Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem i ogórkiem kiszonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu Knorr. Odcedzamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Warzywa i jajka drobno kroimy. Marchewkę z groszkiem odsączamy z zalewy.

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywnaSałatka warzywna

Sałatkę warzywną wykonuje się z dostępnych przez cały rok składników (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki). Można ją podać na wiele sposobów. Najczęściej serwowana jest w salaterce, ale też np. jako przystawka, uformowana w dowolny kształt (dodatek majonezu sprawia, że warzywa łatwo się ze sobą łączą) i przyozdobiona jajkami, natką pietruszki lub liściem sałaty. Dekoracją mogą być również wycięte w dowolne kształty marchewki, ogórki kiszone i jabłka. Sałatka warzywna jest też podawana w formie minikanapek, na chlebie razowym, krakersach lub tostach. Równie dobrą propozycją są koszyczki upieczone z ciasta francuskiego lub słone babeczki, które można wypełnić sałatką i ozdobić według własnej inwencji. Sałatka warzywna sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach, ale możesz ją też zabrać do pracy jako smaczną przekąskę. Zapoznaj się z naszym przepisem i przypomnij sobie, jak zrobić pyszną sałatkę warzywną.