Sałata lodowa z owocami morza à la marinara
łatwe
351 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
250 gramów
0.5 pęczka
80 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
30 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz chili.

Krok 2
Następnie na patelnię dodaj owoce morza i smaż przez około 4-5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i odstaw całość do ostudzenia.

Krok 3
Do owoców morza dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Sałatę lodową porwij i przełóż do miski.

Krok 5
Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki, pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii.

Krok 6
Sałatkę zalej sosem z owocami morza. Delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj, np. z pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej