Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania sosu. Fix Knorr połącz z dwiema szklankami wody, zagotuj i zdejmij z ognia.

Krok 2

Chili, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj wszystko do sosu.

Krok 3

Kalmary rozmroź. Następnie przetnij wzdłuż na pół, aby powstał duży plaster. Każdy plaster ponacinaj końcówką noża na krzyż.

Krok 4

Teraz wytnij z kalmara paski o szerokości 4 cm. Każdy potnij na trójkąty.

Krok 5

Kalmary przełóż do miski. Dopraw oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.

Krok 6

Rozgrzej bardzo mocno patelnię. Następnie usmaż kalmary przez kilka sekund.

Krok 7

Następnie zdejmij je z patelni i wrzuć do przygotowanego wcześniej sosu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj na liściach sałaty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej