Sałata lodowa z owocami morza à la marinara
łatwe
327 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
250 gramów
250 gramów
0.5 pęczka
30 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz chili.
Krok 2
Następnie na patelnię dodaj owoce morza i smaż przez około 4-5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i odstaw całość do ostudzenia.
Krok 3
Do owoców morza dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Sałatę lodową porwij i przełóż do miski.
Krok 5
Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki, pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii.
Krok 6
Sałatkę zalej sosem z owocami morza. Delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj, np. z pieczywem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej