Przepisy na Sałatki z cykorią | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z cykorią

50 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z cykoriąSałatki z cykorią

Sezon zimowy to wręcz idealna pora, by przygotowywać sałatki z cykorią, którą najlepiej kupić w okresie od listopada do kwietnia. Kształtem przypomina nieco mniejszą wersję kapusty pekińskiej, smak zaś ma lekko gorzkawy. Najlepiej zaopatrywać się w główki małe, pamiętając o tym, że im bielsza cykoria, tym jest bardziej świeża. Zwróć uwagę również na wygląd liści – muszą być jędrne, bez brązowych plamek. Cykoria doskonale smakuje podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło: duszona lub zapiekana, wchodzi ponadto w skład pysznej zupy, szczególnie popularnej w Wielkiej Brytanii. Bardzo dobrze komponuje się z takimi dodatkami, jak: orzechy włoskie, cytrusy (pomarańcze, cytryny, pomelo) czy ocet balsamiczny. Jej wyrazisty smak w sałatce dopełnią także maliny, owoce granatu oraz kiwi. Równie znakomicie sprawdza się w daniach z serami, na przykład z gorgonzolą, parmezanem czy fetą. Używa się jej również często, by uzupełnić potrawy z mięsem. Np. w sałatce z kawałkami łososia, szynką, boczkiem czy kurczakiem będzie odpowiednim dopełnieniem pozostałych składników. Przed krojeniem, cykorię należy opłukać w zimnej wodzie, oderwać wierzchnie liście i wyciąć najtwardszą część głąba. To warzywo może również pełnić funkcję dekoracyjną – wykorzystaj je chociażby do podawania przystawek lub przekąsek podczas organizowania przyjęcia. Wystarczy większe liście wypełnić farszem albo sałatką i serwować je w formie łódeczek. Dobrym rozwiązaniem jest także talerz z chrupiącymi warzywami, które rozdziela się na mniejsze kawałki lub kroi w słupki, a następnie stawia na stole wraz z dipami. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj wyborny w smaku dip szafranowy z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym, oliwą i przyprawami. Jeśli więc tylko masz ochotę na oryginalną sałatkę, zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj wytrawne przekąski z cykorią. Sałatka z pieczonych buraków i sera blue, sałatka z cykorią i orzechami, a może wersja meksykańska? Wybierz idealną propozycję dla siebie i koniecznie podziel się opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.