
Składniki
1 opakowanie
250 gramów
0.5 pęczka
0.5 pęczka
100 gramów
200 mililitrów
3 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto rozłóż lub rozwałkuj na duży płat i potnij na kwadraty o boku ok. 5-6 cm.
Krok 2
Włóż kawałki ciasta do foremek do tartaletek (możesz pozostawić odstające boki ciasta). Następnie na ciasto wysyp ziarna suchej fasoli, tak aby ciasto było przygniecione (zapobiegnie to wyrastaniu ciasta). Piecz w temperaturze 200 °C przez 10 minut. Następnie odstaw do ostudzenia i wysyp fasolę.
Krok 3
W tym czasie obierz orzechy pistacjowe z łupinek i delikatnie je rozkrusz. Posiekaj szpinak, miętę i natkę pietruszki.
Krok 4
Zagotuj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr z mlekiem, tak aby się rozpuściła.
Krok 5
Zdejmij z ognia. Dodaj posiekany szpinak, miętę, natkę pietruszki, pokruszone orzechy, jaja, ser i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Napełnij farszem tartaletki i piecz je w temperaturze 160 °C przez 20 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tartaletki ze szpinaku
Tartalelki ze szpinaku to oryginalna propozycja na efektowne danie. Swój wyrazisty smak zawdzięczają szpinakowemu nadzieniu, który doprawiony jest specjalną esencją do duszonych warzyw. Do przygotowania nadzienia wykorzystaj świeże liście szpinaku, które świetnie skomponują się z drobno posiekaną natką pietruszki oraz aromatyczną miętą. Ponadto dodaj do farszu pokruszone orzechy pistacjowe (opcjonalnie zastąpisz je płatkami migdałów). Całość zyska odpowiednią konsystencję za sprawą jajek i startego żółtego sera. Do tartaletek niezbędne jest ciasto francuskie – rozwałkuj je na duże płaty i przełóż do okrągłych foremek. Aby zachowało odpowiedni kształt, pozostaw odstające boki, a środek przygnieć suchymi ziarnami fasoli – zapobiegnie to wyrastaniu ciasta. Upieczone w wysokiej temperaturze wypełnij farszem i dodatkowo zapiecz. Przekąski podawaj na ciepło lub zimno. Sprawdzą się jako smaczna alternatywa dla pizzerinek. Serwując tartalelki ze szpinaku, możesz udekorować je liśćmi mięty lub natką pietruszki. Sprawdź, jak wspaniale smakują!