Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
trudne
58 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
24 sztuki
180 gramów
1 łyżka
0.25 szklanki
0.25 szklanki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły.
Krok 2
Usuń górną połowę muszli. Odłóż omułki w muszlach na bok.
Krok 3
Ostrożnie zalej je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć plastry ziemniaków i kiełbasy. Smaż przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną.
Krok 5
Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 10 sekund.
Krok 6
Dodaj omułki, wraz z wywarem, oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez minutę. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.
Krok 7
Rozgrzej grill. Smaruj rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posyp solą. Smaż rybę z obu stron po 3 minuty. Nałóż ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlej niewielką ilość wywaru. Ułóż na wierzchu filet z ryby, posyp natką pietruszki i podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej