Przepisy na Makaron z sosem grzybowym

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (19)

Zapiekanka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

110

difficulty

łatwe

60 min.
Dziś proponujemy znakomitą zapiekankę z pieczarkami i mielonym mięsem. Pycha.
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

średnie

35 min.
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu...
Farfalle w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

30 min.
Farfalle to pochodzący z Włoch makaron, który swoim kształtem przypomina kokardki. Bywa nawet naz...
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

45 min.
Podstawą dania z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem jest rigatoni. Przypominające penne makaron...
Makaron z sosem borowikowym po włosku
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

30 min.
Makaron z sosem borowikowym po włosku jest prostym i niezwykle aromatycznym daniem. Makaron to sk...
Rurki w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

30 min.
Dania z makaronem nigdy się nie nudzą. Jest tyle możliwości podania, że za każdym razem możesz wy...
Makaron tagliatelle z grzybami
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

30 min.
To danie stanowi połączenie aromatycznych leśnych grzybów i wyrazistego parmezanu, a całość dopeł...
Farfalle z pieczarkami i szynką
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

30 min.
Makaron w kształcie ozdobnych kokardek, szynka oraz pieczarki – te składniki wystarczą do przygot...
Rurki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

15 min.
Przepisów na dania z makaronem nigdy dość! Makaronowe rurki w ciepłym grzybowo-śmietanowym sosie...
Penne z sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

30 min.
Masz ochotę na zachwycające, ale proste danie? Domownikom zaserwuj dzisiaj na obiad popularne we...
 Świderki w sosie grzybowym
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

30 min.
Aksamitny, mocno grzybowy sos i jędrne makaronowe świderki… To jest pyszne! Makaron jest niezwykl...
Makaron z szparagami i grzybami
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

15 min.
Makaron w wersji warzywnej dobrze smakuje przygotowany z dodatkiem grzybów oraz szparagów. Warzyw...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem grzybowymMakaron z sosem grzybowym

Grzyby znajdują szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej. Szczególnie popularne są w niej borowiki, zwane porcini. Dodaje się je do pizzy, risotto, frittaty. Cenione są także trufle, które dodają potrawom wykwintności. Grzyby w kuchni włoskiej to także dodatek do różnych rodzajów makaronu, spróbuj przygotować np. pappardelle (długie, szerokie wstążki) z borowikami. Makaron ugotuj al dente, w dużej ilości wody. Nie przelewaj go zimną wodą, tylko od razu połącz z sosem i wymieszaj. Dzięki temu sos i makaron dobrze się połączą. Gotowe danie dopraw świeżą natką pietruszki i podaj od razu po przyrządzeniu. Grzybów użyj również do przygotowania warzywnej lasagne. Nie gotuj płatów makaronu przed przełożeniem ich sosem – zmiękną w piekarniku. Wierzch dania pokryj mozzarellą albo twardym żółtym serem i zapiecz. Sos grzybowy dobrze smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Przyrządź świderki z grzybami, kiełbasą i oscypkiem. Łagodny smak pieczarek bardzo dobrze łączy się z mocno wyrazistym góralskim serem. Zamiast kiełbasy sprawdzi się również wędzona szynka. Z grzybami dobrze komponują się też inne mięsa, np. kurczak. Połączony z pieczarkami i szpinakiem stworzy prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do dania – podaj do niego gruby makaron, np. rurki albo świderki. Tego typu gatunki najlepiej łączą się z bogatymi w składniki sosami. Do makaronu z grzybami pasuje również wołowina, którą należy posmażyć i dusić w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Gotowe porcje posyp startym parmezanem i udekoruj gałązką świeżego tymianku. Jeśli chcesz przyrządzić danie bardziej wykwintne, wybierz dodatek szparagów. Ugotuj je osobno, ponieważ są delikatne i gotowanie ich w sosie mogłoby sprawić, że za bardzo zmiękną. Do dań na bazie makaronu i grzybów dodawaj świeże zioła, odpowiedni będzie tymianek, pietruszka, rozmaryn. Spróbuj też doprawić je lubczykiem lub szałwią. Do dekoracji użyj płatków twardego sera, np. parmezanu, pecorino, bursztynu. Zobacz nasze propozycje na makaron z grzybami. Życzymy smacznego!