Meksykańska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę osusz papierowym ręcznikiem i skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso usmaż na grillu lub grillowej domowej patelni. Steka wystudź i pokrój w paski.

Meksykańska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny, Tabasco i oliwą.

Meksykańska sałatka - Krok 2

Krok 3

Paprykę, pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedź. Kolendrę pokrój grubo.

Meksykańska sałatka - Krok 3

Krok 4

Warzywa przełóż do miski, dodaj papryczki Jalapeno, sos oraz kolendrę i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki lub na półmisek. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone mięso, powtykaj nachosy i podawaj.

Meksykańska sałatka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z domowymi nachosami – placki tortilli pokrój w trójkąty, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na złoty kolor w piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • martiosza

    martiosza , 26.03.2020

    TAK Wygląda smakowicie! Na pewno skuszę się, by przygotować taką sałatkę. Ciekawym sposobem na podanie sałatki meksykańskiej może być również warstwowe ułożenie składników. Mięso, w nieco drobniejszych kawałkach niż to zaprezentowane na powyższych zdjęciach, układamy na dno miski, następnie już według uznania układamy warstwy kolejnych składników. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Na sos trzemy ser żółty (na grubych oczkach), a na wierzch układamy chipsy tacos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska sałatkaMeksykańska sałatka

Kuchnia meksykańska to kolorowe dania, umiejętnie łączące różne składniki. Jej podstawą są świeże warzywa i soczyste mięsa. Meksykańska sałatka z grillowaną wołowiną stanowi wyraziste w smaku i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się na szczególne okazje. Przygotowanie rozpocznij od mięsa. Dopraw je podstawowymi przyprawami, skrop oliwą, a następnie upiecz na ruszcie grilla lub specjalnej patelni. Tabasco, sok z cytryny i oliwę wymieszaj z sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Pokrój pomidory, paprykę i cebulę w kostkę, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą i marynowaną papryczką jalapeno. Dodaj jeszcze kolendrę, polej wszystko sosem i wymieszaj. Na wierzchu poukładaj plastry grillowanego mięsa. Gotową potrawę serwuj z domowymi nachosami. Aby je przygotować, wystarczy, że placki tortilli pokroisz w trójkąty i upieczesz w piekarniku na złoty kolor. Mamy nadzieję, że przyrządzanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.