Przepisy na Sałatki z cykorią
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki z cykorią
Sezon zimowy to wręcz idealna pora, by przygotowywać sałatki z cykorią, którą najlepiej kupić w okresie od listopada do kwietnia. Kształtem przypomina nieco mniejszą wersję kapusty pekińskiej, smak zaś ma lekko gorzkawy. Najlepiej zaopatrywać się w główki małe, pamiętając o tym, że im bielsza cykoria, tym jest bardziej świeża. Zwróć uwagę również na wygląd liści – muszą być jędrne, bez brązowych plamek. Cykoria doskonale smakuje podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło: duszona lub zapiekana, wchodzi ponadto w skład pysznej zupy, szczególnie popularnej w Wielkiej Brytanii. Bardzo dobrze komponuje się z takimi dodatkami, jak: orzechy włoskie, cytrusy (pomarańcze, cytryny, pomelo) czy ocet balsamiczny. Jej wyrazisty smak w sałatce dopełnią także maliny, owoce granatu oraz kiwi. Równie znakomicie sprawdza się w daniach z serami, na przykład z gorgonzolą, parmezanem czy fetą. Używa się jej również często, by uzupełnić potrawy z mięsem. Np. w sałatce z kawałkami łososia, szynką, boczkiem czy kurczakiem będzie odpowiednim dopełnieniem pozostałych składników. Przed krojeniem, cykorię należy opłukać w zimnej wodzie, oderwać wierzchnie liście i wyciąć najtwardszą część głąba. To warzywo może również pełnić funkcję dekoracyjną – wykorzystaj je chociażby do podawania przystawek lub przekąsek podczas organizowania przyjęcia. Wystarczy większe liście wypełnić farszem albo sałatką i serwować je w formie łódeczek. Dobrym rozwiązaniem jest także talerz z chrupiącymi warzywami, które rozdziela się na mniejsze kawałki lub kroi w słupki, a następnie stawia na stole wraz z dipami. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj wyborny w smaku dip szafranowy z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym, oliwą i przyprawami. Jeśli więc tylko masz ochotę na oryginalną sałatkę, zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj wytrawne przekąski z cykorią. Sałatka z pieczonych buraków i sera blue, sałatka z cykorią i orzechami, a może wersja meksykańska? Wybierz idealną propozycję dla siebie i koniecznie podziel się opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.