
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
10 sztuk
50 gramów
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczke umyć i osuszyć. Oprószyć mięso solą i pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i marynatą do mięs i odstawić na min 60 min.
Krok 2
Paprykę pokroić w długie paski. Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć, przyprawiając solą i pieprzem. Liście szpinaku umyć i osuszyć. kostkę bulionową zalałam 250ml wrzątku
Krok 3
Teraz trzeba zrobić wgłębienie w środku polędwicy. Ja pomogłam sobie długim końcem drewnianej łopatki, tak aż przebiłam, ale nie na wylot, żeby nadzienie nie wypadło z drugiej strony. Następnie wpychałam do środka na zmianę kawałki papryki i porcje nadzienia oraz liście szpinaku tak aż nadziałam ją całą.
Krok 4
Na patelni rozgrzałam tłuszcz i obsmażyłam polędwiczkę. Potem przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam bulionem i piekłam ok 40 minut w 180st.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej