w ciasto francuskie i ponakłuwaj widelcem. Jesteś już coraz bliżej degustacji kotletów mielonych wellington.
Dla urozmaicenia:
Roladę możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego i pieczonych warzyw. Dobrym dodatkiem do kotletów mielonych wellington z warzywami będzie także zielona sałatka z sezonowymi składnikami. W ten sposób twój posiłek będzie kompletny. Odkryj na nowo klasyczne smaki i sprawdź nasz przepis na kotlety mielone wellington.