Kopytka z winną wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z winną wątróbką

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut.

Krok 2

Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.

Krok 3

Wątróbkę pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć. Dodać wątróbkę, obrumienić, przyprawić solą, pieprzem i kosteczką czosnkową. Całość podlać winem. Dusić razem ok 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, wrzucić natkę pietruszki uzupełnić smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie wodą.

Krok 4

Podać z gotowymi kopytkami.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej