
Składniki
1 sztuka
1 kilogram
3 łyżki
1 szczypta
125 mililitrów
3 sztuki
1 szczypta
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo. Cukinię umyj i pokrój w grube plastry.
Krok 2
Umyj wątróbkę, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz mąką. Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę.
Krok 4
Posiekaj jajka, pokrój wątróbkę, dopraw solą, pieprzem i szałwią.
Krok 5
Na każdym plastrze cukinii połóż gruba warstwę farszu. Ułóż plastry w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
Krok 6
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Krok 7
Po tym czasie ułóż na każdym plastrze odrobinę masła i polej całość śmietaną. Piecz jeszcze 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej