
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
125 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
90 mililitrów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Krok 2
Oddziel dymkę od szczypiorku. Szczypiorek natnij wzdłuż i zanurz w zimnej wodzie na około 20 minut. Wyciągnij i odsącz.

Krok 3
Pokrój cukinię i łodygi selera wzdłuż. Rozłóż na dużym talerzu wszystkie warzywa.

Krok 4
Przygotuj dip: wymieszaj szafran z sokiem z cytryny, chrzanem, dodaj serek homogenizowany i oliwę.

Krok 5
Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miseczki, w której dip będziesz podawać.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna z dipem szafranowym
Sałatka warzywna z dipem szafranowym to doskonały sposób na smaczną przekąskę między głównymi posiłkami. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. cebuli, kalafiora, selera, cukinii oraz rzodkiewki. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj. Następnie rozłóż go na talerzu i dodaj pozostałe produkty: pokrojoną cukinię oraz łodygi selera, a także cebulę i rzodkiewki. Pamiętaj, że sekret tej przekąski tkwi w sosie – szafran wymieszaj z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym oraz oliwą (całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, dopraw go pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej lub wybranymi ziołami, np. koperkiem bądź natką pietruszki. Gotową sałatkę serwuj razem z dipem, najlepiej przełożonym do osobnej miseczki. Pamiętaj, że warzywną sałatkę możesz zaserwować zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównej potrawy. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na sałatkę warzywną z dipem szafranowym. Smacznego!