
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
450 gramów
2 łyżki
200 mililitrów
750 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z dyni wyjmij miąższ pokrój kostkę. Dynie obierz wyjmij miąższ i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Imbir obierz i pokrój w plastry. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
Na oliwie przesmaż cebulę, plasterki imbiru, dodaj dynię i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Krok 3
Zalej bulionem Knorr i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Krok 4
Szczypior drobno posiekaj. Z pomarańczy wycisnąć sok. Zmiksuj zupę na gładką masę, dodaj śmietankę oraz żurawinę. Ponownie zagotuj.
Krok 5
Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć szczypiorek, dodaj sok pomarańczowy i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej