
Składniki
500 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka oraz cebulę pokrój w paski i przesmaż razem na rozgrzanej patelni z oliwą.

Krok 2
Całość zalej 200 ml wody. Następnie wlej śmietanę i zagotuj.

Krok 3
Dodaj groszek.

Krok 4
Zmniejsz ogień. Całość dopraw do smaku pokruszoną kostką Knorr i gotuj jeszcze 8 minut. Danie podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z groszkiem
Potrawka z kurczaka z groszkiem to danie, które powinieneś zapisać w kategorii „ulubione” w swoich notatnikach z przepisami. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim wyjątkowym smakiem oraz prostotą przygotowania. Jeśli potrzebujesz oryginalnego pomysłu na obiad, który da się przygotować w pół godziny, ta propozycja jest dla ciebie! Kurczaka lubi praktycznie każdy, masz więc pewność, że lunch przypadnie do gustu większości członków rodziny. Kluczem do sukcesu tej potrawy jest zielony groszek, którego słodkawy smak doskonale łączy się z kurczakiem oraz aksamitnym sosem.
Dla kogo?
Potrawka z kurczaka z rosołu z groszkiem to danie dla każdego miłośnika drobiowych obiadów.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację oraz dla niespodziewanych gości. Potrawka z kurczaka z groszkiem sprawdzi się na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Czas przechowywania mięsa drobiowego w lodówce nie zawsze jest taki sam. Cały kurczak zachowa swą świeżość do 3 dni, natomiast jego kawałki już tylko przez 24 godziny.
Dla urozmaicenia:
Potrawkę serwuj z ryżem. Możesz także przygotować ulubioną sałatkę warzywną.