Sałatka warzywna z dipem szafranowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

125 gramów

2 sztuki

0

2 łyżki

1 łyżka

0

90 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 1

Krok 2

Oddziel dymkę od szczypiorku. Szczypiorek natnij wzdłuż i zanurz w zimnej wodzie na około 20 minut. Wyciągnij i odsącz.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 2

Krok 3

Pokrój cukinię i łodygi selera wzdłuż. Rozłóż na dużym talerzu wszystkie warzywa.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dip: wymieszaj szafran z sokiem z cytryny, chrzanem, dodaj serek homogenizowany i oliwę.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miseczki, w której dip będziesz podawać.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z dipem szafranowymSałatka warzywna z dipem szafranowym

Sałatka warzywna z dipem szafranowym to doskonały sposób na smaczną przekąskę między głównymi posiłkami. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. cebuli, kalafiora, selera, cukinii oraz rzodkiewki. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj. Następnie rozłóż go na talerzu i dodaj pozostałe produkty: pokrojoną cukinię oraz łodygi selera, a także cebulę i rzodkiewki. Pamiętaj, że sekret tej przekąski tkwi w sosie – szafran wymieszaj z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym oraz oliwą (całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, dopraw go pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej lub wybranymi ziołami, np. koperkiem bądź natką pietruszki. Gotową sałatkę serwuj razem z dipem, najlepiej przełożonym do osobnej miseczki. Pamiętaj, że warzywną sałatkę możesz zaserwować zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównej potrawy. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na sałatkę warzywną z dipem szafranowym. Smacznego!