Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
114 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

16 łyżek

surówka:

600 gramów

8 garść

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos: Knorr Family Fix Spaghetti Bolognese z warzywami wymieszaj z wodą i kaparami.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 2

Krok 3

Filet z dorsza pokryj sosem Spaghetti Bolognese. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym ok. 10 min. w temp. 180 °C. Gotową potrawę posyp świeżą natką pietruszki.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj surówkę: umyj warzywa i połącz je z olejem. Całość posyp uprażonymi nasionami słonecznika i kiełkami brokułów. Podawaj rybę z kaszą i surówką.

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami Dorsz pieczony w sosie pomidorowym z kaparami

Posiłki, których bazą jest ryba, stanowią wyśmienite rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Pyszna propozycja? Dorsz pieczony w sosie pomidorowym. Uzupełnij go marynowanymi kaparami oraz udekoruj natką pietruszki.

Dla kogo? To wyśmienita potrawa na rodzinny obiad oraz inne uroczystości w gronie bliskich. Z pewnością zasmakują w nim duzi i mali, starsi i młodsi, a przepis na smakowitego dorsza w pomidorowym sosie na stałe zagości w domowym menu.

Na zdrowie! Potrawa dostarcza naszemu organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych. Wśród nich znajduje się między innymi kwas foliowy, który odpowiada m.in. za właściwe działanie układu krwiotwórczego. Foliany pomagają także w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Bierze również udział w prawidłowym podziału wszystkich komórek ustrojowych. Nie dość, że smacznie, to jeszcze bardzo zdrowo!

Czy wiesz, że? Dorsz to rewelacyjne źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. jodu, który pomaga w prawidłowej pracy tarczycy i produkcji jej hormonów.