Składniki
250 gramów
5 łyżek
3 łyżeczki
50 mililitrów
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
200 gramów
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo i obierz.
Krok 2
Do garnka wlej wino, ocet i sól zagotuj. Obraną cebulę pokrój w plastry i zalej przygotowaną zaprawą.
Krok 3
Pokrój w kostkę ogórek, szynkę i ser.
Krok 4
Do miseczki rozetrzyj 2 ugotowane żółtka i zalej zaprawą. Pozostałe jajka razem z białkami posiekaj i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Połącz razem wszystkie przygotowane składniki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej