
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu Knorr. Odcedzamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Warzywa i jajka drobno kroimy. Marchewkę z groszkiem odsączamy z zalewy.
Krok 3
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna
Sałatkę warzywną wykonuje się z dostępnych przez cały rok składników (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki). Można ją podać na wiele sposobów. Najczęściej serwowana jest w salaterce, ale też np. jako przystawka, uformowana w dowolny kształt (dodatek majonezu sprawia, że warzywa łatwo się ze sobą łączą) i przyozdobiona jajkami, natką pietruszki lub liściem sałaty. Dekoracją mogą być również wycięte w dowolne kształty marchewki, ogórki kiszone i jabłka. Sałatka warzywna jest też podawana w formie minikanapek, na chlebie razowym, krakersach lub tostach. Równie dobrą propozycją są koszyczki upieczone z ciasta francuskiego lub słone babeczki, które można wypełnić sałatką i ozdobić według własnej inwencji. Sałatka warzywna sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach, ale możesz ją też zabrać do pracy jako smaczną przekąskę. Zapoznaj się z naszym przepisem i przypomnij sobie, jak zrobić pyszną sałatkę warzywną.