
Składniki
500 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka oraz cebulę pokrój w paski i przesmaż razem na rozgrzanej patelni z oliwą.

Krok 2
Całość zalej 200 ml wody. Następnie wlej śmietanę i zagotuj.

Krok 3
Dodaj groszek.

Krok 4
Zmniejsz ogień. Całość dopraw do smaku pokruszoną kostką Knorr i gotuj jeszcze 8 minut. Danie podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z groszkiem
Potrawka z kurczaka z groszkiem to danie, które powinieneś zapisać w kategorii „ulubione” w swoich notatnikach z przepisami. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim wyjątkowym smakiem oraz prostotą przygotowania. Jeśli potrzebujesz oryginalnego pomysłu na obiad, który da się przygotować w pół godziny, ta propozycja jest dla ciebie! Kurczaka lubi praktycznie każdy, masz więc pewność, że lunch przypadnie do gustu większości członków rodziny. Kluczem do sukcesu tej potrawy jest zielony groszek, którego słodkawy smak doskonale łączy się z kurczakiem oraz aksamitnym sosem.
Dla kogo?
Potrawka z kurczaka z rosołu z groszkiem to danie dla każdego miłośnika drobiowych obiadów.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację oraz dla niespodziewanych gości. Potrawka z kurczaka z groszkiem sprawdzi się na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Czas przechowywania mięsa drobiowego w lodówce nie zawsze jest taki sam. Cały kurczak zachowa swą świeżość do 3 dni, natomiast jego kawałki już tylko przez 24 godziny.
Dla urozmaicenia:
Potrawkę serwuj z ryżem. Możesz także przygotować ulubioną sałatkę warzywną.