Sałatka warzywna z dipem szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna z dipem szafranowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

125 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

90 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 1

Krok 2

Oddziel dymkę od szczypiorku. Szczypiorek natnij wzdłuż i zanurz w zimnej wodzie na około 20 minut. Wyciągnij i odsącz.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 2

Krok 3

Pokrój cukinię i łodygi selera wzdłuż. Rozłóż na dużym talerzu wszystkie warzywa.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dip: wymieszaj szafran z sokiem z cytryny, chrzanem, dodaj serek homogenizowany i oliwę.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miseczki, w której dip będziesz podawać.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z dipem szafranowymSałatka warzywna z dipem szafranowym

Sałatka warzywna z dipem szafranowym to doskonały sposób na smaczną przekąskę między głównymi posiłkami. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. cebuli, kalafiora, selera, cukinii oraz rzodkiewki. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj. Następnie rozłóż go na talerzu i dodaj pozostałe produkty: pokrojoną cukinię oraz łodygi selera, a także cebulę i rzodkiewki. Pamiętaj, że sekret tej przekąski tkwi w sosie – szafran wymieszaj z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym oraz oliwą (całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, dopraw go pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej lub wybranymi ziołami, np. koperkiem bądź natką pietruszki. Gotową sałatkę serwuj razem z dipem, najlepiej przełożonym do osobnej miseczki. Pamiętaj, że warzywną sałatkę możesz zaserwować zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównej potrawy. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na sałatkę warzywną z dipem szafranowym. Smacznego!