Meksykańska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Meksykańska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę osusz papierowym ręcznikiem i skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso usmaż na grillu lub grillowej domowej patelni. Steka wystudź i pokrój w paski.

Meksykańska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny, Tabasco i oliwą.

Meksykańska sałatka - Krok 2

Krok 3

Paprykę, pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedź. Kolendrę pokrój grubo.

Meksykańska sałatka - Krok 3

Krok 4

Warzywa przełóż do miski, dodaj papryczki Jalapeno, sos oraz kolendrę i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki lub na półmisek. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone mięso, powtykaj nachosy i podawaj.

Meksykańska sałatka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z domowymi nachosami – placki tortilli pokrój w trójkąty, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na złoty kolor w piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • martiosza

    martiosza , 26.03.2020

    TAK Wygląda smakowicie! Na pewno skuszę się, by przygotować taką sałatkę. Ciekawym sposobem na podanie sałatki meksykańskiej może być również warstwowe ułożenie składników. Mięso, w nieco drobniejszych kawałkach niż to zaprezentowane na powyższych zdjęciach, układamy na dno miski, następnie już według uznania układamy warstwy kolejnych składników. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Na sos trzemy ser żółty (na grubych oczkach), a na wierzch układamy chipsy tacos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska sałatkaMeksykańska sałatka

Kuchnia meksykańska to kolorowe dania, umiejętnie łączące różne składniki. Jej podstawą są świeże warzywa i soczyste mięsa. Meksykańska sałatka z grillowaną wołowiną stanowi wyraziste w smaku i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się na szczególne okazje. Przygotowanie rozpocznij od mięsa. Dopraw je podstawowymi przyprawami, skrop oliwą, a następnie upiecz na ruszcie grilla lub specjalnej patelni. Tabasco, sok z cytryny i oliwę wymieszaj z sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Pokrój pomidory, paprykę i cebulę w kostkę, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą i marynowaną papryczką jalapeno. Dodaj jeszcze kolendrę, polej wszystko sosem i wymieszaj. Na wierzchu poukładaj plastry grillowanego mięsa. Gotową potrawę serwuj z domowymi nachosami. Aby je przygotować, wystarczy, że placki tortilli pokroisz w trójkąty i upieczesz w piekarniku na złoty kolor. Mamy nadzieję, że przyrządzanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.