Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym
łatwe
444 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
400 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie paski i przesmaż na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i smaż chwilę razem.
Krok 2
Na patelnię z boczkiem wlej pomidory z puszki, żeby zapiekanka miała ziołowy smak dodaj Fix Knorr i doprowadź do wrzenia. Wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj ugotowany makaron, przygotowany sos oraz połowę startego sera.
Krok 4
Wszystko razem wymieszaj, następnie całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp pozostałym startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Taką zapiekankę możesz przygotować również z mięsem mielonym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym
Wielbiciele jednogarnkowych dań i zapiekanek – łączmy się! Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym to świetna propozycja obiadowa – zaserwowana na gorąco zaspokoi apetyt nawet najbardziej wymagającego głodomora. Już teraz sprawdź naszą recepturę i rozpocznij kulinarną zabawę. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników szybkich dań i dla tych, którzy potrzebują „wyczyścić” lodówkę przed dłuższym wyjazdem. Zapiekanka makaronowa z boczkiem przypadnie do gustu miłośnikom warzyw oraz mięs. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to nasza receptura jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Zapiekanka z boczkiem i makaronem sprawdzi się na obiad lub na kolację. Zaserwuj ją dla bliskich, a zbierzesz wiele pochwał i pytań o recepturę. Taka zapiekanka makaronowa będzie świetnie smakować również na drugi dzień – oczywiście po uprzednim podgrzaniu.
Czy wiesz, że?
Do makaronowej zapiekanki możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu. Świetnie sprawdzi się kukurydziany lub warzywny. Możesz także skusić się na różne kształty włoskiego specjału. Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serem dobrze komponuje się z penne lub kokardkami.
Dla urozmaicenia:
Z sosem pomidorowym świetnie łączą się papryka czy pieczarki, z ich dodatkiem makaron zapiekany z boczkiem wyjdzie doskonale. Możesz także urozmaicić listę składników wybranym rodzajem sera. Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pomidorami oraz dodatkiem goudy lub mozzarelli smakuje wybitnie!