Makaron to składnik, który zawsze mam w szafce kuchennej. Przypuszczam, że u Was jest tak samo. Można na szybko przygotować spaghetti z czosnkiem i papryczką chili – włoski klasyk. Można także przygotować szybką zapiekankę. Cała tajemnica tkwi w prostocie. Nie musicie gotować wcześniej makaronu, po prostu dodajcie szklankę płynu więcej i połączcie wszystkie składniki ze sobą. Naczynie do zapiekania należy dokładnie przykryć, aby makaron pod wpływem temperatury i wchłanianego płynu zrobił się miękki. Na pierwszy ogień wrzucam Pychotkę. Założę się, że dodacie ją do swojej listy dań ratunkowych na przedświąteczne grudniowe dni, gdy czas kurczy się w zadziwiający sposób.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA":
Czas: 30 minut
1-2 porcje

Składniki:
- 100 g makaronu świderki
- 1 pomidor
- 1 Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 filet z kurczaka
- 1 ząbek czosnku - 1 sztuka
- 1 cebula
- 20 dkg sera żółtego
- 1 papryka
- olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron na sposób al dente. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oleju. Warzywa pokrój w paski i wraz z kurczakiem dodaj do całości. Duś ok. 15 minut. Następnie podlej szklanką wody i dodaj Bulionetkę Knorr oraz przecier pomidorowy. Makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i posyp startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Szybkie zapiekanki to pole do popisu dla domowych kucharzy. Można je przygotować w najrozmaitszych wersjach. Z szynką, z boczkiem, z dodatkiem kukurydzy z puszki czy pieczarek.

Jeszcze jednym sposobem na szybką zapiekankę jest fritatta. Wystarczą mix mrożonych warzyw może jakaś wędlina, jajka i śmietana, kostka rosołowa. Łącząc wszystkie te składniki, w 30 minut możemy mieć pyszną gorącą potrawę.

Próbujcie własnych rozwiązań. I składników, które macie akurat pod ręką. Niektóre połączenia mogą okazać się zaskakujące i wyjątkowe.