Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
trudne
72 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
24 sztuki
180 gramów
1 łyżka
0.25 szklanki
0.25 szklanki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły.

Krok 2
Usuń górną połowę muszli. Odłóż omułki w muszlach na bok.

Krok 3
Ostrożnie zalej je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.

Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć plastry ziemniaków i kiełbasy. Smaż przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną.

Krok 5
Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 10 sekund.

Krok 6
Dodaj omułki, wraz z wywarem, oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez minutę. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.

Krok 7
Rozgrzej grill. Smaruj rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posyp solą. Smaż rybę z obu stron po 3 minuty. Nałóż ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlej niewielką ilość wywaru. Ułóż na wierzchu filet z ryby, posyp natką pietruszki i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej