Pieczony topinambur z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony topinambur z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Topinambur obierz. Następnie skrop go łyżką oliwy iposyp posiekanym rozmarynem i świeżo startym pieprzem. Wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut.

Pieczony topinambur z rukolą  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj dresing z oliwy trzech łyżek wody i sosu sałatkowego Knorr.

Pieczony topinambur z rukolą  - Krok 2

Krok 3

Upieczony topinambur pokrój w plastry, pomieszaj z dresingiem i rukolą. Sałatkę podawaj posypaną z wierzchu parmezanem oraz kwiatami dzikiego słonecznika.

Pieczony topinambur z rukolą  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę można wzbogacić np. dodając do niej usmażone na czosnku krewetki.

50

Opinie o przepisie

  • Maggie Hajduk

    Maggie Hajduk , 22.06.2016

    Heh priv

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wolek

    Marta Wolek , 22.06.2016

    Ej nie pamietam...wogole. przypomnij prosze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maggie Hajduk

    Maggie Hajduk , 22.06.2016

    Marta Wolek pamietasz nasz topinambur ? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Synarski Daniell

    Synarski Daniell , 22.06.2016

    Topinambur sieją myśliwi jako strawa dla dzików

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zelba

    Ewa Zelba , 30.11.2015

    Gdzie go można kupić?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zelba

    Ewa Zelba , 10.10.2015

    Gdzie można go kupić?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera Gołowin

    Wera Gołowin , 10.10.2015

    Dodaję go do zup jarzynowych, które mają wspaniały smak i lubięgo też na surowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.10.2015

    Barbara, daj nam znać jak wyszły! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Myśliwiec

    Barbara Myśliwiec , 10.10.2015

    Właśnie zebrałam bulwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Urbaniak

    Aldona Urbaniak , 10.10.2015

    Topinambur najbardziej lubię na surowo, starty jak jabłko i dodany do sałatki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Wrzesień

    Stanisława Wrzesień , 10.10.2015

    zadnych kwiatkow nie jadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Wikarski

    Wieslaw Wikarski , 10.10.2015

    Za komuny zalecany na pasze dla świń zamiast ziemniaków.Roślina bulwiasta raz zasadzona rośnie wiecznie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Fuchs

    Lucyna Fuchs , 09.10.2015

    Kwiaty dzikiego słonecznika! Bardzo prosty i dostępny produkt. O czym to i dla kogo????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Gębicki

    Karol Gębicki , 09.10.2015

    topinamburem mysliwi karmią dziki,i inne lesne roślinożery !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Goch

    Kazimierz Goch , 09.10.2015

    Topinambur zawiera inulinę- słodzik zdatny do spożycia dla cukrzyków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Goska

    Anna Goska , 09.10.2015

    Bardzo dobry .W mojej kuchni zastepuje ziemniaka, bardzo lubie w roznego rodzaju sałatkach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gż

    Ewa Gż , 09.10.2015

    co to takiego.takiego dziwolaga nie znam .sama nazwa mnie odstrasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Stelmaszczyk

    Beata Stelmaszczyk , 09.10.2015

    A u mnie na działce rośnie jako roślina ozdobna i nie wiedziałam do dzisiaj, że mogę ją zaserwowac jako przystawkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henia Marszałek

    Henia Marszałek , 09.10.2015

    U mnie cos takiego pod blokiem rosnie az zapytam czy to ma bulwy bo liscie i kwiaty sa takie same.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krynska Kathrin

    Krynska Kathrin , 09.10.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 09.10.2015

    Topinambur to roslina inwazyjna,raz posadzona w ogrodzie rosnie wiele lat poniewaz ciezko wykopac wszystkie bulwy,najlepszy tarty na surowo pod inna postacią smierdzi ziemia i zgnilizna.Mozna zamowic na allegro.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.10.2015

    Janusz, to nawet jest bardzo dobre! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Frankowski

    Janusz Frankowski , 09.10.2015

    Czy to się je ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Otfinowski

    Jerzy Otfinowski , 09.10.2015

    Topinambur uprawiałem dla dzików ale nie chciały tego jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Woś

    Danuta Woś , 09.10.2015

    Tak właśnie rośnie topinambur i bulwy w ziemi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Roesler

    Jerzy Roesler , 09.10.2015

    Gdzie kupić topinambur????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Suchota

    Małgorzata Suchota , 09.10.2015

    O Matko, pierwszy raz slysze o takim warzywie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Perkos

    Jadwiga Perkos , 09.10.2015

    to jest pospolity chwast

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Perkos

    Jadwiga Perkos , 09.10.2015

    Z masłem czosnkowym bardzo dobrze smakuje mam go na działce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Slowinski

    Janusz Slowinski , 09.10.2015

    Topinambur jest świtny bo riośnie wysoko! Siejemy go od kilku lat na karmiskach! Nie rozumiem tylko dlaczego dziki nie chcą go tknąć

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony topinambur z rukolą Pieczony topinambur z rukolą

Topinambur obierz. Następnie skrop go łyżką oliwy iposyp posiekanym rozmarynem i świeżo startym pieprzem. Wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut.