Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

120 gramów

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.

Krok 2

W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy.

Krok 3

W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej