Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

70 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

24 sztuki

180 gramów

1 łyżka

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Usuń górną połowę muszli. Odłóż omułki w muszlach na bok.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Ostrożnie zalej je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć plastry ziemniaków i kiełbasy. Smaż przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 10 sekund.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 5

Krok 6

Dodaj omułki, wraz z wywarem, oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez minutę. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 6

Krok 7

Rozgrzej grill. Smaruj rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posyp solą. Smaż rybę z obu stron po 3 minuty. Nałóż ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlej niewielką ilość wywaru. Ułóż na wierzchu filet z ryby, posyp natką pietruszki i podawaj.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej