Spaghetti z owocami morza – przepis na makaron | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

250 gramów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i skrop oliwą.

Krok 2

Rozgrzej patelnię wraz z masłem, dodaj owoce morza i smaż 2-3 minuty.

Krok 3

Otrzyj skórkę z cytryny a sok wyciśnij. Natkę natomiast posiekaj.

Krok 4

Ugotowany makaron wyłóż na patelnię z owocami morza, dodaj otartą skórkę z cytryny i posiekaną natkę. Danie dopraw pokruszoną kostką Knorr oraz sokiem z cytryny. Posyp startym serem i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealnie pasuje również tradycyjny sos pesto z bazylii. Polej po wierzchu gotowe danie i udekoruj listkiem świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery wołowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z owocami morzaSpaghetti z owocami morza

Spaghetti nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać ani rekomendować, ponieważ makaron ten na stałe zagościł w kuchniach całego świata. Jeśli jednak chcecie odkryć nowe smaki tej włoskiej potrawy, wypróbujcie nasz przepis na makaron z owocami morza. To danie nie tylko pyszne, ale także bardzo łatwe. Do jego przygotowania wystarczy mieszanka owoców morza, spaghetti, a także kilka podstawowych składników. Spaghetti z owocami morza jest więc propozycją także dla osób, które dotychczas nie przygotowywały frutti di mare. To naprawdę nie jest trudne, o czym się przekonacie, korzystając z naszej receptury.

Dla kogo?

Spaghetti i owoce morza to idealne połączenie dla osób gustujących we włoskiej kuchni, ale nie tylko! Entuzjaści dań szybkich, prostych o bogatym smaku z pewnością polubią nasz przepis na makaron z owocami morza, który na stałe zagości w ich menu.

Na jaką okazję?

Makaron z owocami morza to przepis bardzo uniwersalny, ale najlepiej sprawdzi się jako propozycja na wyjątkowy obiad, rodzinne przyjęcie, domową imprezę czy ciepłą, romantyczną kolację.

Czy wiesz, że?

Jednymi z najpopularniejszych owoców morza na całym świecie są krewetki. Ma na to wpływ między innymi ich szeroka dostępność, a także łatwe przygotowanie.

Dla urozmaicenia:

Przepis na spaghetti z owocami morza zawiera parmezan, którym posypujemy gotowe danie. Jeśli wolicie użyć innego sera, doskonale w tej roli sprawdzi się na przykład ser gouda.