Sałatka warzywna z dipem szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna z dipem szafranowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

125 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

90 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 1

Krok 2

Oddziel dymkę od szczypiorku. Szczypiorek natnij wzdłuż i zanurz w zimnej wodzie na około 20 minut. Wyciągnij i odsącz.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 2

Krok 3

Pokrój cukinię i łodygi selera wzdłuż. Rozłóż na dużym talerzu wszystkie warzywa.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dip: wymieszaj szafran z sokiem z cytryny, chrzanem, dodaj serek homogenizowany i oliwę.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miseczki, w której dip będziesz podawać.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z rodzynkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z dipem szafranowymSałatka warzywna z dipem szafranowym

Sałatka warzywna z dipem szafranowym to doskonały sposób na smaczną przekąskę między głównymi posiłkami. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. cebuli, kalafiora, selera, cukinii oraz rzodkiewki. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj. Następnie rozłóż go na talerzu i dodaj pozostałe produkty: pokrojoną cukinię oraz łodygi selera, a także cebulę i rzodkiewki. Pamiętaj, że sekret tej przekąski tkwi w sosie – szafran wymieszaj z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym oraz oliwą (całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, dopraw go pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej lub wybranymi ziołami, np. koperkiem bądź natką pietruszki. Gotową sałatkę serwuj razem z dipem, najlepiej przełożonym do osobnej miseczki. Pamiętaj, że warzywną sałatkę możesz zaserwować zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównej potrawy. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na sałatkę warzywną z dipem szafranowym. Smacznego!