Kotlety mielone wellington z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone wellington z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

1131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2613 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem poczekaj aż nasiąknie. Następnie bułkę odciśnij ją i połącz z surowym jajkiem i mięsem. Całość wymieszaj z przyprawą Knorr, która nada ona potrawie odpowiedniego smaku, a także ujednolici konsystencję pieczeni. Po doprawieniu mięsa zroluj je w dwa długie walce o średnicy około 3 cm.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kosteczkę cebulę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową. Gdy szpinak nieco przestygnie dodaj do niego pokrojona w kostkę fetę.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm uformuj z niego prostokąt o długości około 20 cm i szerokości około 15 cm. Na cieście ułóż pierwszy walec mięsa a następnie na jego wierzch nałóż szpinak Całość przykryj drugą roladą z mięsa. Wszystko razem zawiń w ciasto francuskie posmarowane jajkiem. Roladę ponakłuwaj z wierzchu widelcem i posmaruj resztą jajka.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną roladę ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso się upiekło. Jeśli twoja rolada jest nieco grubsza, odpowiednio wydłuż czas pieczenia.

Kotlety mielone wellington z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladę podawaj z sosem pomidorowym.

46

Opinie o przepisie

  • Honorata Brożek Rakowska

    Honorata Brożek Rakowska , 20.11.2016

    Robiłam.Świetne☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl , 26.10.2016

    @Ewelina Szymko Ze szpinakiem smakuje najlepiej, ale jeśli nie odpowiada Ci szpinak, proponujemy pominąć ten składnik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AGNIESZKA Osiej

    AGNIESZKA Osiej , 25.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Suprynowicz-Pawłowska

    Anna Suprynowicz-Pawłowska , 24.10.2016

    Qba Szemik By bykiem a ciasto ciastem. Przecież napisałam wyraźnie (proszę dokładnie czytać :) ), że "To co na zdjęciu" to nie są kotlety. Bo nie są. To jest pokrojona na plastry rolada, która od kotleta tym mniej więcej się różni czym kalarepa od buraka, że użyję porównania warzywnego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 24.10.2016

    Mnie już się wyczerpały moje wynalazki.Trochę żyje na tym swiecie☺Czekam na przepisy np.ktorych być może nie robiłam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Iwańska

    Zofia Iwańska , 24.10.2016

    Wspaniałe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 24.10.2016

    Ciekawe przepisy zawsze same przychodzą ;) trochę kreatywności i cuda można zdziałać :) wiem bo sam eksperymentuje i wymyslam a potem mi mówią że wynalazki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 24.10.2016

    Mielone zawiniete w cieście francuskim czytajciez a nie komentujcie nie wiadomo co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 24.10.2016

    Proszę dokładnie czytać jest jak byk napisane w przepisie że ciasto francuskie też jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Zaranowicz

    Jolanta Zaranowicz , 24.10.2016

    Wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Sosinska

    Maria Sosinska , 24.10.2016

    Pięknie wygląda- inaczej.Zapewne smakuje tak jak wygląda -warto spróbować☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Podżorski

    Edward Podżorski , 24.10.2016

    A gdzie zupa i kompot?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Skalska

    Anna Skalska , 24.10.2016

    Super danie nie tylko na niedzielę. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Bystron

    Tomasz Bystron , 24.10.2016

    Smaczne na cieplo i na zimno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dowhan

    Barbara Dowhan , 24.10.2016

    Na sam widok slinka leci!!! Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Czupryna

    Elżbieta Czupryna , 23.10.2016

    Jutro robię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Masica

    Ewa Masica , 23.10.2016

    Nie robiłam jeszcze takich. Ciekawie brzmi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Borth

    Andrzej Borth , 23.10.2016

    można zrobić proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kostrzewa

    Piotr Kostrzewa , 23.10.2016

    To gdzie w końcu mam jechać na ten obiad ? Do Kasi, czy Asi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Matusik

    Zbigniew Matusik , 23.10.2016

    Nie wieze ze to sie da zjesc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Helwing

    Halina Helwing , 23.10.2016

    Ciekawie wygląda trzeba wypróbować jak smakuje koś robił ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Styber

    Ewa Styber , 23.10.2016

    Super! wyobraźmy sobie rodzinkę 2 + 2... czy jest możliwość przekucia dania na cenę? Bardzo jestem ciekawa i jak tanio to chętnie zrobię! No bo właśnie bardzo interesuje mnie cena jednego dania...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Brzezina

    Barbara Brzezina , 23.10.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Pietrzak

    Helena Pietrzak , 23.10.2016

    chyba to rolada pokrojona na porcje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Sikorski

    Eugeniusz Sikorski , 23.10.2016

    Czekam na obiad .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Zdrojewska

    Mirosława Zdrojewska , 23.10.2016

    Napisz przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Suprynowicz-Pawłowska

    Anna Suprynowicz-Pawłowska , 23.10.2016

    To co na zdjęciu to raczej rolada może we francuskim cieście, a w żadnym razie kotlety...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kogut Dębniak

    Józef Kogut Dębniak , 23.10.2016

    Jestem mięsożerny ,a w tych mielonych mięska nie widać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SP Niezywiec SZKOŁA

    SP Niezywiec SZKOŁA , 23.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone wellington z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone wellington z warzywamiKotlety mielone wellington z warzywami

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone wellington z warzywami. Przygotowane w formie rolady urozmaicą każdy posiłek. Nadzienie z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie działać na wyobraźnię i oczaruje kubki smakowe.

Dla kogo?

Po kotlet wellington sięgaj, gdy czujesz, że potrzebujesz w kuchni odmiany. Nawet najlepsze i sprawdzone receptury mogą się w końcu znudzić, jeśli nie zafundujesz sobie alternatywy od czasu do czasu.

Na jaką okazję?

Potrawa ta świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównego dania podczas świątecznego obiadu, ale także podczas codziennych posiłków. Aby przygotować kotlety mielone faszerowane warzywami, na początek zmieszaj mięso, jajka oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Dodaj przyprawy i zroluj w dwa podłużne walce. Następnie podsmaż cebulę, odciśnięty szpinak i suszone pomidory, po czym dopraw całość do smaku. 

Czy wiesz, że?

Pierwszą część mięsnej rolady wyłóż na rozwałkowane ciasto francuskie. Na niej rozłóż przygotowany farsz ze szpinakiem i przykryj drugą częścią mięsa. Całość zawiń w ciasto francuskie i ponakłuwaj widelcem. Jesteś już coraz bliżej degustacji kotletów mielonych wellington.

Dla urozmaicenia:

Roladę możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego i pieczonych warzyw. Dobrym dodatkiem do kotletów mielonych wellington z warzywami będzie także zielona sałatka z sezonowymi składnikami. W ten sposób twój posiłek będzie kompletny. Odkryj na nowo klasyczne smaki i sprawdź nasz przepis na kotlety mielone wellington.