Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 plastry
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
500 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Krok 2
Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.

Krok 4
Gdy się zrumienią, dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.

Krok 5
Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.

Krok 7
Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj. Natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron carbonara z cukinią
To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli wracasz do domu po całym dniu pracy i ostatnie o czym marzysz to długie ślęczenie w kuchni, przygotuj szybki makaron carbonara z cukinią. Aromat smażonego boczku, cebuli i cukinii idealnie łączy się z kremowym sosem i sprężystym makaronem, a wszystko doprawione świeżymi ziołami. Co musisz zrobić? Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodając pokrojoną w kostkę cukinię. Aby wytworzył się aromatyczny sos, do warzyw wlej jedną chochelkę wody z makaronu. Całość dobrze przypraw, dodaj ugotowany makaron Rigatoni i zalej masą śmietanową (śmietanę zmieszaną z żółtkami i startym parmezanem). Proste prawda? Makaron carbonara z cukinią podawaj niezwłocznie po przygotowaniu, posypując świeżym tymiankiem i oregano. Pyszności!