Krewetki – nie tylko z makaronem
Krewetki – małe, czyli koktajlowe lub duże, zwane tygrysimi – dostępne w formie świeżej i mrożonej. Te ostatnie bywają już wstępnie ugotowane, co łatwo da się rozpoznać po kolorze (są lekko różowe), zaś surowe – szare. Krewetki często serwuje się z dodatkiem makaronu, a podsmażone z czosnkiem i podane z grzankami mogą być wyborną przystawką na gorąco. Jest jednak mnóstwo innych połączeń, z którymi krewetki smakują rewelacyjnie. Potrawy z owoców morza to nie tylko specjalność kuchni włoskiej czy hiszpańskiej, ale i wszelkie dania orientalne, a nawet amerykańskie. Gulasz gumbo z kurczakiem i krewetkami stanowi doskonały przykład na różnorodność kulinarną w USA. Danie pochodzące ze stanu Luizjana ma wiele receptur, jednak dawniej podawano je właśnie z owocami morza, które łączono za pomocą gęstego sosu z selerem, cebulą i innymi warzywami. Z kolei smak smażonych krewetek w delikatnym curry dominuje wśród orientalnych przypraw i czosnku – tak przyrządzone krewetki dobrze skomponują się z dodatkiem ryżu basmati. Jeśli jednak chcesz podać je na sposób hiszpański, postaw na gazpacho z krewetkami i awokado. Ten znany chłodnik świetnie podkreśli smak owoców morza.
Kalmary na różne sposoby
Kalmary to owoce morza, które jada się m.in. w wersji faszerowanej, smażonej, grillowanej albo w formie panierowanych krążków. Jadalne są zarówno ich korpusy, jak i odnóża – należy je jedynie oczyścić i usunąć cienką błonkę z zewnątrz. Mają lekko rybny, słodkawy smak, a odpowiednio przyrządzone, także miękką konsystencję. Chrupiące kalmary z ryżem będą oryginalnym daniem obiadowym, ale podane z różnymi sosami, np. aioli czy majonezem, sprawdzą się też jako przekąska. To prosty sposób na potrawę z owoców morza dla początkujących kucharzy. Kalmarowe krążki można też usmażyć po wcześniejszym obtoczeniu ich w mące i przyprawach, a następnie dodać je do sałatki. Bardziej efektownym sposobem na przyrządzenie kalmarów będą natomiast pikantne kalmary w sosie słodko-kwaśnym. W tej wersji najlepiej jest serwować je na liściu sałaty, razem z cząstkami cytryny i ryżem, albo z podgrzanym w opiekaczu pszennym pieczywem.
Mule, małże, omułki – z czym je połączyć?
Charakterystyczne czarne muszle kryją w sobie pyszne mięso. Bardzo łatwo poznać, czy nadają się do jedzenia – powinny być zamknięte. Otwarte należy od razu wyrzucić, a uchylone można uderzyć kilka razy o twardą powierzchnię – jeśli się zamkną, to znak, że są dobre do jedzenia. Trzyma się je w chłodzie i dokładnie oczyszcza w zimnej wodzie – to najważniejsze informacje dla osób, które planują przyrządzenie tej potrawy z owoców morza. Ich gotowanie czy duszenie jest już proste. Wystarczy kilka minut gotowania, aż dobre mule się otworzą. Można je serwować jako główny składnik dania, np. z makaronem czy sałatką, ale pasują też do ryb, mięs lub jako składnik zup. Chowder z małżami jest daniem różnorodnym, doprawionym wyrazistym selerem naciowym – połączenie boczku i małż jest naprawdę warte wypróbowania. Potrawą z owoców morza, w której omułki stanowią najważniejszy składnik, są kremowe mule z pieczoną dynią i kiełkami fasoli. Warzywa podkreślają ich smak, a aksamitny sos sprawia, że danie jest wykwintne, odpowiednie do zaserwowania zamiast klasycznej zupy podczas uroczystego posiłku.
Potrawy z owoców morza – różnorodność
Oprócz tego, że są smaczne, efektowne i dają wiele możliwości podania, zaletą potraw z owocami morza jest ich różnorodność. Wyśmienicie komponują się ze sobą: krewetki, ośmiornice, kalmary i kraby, które często można kupić jako gotową mieszankę. W tej postaci nadają się do hiszpańskiej paelli, czyli dania na bazie ryżu z szafranem, a także do makaronów i zapiekanek. Włoska lasagne z owocami morza to ciekawa alternatywa dla popularnej mięsno-pomidorowej wersji, z kolei makaron penne à la marinara jest daniem szybkim w przygotowaniu, a jednocześnie urozmaiconym. Takie mieszanki owoców morza idealnie nadają się do pizzy – warto połączyć je wtedy z pomidorami, parmezanem, rukolą albo świeżą bazylią.
Potrawy z owocami morza wspaniale sprawdzają się podczas spotkań towarzyskich. Miska z mulami, pikantne kalmary, krewetkowe mini szaszłyki z pewnością zrobią wrażenie na gościach, a liczba dodatków i sposobów ich przygotowania jest praktycznie nieograniczona. Warzywa, sosy, różne rodzaje pieczywa, zupy, ryby i mięsa – wybierz swoje ulubione zestawienie!