Cukinia z wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia z wątróbką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

3 łyżki

1 szczypta

125 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Cukinię umyj i pokrój w grube plastry.

Krok 2

Umyj wątróbkę, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz mąką. Posiekaj cebulę w drobną kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę.

Krok 4

Posiekaj jajka, pokrój wątróbkę, dopraw solą, pieprzem i szałwią.

Krok 5

Na każdym plastrze cukinii połóż gruba warstwę farszu. Ułóż plastry w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Krok 7

Po tym czasie ułóż na każdym plastrze odrobinę masła i polej całość śmietaną. Piecz jeszcze 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej