Tartaletki ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

250 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

100 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto rozłóż lub rozwałkuj na duży płat i potnij na kwadraty o boku ok. 5-6 cm.

Krok 2

Włóż kawałki ciasta do foremek do tartaletek (możesz pozostawić odstające boki ciasta). Następnie na ciasto wysyp ziarna suchej fasoli, tak aby ciasto było przygniecione (zapobiegnie to wyrastaniu ciasta). Piecz w temperaturze 200 °C przez 10 minut. Następnie odstaw do ostudzenia i wysyp fasolę.

Krok 3

W tym czasie obierz orzechy pistacjowe z łupinek i delikatnie je rozkrusz. Posiekaj szpinak, miętę i natkę pietruszki.

Krok 4

Zagotuj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr z mlekiem, tak aby się rozpuściła.

Krok 5

Zdejmij z ognia. Dodaj posiekany szpinak, miętę, natkę pietruszki, pokruszone orzechy, jaja, ser i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Napełnij farszem tartaletki i piecz je w temperaturze 160 °C przez 20 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki ze szpinakuTartaletki ze szpinaku

Tartalelki ze szpinaku to oryginalna propozycja na efektowne danie. Swój wyrazisty smak zawdzięczają szpinakowemu nadzieniu, który doprawiony jest specjalną esencją do duszonych warzyw. Do przygotowania nadzienia wykorzystaj świeże liście szpinaku, które świetnie skomponują się z drobno posiekaną natką pietruszki oraz aromatyczną miętą. Ponadto dodaj do farszu pokruszone orzechy pistacjowe (opcjonalnie zastąpisz je płatkami migdałów). Całość zyska odpowiednią konsystencję za sprawą jajek i startego żółtego sera. Do tartaletek niezbędne jest ciasto francuskie – rozwałkuj je na duże płaty i przełóż do okrągłych foremek. Aby zachowało odpowiedni kształt, pozostaw odstające boki, a środek przygnieć suchymi ziarnami fasoli – zapobiegnie to wyrastaniu ciasta. Upieczone w wysokiej temperaturze wypełnij farszem i dodatkowo zapiecz. Przekąski podawaj na ciepło lub zimno. Sprawdzą się jako smaczna alternatywa dla pizzerinek. Serwując tartalelki ze szpinaku, możesz udekorować je liśćmi mięty lub natką pietruszki. Sprawdź, jak wspaniale smakują!