Zupa dyniowa z suszona żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa dyniowa z suszona żurawiną

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

450 gramów

2 łyżki

200 mililitrów

750 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z dyni wyjmij miąższ pokrój kostkę. Dynie obierz wyjmij miąższ i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Imbir obierz i pokrój w plastry. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

Na oliwie przesmaż cebulę, plasterki imbiru, dodaj dynię i pokrojonego w kostkę ziemniaka.

Krok 3

Zalej bulionem Knorr i gotuj na małym ogniu 30 minut.

Krok 4

Szczypior drobno posiekaj. Z pomarańczy wycisnąć sok. Zmiksuj zupę na gładką masę, dodaj śmietankę oraz żurawinę. Ponownie zagotuj.

Krok 5

Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć szczypiorek, dodaj sok pomarańczowy i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa dyniowa z suszona żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej