Sałata lodowa z owocami morza à la marinara
łatwe
337 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
250 gramów
0.5 pęczka
80 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
30 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz chili.

Krok 2
Następnie na patelnię dodaj owoce morza i smaż przez około 4-5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i odstaw całość do ostudzenia.

Krok 3
Do owoców morza dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Sałatę lodową porwij i przełóż do miski.

Krok 5
Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki, pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii.

Krok 6
Sałatkę zalej sosem z owocami morza. Delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj, np. z pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej