Przepisy na Makarony z sosem
158 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Makarony z sosem
Jeśli szukasz szybkiego i smacznego sposobu na obiad, makaron z sosem będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Śmietanowy, szpinakowy, pomidorowy, serowy lub ziołowy – to, jaki wybierzesz, zależy już wyłącznie od Ciebie. Możesz kupić gotowy w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Jednym z najchętniej wykorzystywanych i najprostszych sosów jest pomidorowy (nieodłączny element włoskich dań, takich jak chociażby spaghetti bolognese czy lasagne). By go przygotować, wystarczy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojony seler naciowy. Następnie dodać do tego pomidory, doprawić pieprzem i oregano, wymieszać oraz zagotować. Sos najlepiej gotować pod przykryciem (dzięki temu zapobiegniesz jego zbytniemu odparowaniu). Na koniec zmiksuj całość blenderem, uzyskując tym samym gładką konsystencję. Możesz także zrobić ziołowe pesto (wszystkie składniki: ząbek czosnku, bazylię, tarty parmezan oraz orzeszki pinii – utrzyj w moździerzu lub zblenduj). Sosy pasują do niemal każdego rodzaju makaronu – penne, spaghetti, farfalle czy cannelloni. Pamiętaj jednak, że każdy z nich powinien być ugotowany al dente, ponieważ po dodaniu sosu jeszcze trochę zmięknie. Smak przygotowanej potrawy możesz także wzbogacić, dodając mięso, warzywa, ryby lub owoce morza. Jeśli lubisz grzyby, koniecznie przyrządź penne z sosem pieczarkowym. Sos należy dobrze wymieszać w zimnej wodzie tak, aby jego konsystencja była jednolita i bez grudek. Następnie gotuj go przez kilka minut na małym ogniu. Tak przyrządzone danie udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii, a jego wierzch posyp startym serem, np. grana padano. Wolisz intensywniejsze smaki? W takim razie przygotuj gnocchi z gorgonzolą. Nie zapomnij także o fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami, serowym makaronie z pomidorami i cebulą czy świderkach w sosie grzybowym z rozmarynem. Już teraz sprawdź nasze przepisy na makaron z sosem i zobacz na ile sposobów możesz go przygotować. Wybierz swój ulubiony i koniecznie podziel się z nami opinią!