Przepisy na Makaron z sosem grzybowym
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Makaron z sosem grzybowym
Grzyby znajdują szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej. Szczególnie popularne są w niej borowiki, zwane porcini. Dodaje się je do pizzy, risotto, frittaty. Cenione są także trufle, które dodają potrawom wykwintności. Grzyby w kuchni włoskiej to także dodatek do różnych rodzajów makaronu, spróbuj przygotować np. pappardelle (długie, szerokie wstążki) z borowikami. Makaron ugotuj al dente, w dużej ilości wody. Nie przelewaj go zimną wodą, tylko od razu połącz z sosem i wymieszaj. Dzięki temu sos i makaron dobrze się połączą. Gotowe danie dopraw świeżą natką pietruszki i podaj od razu po przyrządzeniu. Grzybów użyj również do przygotowania warzywnej lasagne. Nie gotuj płatów makaronu przed przełożeniem ich sosem – zmiękną w piekarniku. Wierzch dania pokryj mozzarellą albo twardym żółtym serem i zapiecz. Sos grzybowy dobrze smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Przyrządź świderki z grzybami, kiełbasą i oscypkiem. Łagodny smak pieczarek bardzo dobrze łączy się z mocno wyrazistym góralskim serem. Zamiast kiełbasy sprawdzi się również wędzona szynka. Z grzybami dobrze komponują się też inne mięsa, np. kurczak. Połączony z pieczarkami i szpinakiem stworzy prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do dania – podaj do niego gruby makaron, np. rurki albo świderki. Tego typu gatunki najlepiej łączą się z bogatymi w składniki sosami. Do makaronu z grzybami pasuje również wołowina, którą należy posmażyć i dusić w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Gotowe porcje posyp startym parmezanem i udekoruj gałązką świeżego tymianku. Jeśli chcesz przyrządzić danie bardziej wykwintne, wybierz dodatek szparagów. Ugotuj je osobno, ponieważ są delikatne i gotowanie ich w sosie mogłoby sprawić, że za bardzo zmiękną. Do dań na bazie makaronu i grzybów dodawaj świeże zioła, odpowiedni będzie tymianek, pietruszka, rozmaryn. Spróbuj też doprawić je lubczykiem lub szałwią. Do dekoracji użyj płatków twardego sera, np. parmezanu, pecorino, bursztynu. Zobacz nasze propozycje na makaron z grzybami. Życzymy smacznego!