Sałatka z truskawkami, serem i orzechami
łatwe
332 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
15 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz oliwą.

Krok 2
Liście cykorii porozdzielaj i ułóż w salaterce lub na półmisku. Umyte i oczyszczone truskawki pokrój na połówki. Ser pokrój w kawałki o podobnej wielkości.

Krok 3
Na rozgrzanej suchej patelni upraż orzechy, aby uwolniły swój aromat, a następnie je wystudź.

Krok 4
Pokrojone truskawki oraz ser rozłóż dekoracyjnie na liściach cykorii. Całość polej przygotowanym sosem, a na koniec sałatkę posyp orzechami. Możesz też dodać na wierzch kiełki słonecznika.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z truskawkami, serem i orzechami
Prawdziwy wulkan smaków i barw na twoim talerzu. Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i przygotuj wykwintną kolację z gwiazdą wieczoru w postaci sałatki z truskawkami, serem pleśniowym i orzechami. Chrupiące orzechy włoskie, kremowy i aksamitny camembert, a wszystko w towarzystwie świeżej cykorii i soczystych truskawek to oryginalne i przepyszne połączenie smaków. W tym przypadku wykwintne wcale nie oznacza trudne do przygotowania. Wystarczy, że umyjesz i podzielisz na mniejsze części cykorię, pokroisz truskawki oraz camembert i ułożysz na talerzu. Orzechy włoskie posiekaj i podsmaż chwilkę na patelni bez dodatku tłuszczu – uprażone orzechy uwolnią pełnię swojego aromatu oraz staną się jeszcze bardziej chrupiące. Wszystkie składniki polej jeszcze francuskim sosem sałatkowym i gotowe. Proste prawda?