Spaghetti z owocami morza – przepis na makaron | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

250 gramów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i skrop oliwą.

Krok 2

Rozgrzej patelnię wraz z masłem, dodaj owoce morza i smaż 2-3 minuty.

Krok 3

Otrzyj skórkę z cytryny a sok wyciśnij. Natkę natomiast posiekaj.

Krok 4

Ugotowany makaron wyłóż na patelnię z owocami morza, dodaj otartą skórkę z cytryny i posiekaną natkę. Danie dopraw pokruszoną kostką Knorr oraz sokiem z cytryny. Posyp startym serem i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealnie pasuje również tradycyjny sos pesto z bazylii. Polej po wierzchu gotowe danie i udekoruj listkiem świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z owocami morzaSpaghetti z owocami morza

Spaghetti nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać ani rekomendować, ponieważ makaron ten na stałe zagościł w kuchniach całego świata. Jeśli jednak chcecie odkryć nowe smaki tej włoskiej potrawy, wypróbujcie nasz przepis na makaron z owocami morza. To danie nie tylko pyszne, ale także bardzo łatwe. Do jego przygotowania wystarczy mieszanka owoców morza, spaghetti, a także kilka podstawowych składników. Spaghetti z owocami morza jest więc propozycją także dla osób, które dotychczas nie przygotowywały frutti di mare. To naprawdę nie jest trudne, o czym się przekonacie, korzystając z naszej receptury.

Dla kogo?

Spaghetti i owoce morza to idealne połączenie dla osób gustujących we włoskiej kuchni, ale nie tylko! Entuzjaści dań szybkich, prostych o bogatym smaku z pewnością polubią nasz przepis na makaron z owocami morza, który na stałe zagości w ich menu.

Na jaką okazję?

Makaron z owocami morza to przepis bardzo uniwersalny, ale najlepiej sprawdzi się jako propozycja na wyjątkowy obiad, rodzinne przyjęcie, domową imprezę czy ciepłą, romantyczną kolację.

Czy wiesz, że?

Jednymi z najpopularniejszych owoców morza na całym świecie są krewetki. Ma na to wpływ między innymi ich szeroka dostępność, a także łatwe przygotowanie.

Dla urozmaicenia:

Przepis na spaghetti z owocami morza zawiera parmezan, którym posypujemy gotowe danie. Jeśli wolicie użyć innego sera, doskonale w tej roli sprawdzi się na przykład ser gouda.