Kotlety mielone wellington z warzywami
łatwe
3433 osoby zapisały
Składniki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem poczekaj aż nasiąknie. Następnie bułkę odciśnij ją i połącz z surowym jajkiem i mięsem. Całość wymieszaj z przyprawą Knorr, która nada ona potrawie odpowiedniego smaku, a także ujednolici konsystencję pieczeni. Po doprawieniu mięsa zroluj je w dwa długie walce o średnicy około 3 cm.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kosteczkę cebulę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową. Gdy szpinak nieco przestygnie dodaj do niego pokrojona w kostkę fetę.
Krok 3
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm uformuj z niego prostokąt o długości około 20 cm i szerokości około 15 cm. Na cieście ułóż pierwszy walec mięsa a następnie na jego wierzch nałóż szpinak Całość przykryj drugą roladą z mięsa. Wszystko razem zawiń w ciasto francuskie posmarowane jajkiem. Roladę ponakłuwaj z wierzchu widelcem i posmaruj resztą jajka.
Krok 4
Tak przygotowaną roladę ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso się upiekło. Jeśli twoja rolada jest nieco grubsza, odpowiednio wydłuż czas pieczenia.
Dobra rada:
Roladę podawaj z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone wellington z warzywami
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone wellington z warzywami. Przygotowane w formie rolady urozmaicą każdy posiłek. Potrawa ta świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównego dania podczas świątecznego obiadu, ale także podczas codziennych posiłków. Aby przygotować tę potrawę, na początek zmieszaj mięso mielone, jajka oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Dodaj przyprawy i zroluj w dwa podłużne walce. Następnie podsmaż cebulę, odciśnięty szpinak i suszone pomidory, po czym dopraw całość do smaku. Pierwszą część mięsnej rolady wyłóż na rozwałkowane ciasto francuskie. Na niej rozłóż przygotowany farsz ze szpinakiem i przykryj drugą częścią mięsa. Całość zawiń w ciasto francuskie i ponakłuwaj widelcem. Roladę możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego i pieczonych warzyw. Dobrym dodatkiem będzie także zielona sałatka z sezonowymi warzywami. Odkryj na nowo klasyczne smaki i sprawdź nasz przepis na kotlety mielone wellington.