Przepisy na Makaron z sosem grzybowym
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejMakaron z sosem grzybowym
Grzyby znajdują szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej. Szczególnie popularne są w niej borowiki, zwane porcini. Dodaje się je do pizzy, risotto, frittaty. Cenione są także trufle, które dodają potrawom wykwintności. Grzyby w kuchni włoskiej to także dodatek do różnych rodzajów makaronu, spróbuj przygotować np. pappardelle (długie, szerokie wstążki) z borowikami. Makaron ugotuj al dente, w dużej ilości wody. Nie przelewaj go zimną wodą, tylko od razu połącz z sosem i wymieszaj. Dzięki temu sos i makaron dobrze się połączą. Gotowe danie dopraw świeżą natką pietruszki i podaj od razu po przyrządzeniu. Grzybów użyj również do przygotowania warzywnej lasagne. Nie gotuj płatów makaronu przed przełożeniem ich sosem – zmiękną w piekarniku. Wierzch dania pokryj mozzarellą albo twardym żółtym serem i zapiecz. Sos grzybowy dobrze smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Przyrządź świderki z grzybami, kiełbasą i oscypkiem. Łagodny smak pieczarek bardzo dobrze łączy się z mocno wyrazistym góralskim serem. Zamiast kiełbasy sprawdzi się również wędzona szynka. Z grzybami dobrze komponują się też inne mięsa, np. kurczak. Połączony z pieczarkami i szpinakiem stworzy prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do dania – podaj do niego gruby makaron, np. rurki albo świderki. Tego typu gatunki najlepiej łączą się z bogatymi w składniki sosami. Do makaronu z grzybami pasuje również wołowina, którą należy posmażyć i dusić w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Gotowe porcje posyp startym parmezanem i udekoruj gałązką świeżego tymianku. Jeśli chcesz przyrządzić danie bardziej wykwintne, wybierz dodatek szparagów. Ugotuj je osobno, ponieważ są delikatne i gotowanie ich w sosie mogłoby sprawić, że za bardzo zmiękną. Do dań na bazie makaronu i grzybów dodawaj świeże zioła, odpowiedni będzie tymianek, pietruszka, rozmaryn. Spróbuj też doprawić je lubczykiem lub szałwią. Do dekoracji użyj płatków twardego sera, np. parmezanu, pecorino, bursztynu. Zobacz nasze propozycje na makaron z grzybami. Życzymy smacznego!