Kaszotto z czerwoną fasolą – z kaszą pęczak | Przepisy.pl pixel

Kaszotto z czerwoną fasolą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

34

heart
143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

50 mililitrów

50 gramów

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, pomidory w kostkę, a czosnek, chili i natkę kolendry posiekaj. Zetrzyj żółty ser.

Kaszotto z czerwoną fasolą  - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy czosnek zacznie się rumienić, wrzuć cebulę. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj pomidory, kaszę i kmin rzymski. Smaż wszystko jeszcze chwilę, a następnie zalej 400 ml wody.

Kaszotto z czerwoną fasolą  - Krok 2

Krok 3

Kaszę gotuj do miękkości pod przykryciem około 20 minut. W ostatniej fazie dodaj warzywa z puszki, śmietanę wymieszaną ze 100 ml wody i Fixem Knorr, a także ser. Kaszotto gotuj jeszcze około 5 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Kaszotto z czerwoną fasolą  - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem potrawę posyp posiekaną kolendrą.

Kaszotto z czerwoną fasolą  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kaszotto możesz udekorować chipsami z tortilli kukurydzianej i podawać z kawałkami awokado.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z czerwoną fasolą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z czerwoną fasolą Kaszotto z czerwoną fasolą

Szukasz pomysłu na danie idealne? Mamy coś w sam raz dla Ciebie! Przepisowi na kaszotto z czerwoną fasolą trudno będzie się oprzeć. Smakowite połączenie kaszy pęczak z fasolą, kukurydzą i papryką to strzał w dziesiątkę na pyszny obiad.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które chciałyby urozmaicić swoją dietę. Nawet jeśli nie przepadasz za smakiem kaszy, to nic straconego. W takiej odsłonie smakuje najlepiej. To danie ma charakter!

Na jaką okazję?

Przygotowanie kaszotto z czerwoną fasolą zajmie Ci nieco ponad pół godziny. To świetna propozycja na obiad, którą możesz wykorzystać na drugi dzień jako lunch w szkole lub w pracy.

Czy wiesz, że?

Na całym świecie uprawia się około 400 odmian fasoli. Różnią się kolorem, kształtem i smakiem. Ich zaletą jest fakt, że niemal każda z nich jest odporna na trudne warunki klimatyczne.

Dla urozmaicenia:

Kaszotto możesz udekorować chipsami z tortilli kukurydzianej i podawać je z kawałkami awokado.