Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym
łatwe
340 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
400 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie paski i przesmaż na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i smaż chwilę razem.
Krok 2
Na patelnię z boczkiem wlej pomidory z puszki, żeby zapiekanka miała ziołowy smak dodaj Fix Knorr i doprowadź do wrzenia. Wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj ugotowany makaron, przygotowany sos oraz połowę startego sera.
Krok 4
Wszystko razem wymieszaj, następnie całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp pozostałym startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.
Dobra rada:
Taką zapiekankę możesz przygotować również z mięsem mielonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym
Wielbiciele jednogarnkowych dań i zapiekanek – łączmy się! Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym to świetna propozycja obiadowa – zaserwowana na gorąco zaspokoi apetyt nawet najbardziej wymagającego głodomora.
Dla kogo?
Dla miłośników szybkich dań i dla tych, którzy potrzebują „wyczyścić” lodówkę przed dłuższym wyjazdem.
Na jaką okazję?
Na obiad lub na kolację. Taka zapiekanka makaronowa będzie świetnie smakować również na drugi dzień – oczywiście po uprzednim podgrzaniu.
Czy wiesz, że?
Do makaronowej zapiekanki możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu. Świetnie sprawdzi się także ten kukurydziany lub warzywny.
Dla urozmaicenia:
Z sosem pomidorowym świetnie łączą się papryka czy pieczarki.