Polscy smakosze coraz chętniej sięgają po owoce morza. Krewetki, kalmary i ośmiorniczki, jeszcze do niedawna kojarzone jako ekstrawagancki przysmak, cieszą się rosnącą popularnością. Jadane są nie tylko w ekskluzywnych restauracjach, ale także w domach. Wśród morskich przysmaków na uwagę zasługują charakterystyczne mule. Smakują wyśmienicie, lecz nadal wiele osób podchodzi do nich z dystansem, nie wiedząc, jak się je mule. Czas więc wykonać pierwszy krok. Jak prawidłowo jeść mule, żeby nie popełnić towarzyskiej gafy? Podpowiadamy!

Jak smakują mule?

Są gatunkiem małży, można spotkać je także pod nazwą omułki jadalne. Smakosze z Francji, Hiszpanii, Portugalii i Włoch są z nimi bardzo dobrze zaznajomieni. Skoro tak chętnie inspirujemy się śródziemnomorskimi daniami, pora wziąć na kulinarny warsztat także mule. Ich mięso jest delikatne, ma nieco gumowatą konsystencję. Wyczuwalny jest w nich morski aromat, przełamany słodkawym smakiem. Gdy już zdecydujesz się na przyrządzenie muli, z pewnością na długo zapamiętasz ich walory.

Jak jeść mule w restauracji?

Gdy nie mamy pewności, jak prawidłowo przyrządzić owoce morza, dobrze zdać się na profesjonalistów. Jednak jedzenie muli w lokalu może powodować obawy związane z prawidłowym spożywaniem specyficznego dania. Zatem jak się je mule?

  • Nie miej oporów przed chwyceniem muli palcami jednej ręki.
  • Do wydobycia mięsa z otwartych muszli najwygodniej jest użyć widelca.
  • Gdy już poradzisz sobie z pierwszą porcją, widelec możesz zastąpić pustą muszlą. Zamieni się ona w wygodne szczypce, dzięki którym bez problemu wyciągniesz mięsne kąski.
  • Resztę opróżnionych muszli odkładaj na płaski talerz, który otrzymasz wraz z zamówieniem.
  • Na stole nie powinno zabraknąć także miseczki z wodą z plasterkami cytryny do opłukania palców.
  • Ręce osusz osobną serwetką. Według restauracyjnego savoir-vivre’u nie powinno używać się tej samej serwetki, która służy do wycierania ust.

Jak jeść mule w sosie?

Omułki doskonale smakują z różnego rodzaju sosami. Często przygotowywane są na bazie białego wina. Można spotkać się z przepisami na mule w sosie śmietanowym, ziołowym, pomidorowym, cebulowym. Czy sprawa ich obsługi wtedy się komplikuje? Trochę tak, ale nie powinno to nikogo zniechęcać. Zatem jak jeść mule?

Do wyjęcia mięsa z muszli nadal nieodzowny będzie widelec. Przy talerzach należy ułożyć także łyżkę do nakładania płynnego dodatku. Jeśli organizujecie przyjęcie w domu i chcecie zaproponować mule w tym wydaniu, najpierw samodzielnie wyjmijcie je z muszli i podajcie z sosem. Z tak zaserwowanym daniem poradzi sobie każdy gość, nawet jeśli nie wie, jak jeść mule w sosie podanym do przygotowanego dania.

Zrób to sam, czyli mule w twojej kuchni

Smakowita zawartość ukryta w ciemnych muszlach. Oto mule! Jak jeść ten przysmak już wiesz, więc pora przekonać się, że ich samodzielne przyrządzenie też do trudnych zadań nie należy. Podczas swoich pierwszych doświadczeń skorzystaj z przepisu na conchiglie marinare – makaronowe muszle z owocami morza – w tym daniu wyjęcie mięsa z muszli następuje już na etapie gotowania, więc żaden z biesiadników nie będzie zdezorientowany na widok muli. Równie prostym sposobem na odkrycie, jak smakują mule, a także oswojenie się z nimi jest tagliatelle w hiszpańskim stylu, które wygląda dużo bardziej efektownie. Za paellą z owocami morza fani śródziemnomorskich przysmaków i barwnych dań też przepadają!

Najwyższa pora, by omułki zagrały podczas posiłku główną rolę. Zaserwuj kremowe mule z pieczoną dynią i kiełkami fasoli – nie pożałujesz! Zwłaszcza skoro wiesz już, jak prawidłowo jeść mule nawet w tak wykwintnych potrawach. Dla żądnych ambitnych wyzwań kucharzy polecamy okonia morskiego z omułkami i hiszpańską kiełbasą. Gwarantujemy, że satysfakcja z przyrządzenia tej potrawy będzie ogromna.