Przepisy na Sałatki z cykorią | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z cykorią

50 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z cykoriąSałatki z cykorią

Sezon zimowy to wręcz idealna pora, by przygotowywać sałatki z cykorią, którą najlepiej kupić w okresie od listopada do kwietnia. Kształtem przypomina nieco mniejszą wersję kapusty pekińskiej, smak zaś ma lekko gorzkawy. Najlepiej zaopatrywać się w główki małe, pamiętając o tym, że im bielsza cykoria, tym jest bardziej świeża. Zwróć uwagę również na wygląd liści – muszą być jędrne, bez brązowych plamek. Cykoria doskonale smakuje podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło: duszona lub zapiekana, wchodzi ponadto w skład pysznej zupy, szczególnie popularnej w Wielkiej Brytanii. Bardzo dobrze komponuje się z takimi dodatkami, jak: orzechy włoskie, cytrusy (pomarańcze, cytryny, pomelo) czy ocet balsamiczny. Jej wyrazisty smak w sałatce dopełnią także maliny, owoce granatu oraz kiwi. Równie znakomicie sprawdza się w daniach z serami, na przykład z gorgonzolą, parmezanem czy fetą. Używa się jej również często, by uzupełnić potrawy z mięsem. Np. w sałatce z kawałkami łososia, szynką, boczkiem czy kurczakiem będzie odpowiednim dopełnieniem pozostałych składników. Przed krojeniem, cykorię należy opłukać w zimnej wodzie, oderwać wierzchnie liście i wyciąć najtwardszą część głąba. To warzywo może również pełnić funkcję dekoracyjną – wykorzystaj je chociażby do podawania przystawek lub przekąsek podczas organizowania przyjęcia. Wystarczy większe liście wypełnić farszem albo sałatką i serwować je w formie łódeczek. Dobrym rozwiązaniem jest także talerz z chrupiącymi warzywami, które rozdziela się na mniejsze kawałki lub kroi w słupki, a następnie stawia na stole wraz z dipami. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj wyborny w smaku dip szafranowy z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym, oliwą i przyprawami. Jeśli więc tylko masz ochotę na oryginalną sałatkę, zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj wytrawne przekąski z cykorią. Sałatka z pieczonych buraków i sera blue, sałatka z cykorią i orzechami, a może wersja meksykańska? Wybierz idealną propozycję dla siebie i koniecznie podziel się opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.