Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym
łatwe
433 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
400 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie paski i przesmaż na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i smaż chwilę razem.
Krok 2
Na patelnię z boczkiem wlej pomidory z puszki, żeby zapiekanka miała ziołowy smak dodaj Fix Knorr i doprowadź do wrzenia. Wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj ugotowany makaron, przygotowany sos oraz połowę startego sera.
Krok 4
Wszystko razem wymieszaj, następnie całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp pozostałym startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Taką zapiekankę możesz przygotować również z mięsem mielonym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym
Wielbiciele jednogarnkowych dań i zapiekanek – łączmy się! Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym to świetna propozycja obiadowa – zaserwowana na gorąco zaspokoi apetyt nawet najbardziej wymagającego głodomora. Już teraz sprawdź naszą recepturę i rozpocznij kulinarną zabawę. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników szybkich dań i dla tych, którzy potrzebują „wyczyścić” lodówkę przed dłuższym wyjazdem. Zapiekanka makaronowa z boczkiem przypadnie do gustu miłośnikom warzyw oraz mięs. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to nasza receptura jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Zapiekanka z boczkiem i makaronem sprawdzi się na obiad lub na kolację. Zaserwuj ją dla bliskich, a zbierzesz wiele pochwał i pytań o recepturę. Taka zapiekanka makaronowa będzie świetnie smakować również na drugi dzień – oczywiście po uprzednim podgrzaniu.
Czy wiesz, że?
Do makaronowej zapiekanki możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu. Świetnie sprawdzi się kukurydziany lub warzywny. Możesz także skusić się na różne kształty włoskiego specjału. Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serem dobrze komponuje się z penne lub kokardkami.
Dla urozmaicenia:
Z sosem pomidorowym świetnie łączą się papryka czy pieczarki, z ich dodatkiem makaron zapiekany z boczkiem wyjdzie doskonale. Możesz także urozmaicić listę składników wybranym rodzajem sera. Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pomidorami oraz dodatkiem goudy lub mozzarelli smakuje wybitnie!