Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

72 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

24 sztuki

180 gramów

1 łyżka

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Usuń górną połowę muszli. Odłóż omułki w muszlach na bok.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Ostrożnie zalej je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć plastry ziemniaków i kiełbasy. Smaż przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 10 sekund.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 5

Krok 6

Dodaj omułki, wraz z wywarem, oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez minutę. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 6

Krok 7

Rozgrzej grill. Smaruj rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posyp solą. Smaż rybę z obu stron po 3 minuty. Nałóż ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlej niewielką ilość wywaru. Ułóż na wierzchu filet z ryby, posyp natką pietruszki i podawaj.

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłopski kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej