Makaron z cukinią i boczkiem: w sosie śmietanowym | Przepisy.pl pixel

Makaron carbonara z cukinią

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 3

Krok 4

Gdy się zrumienią, dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 4

Krok 5

Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 5

Krok 6

W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 6

Krok 7

Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj. Natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron carbonara z cukiniąMakaron carbonara z cukinią

To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli wracasz do domu po całym dniu pracy i ostatnie o czym marzysz to długie ślęczenie w kuchni, przygotuj szybki makaron carbonara z cukinią. Aromat smażonego boczku, cebuli i cukinii idealnie łączy się z kremowym sosem i sprężystym makaronem, a wszystko doprawione świeżymi ziołami. Co musisz zrobić? Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodając pokrojoną w kostkę cukinię. Aby wytworzył się aromatyczny sos, do warzyw wlej jedną chochelkę wody z makaronu. Całość dobrze przypraw, dodaj ugotowany makaron Rigatoni i zalej masą śmietanową (śmietanę zmieszaną z żółtkami i startym parmezanem). Proste prawda? Makaron carbonara z cukinią podawaj niezwłocznie po przygotowaniu, posypując świeżym tymiankiem i oregano. Pyszności!