Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
76 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

24 sztuki

180 gramów

1 łyżka

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Usuń górną połowę muszli. Odłóż omułki w muszlach na bok.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Ostrożnie zalej je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć plastry ziemniaków i kiełbasy. Smaż przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 10 sekund.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 5

Krok 6

Dodaj omułki, wraz z wywarem, oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez minutę. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 6

Krok 7

Rozgrzej grill. Smaruj rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posyp solą. Smaż rybę z obu stron po 3 minuty. Nałóż ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlej niewielką ilość wywaru. Ułóż na wierzchu filet z ryby, posyp natką pietruszki i podawaj.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasąOkoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą

Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły.