Sałatka warzywna z dipem szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna z dipem szafranowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

125 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

90 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 1

Krok 2

Oddziel dymkę od szczypiorku. Szczypiorek natnij wzdłuż i zanurz w zimnej wodzie na około 20 minut. Wyciągnij i odsącz.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 2

Krok 3

Pokrój cukinię i łodygi selera wzdłuż. Rozłóż na dużym talerzu wszystkie warzywa.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dip: wymieszaj szafran z sokiem z cytryny, chrzanem, dodaj serek homogenizowany i oliwę.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miseczki, w której dip będziesz podawać.

Sałatka warzywna z dipem szafranowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna z dipem szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z dipem szafranowymSałatka warzywna z dipem szafranowym

Sałatka warzywna z dipem szafranowym to doskonały sposób na smaczną przekąskę między głównymi posiłkami. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. cebuli, kalafiora, selera, cukinii oraz rzodkiewki. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj. Następnie rozłóż go na talerzu i dodaj pozostałe produkty: pokrojoną cukinię oraz łodygi selera, a także cebulę i rzodkiewki. Pamiętaj, że sekret tej przekąski tkwi w sosie – szafran wymieszaj z sokiem z cytryny, chrzanem, serkiem homogenizowanym oraz oliwą (całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, dopraw go pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej lub wybranymi ziołami, np. koperkiem bądź natką pietruszki. Gotową sałatkę serwuj razem z dipem, najlepiej przełożonym do osobnej miseczki. Pamiętaj, że warzywną sałatkę możesz zaserwować zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównej potrawy. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na sałatkę warzywną z dipem szafranowym. Smacznego!