Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania sosu. Fix Knorr połącz z dwiema szklankami wody, zagotuj i zdejmij z ognia.

Krok 2

Chili, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj wszystko do sosu.

Krok 3

Kalmary rozmroź. Następnie przetnij wzdłuż na pół, aby powstał duży plaster. Każdy plaster ponacinaj końcówką noża na krzyż.

Krok 4

Teraz wytnij z kalmara paski o szerokości 4 cm. Każdy potnij na trójkąty.

Krok 5

Kalmary przełóż do miski. Dopraw oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.

Krok 6

Rozgrzej bardzo mocno patelnię. Następnie usmaż kalmary przez kilka sekund.

Krok 7

Następnie zdejmij je z patelni i wrzuć do przygotowanego wcześniej sosu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj na liściach sałaty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piknikowy hot dog
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej