Meksykańska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę osusz papierowym ręcznikiem i skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso usmaż na grillu lub grillowej domowej patelni. Steka wystudź i pokrój w paski.

Meksykańska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny, Tabasco i oliwą.

Meksykańska sałatka - Krok 2

Krok 3

Paprykę, pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedź. Kolendrę pokrój grubo.

Meksykańska sałatka - Krok 3

Krok 4

Warzywa przełóż do miski, dodaj papryczki Jalapeno, sos oraz kolendrę i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki lub na półmisek. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone mięso, powtykaj nachosy i podawaj.

Meksykańska sałatka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z domowymi nachosami – placki tortilli pokrój w trójkąty, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na złoty kolor w piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • martiosza

    martiosza , 26.03.2020

    TAK Wygląda smakowicie! Na pewno skuszę się, by przygotować taką sałatkę. Ciekawym sposobem na podanie sałatki meksykańskiej może być również warstwowe ułożenie składników. Mięso, w nieco drobniejszych kawałkach niż to zaprezentowane na powyższych zdjęciach, układamy na dno miski, następnie już według uznania układamy warstwy kolejnych składników. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Na sos trzemy ser żółty (na grubych oczkach), a na wierzch układamy chipsy tacos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska sałatkaMeksykańska sałatka

Kuchnia meksykańska to kolorowe dania, umiejętnie łączące różne składniki. Jej podstawą są świeże warzywa i soczyste mięsa. Meksykańska sałatka z grillowaną wołowiną stanowi wyraziste w smaku i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się na szczególne okazje. Przygotowanie rozpocznij od mięsa. Dopraw je podstawowymi przyprawami, skrop oliwą, a następnie upiecz na ruszcie grilla lub specjalnej patelni. Tabasco, sok z cytryny i oliwę wymieszaj z sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Pokrój pomidory, paprykę i cebulę w kostkę, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą i marynowaną papryczką jalapeno. Dodaj jeszcze kolendrę, polej wszystko sosem i wymieszaj. Na wierzchu poukładaj plastry grillowanego mięsa. Gotową potrawę serwuj z domowymi nachosami. Aby je przygotować, wystarczy, że placki tortilli pokroisz w trójkąty i upieczesz w piekarniku na złoty kolor. Mamy nadzieję, że przyrządzanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.