Sałatka warzywna

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu Knorr. Odcedzamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Warzywa i jajka drobno kroimy. Marchewkę z groszkiem odsączamy z zalewy.

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywnaSałatka warzywna

Sałatkę warzywną wykonuje się z dostępnych przez cały rok składników (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki). Można ją podać na wiele sposobów. Najczęściej serwowana jest w salaterce, ale też np. jako przystawka, uformowana w dowolny kształt (dodatek majonezu sprawia, że warzywa łatwo się ze sobą łączą) i przyozdobiona jajkami, natką pietruszki lub liściem sałaty. Dekoracją mogą być również wycięte w dowolne kształty marchewki, ogórki kiszone i jabłka. Sałatka warzywna jest też podawana w formie minikanapek, na chlebie razowym, krakersach lub tostach. Równie dobrą propozycją są koszyczki upieczone z ciasta francuskiego lub słone babeczki, które można wypełnić sałatką i ozdobić według własnej inwencji. Sałatka warzywna sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach, ale możesz ją też zabrać do pracy jako smaczną przekąskę. Zapoznaj się z naszym przepisem i przypomnij sobie, jak zrobić pyszną sałatkę warzywną.