Przepisy na Makarony z sosem
157 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makarony z sosem
Jeśli szukasz szybkiego i smacznego sposobu na obiad, makaron z sosem będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Śmietanowy, szpinakowy, pomidorowy, serowy lub ziołowy – to, jaki wybierzesz, zależy już wyłącznie od Ciebie. Możesz kupić gotowy w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Jednym z najchętniej wykorzystywanych i najprostszych sosów jest pomidorowy (nieodłączny element włoskich dań, takich jak chociażby spaghetti bolognese czy lasagne). By go przygotować, wystarczy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojony seler naciowy. Następnie dodać do tego pomidory, doprawić pieprzem i oregano, wymieszać oraz zagotować. Sos najlepiej gotować pod przykryciem (dzięki temu zapobiegniesz jego zbytniemu odparowaniu). Na koniec zmiksuj całość blenderem, uzyskując tym samym gładką konsystencję. Możesz także zrobić ziołowe pesto (wszystkie składniki: ząbek czosnku, bazylię, tarty parmezan oraz orzeszki pinii – utrzyj w moździerzu lub zblenduj). Sosy pasują do niemal każdego rodzaju makaronu – penne, spaghetti, farfalle czy cannelloni. Pamiętaj jednak, że każdy z nich powinien być ugotowany al dente, ponieważ po dodaniu sosu jeszcze trochę zmięknie. Smak przygotowanej potrawy możesz także wzbogacić, dodając mięso, warzywa, ryby lub owoce morza. Jeśli lubisz grzyby, koniecznie przyrządź penne z sosem pieczarkowym. Sos należy dobrze wymieszać w zimnej wodzie tak, aby jego konsystencja była jednolita i bez grudek. Następnie gotuj go przez kilka minut na małym ogniu. Tak przyrządzone danie udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii, a jego wierzch posyp startym serem, np. grana padano. Wolisz intensywniejsze smaki? W takim razie przygotuj gnocchi z gorgonzolą. Nie zapomnij także o fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami, serowym makaronie z pomidorami i cebulą czy świderkach w sosie grzybowym z rozmarynem. Już teraz sprawdź nasze przepisy na makaron z sosem i zobacz na ile sposobów możesz go przygotować. Wybierz swój ulubiony i koniecznie podziel się z nami opinią!