Knedliki ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedliki ze śliwkami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

21 sztuk

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsypać fix do miseczki. Dolać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Umyć śliwki .Usunąć pestki i pokroić śliwki w kostkę. Zagotować osoloną wodę . Na talerz wsypać mąkę . Ciasto podzielić na 21 części *. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni - układać na cieście wciskając lekko w nie kawałki pokrojonej jednej śliwki. Zamknąć ciasto wkoło śliwek . Poturlać po mące w wałeczek pilnując by kawałki śliwek nie wystawały z ciasta. Knedliki ułożyć na omączonej tacce do chwili az woda sie zagotuje . W tym czasie zrumienić na patelni bułkę tartą - dodać masło i niech się rozpuści - wymieszać. Wkładać ostrożnie knedliki partiami ( na 2 razy ) do wrzątku . Jak wypłyną są gotowe. Wyjmować łyżka cedzakową . Podawać posypane brązowym cukrem i polane masłem z bułką tartą.

Krok 2

Czemu nie całe połówki śliwek - bo to jest propozycja dla młodszych dzieci , którym ciężko jest poradzić sobie z całą połówką śliwki i dużym knedlem.

Krok 3

Po prostu je sie dzieciakom wygodniej.

Krok 4

Oczywiście bez przesady może być 20 albo 18 albo 24 - ja podzieliłam na 21 by było równo po 7 na 3 porcje )

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedliki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej