Przepisy na Makaron z sosem grzybowym
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Makaron z sosem grzybowym
Grzyby znajdują szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej. Szczególnie popularne są w niej borowiki, zwane porcini. Dodaje się je do pizzy, risotto, frittaty. Cenione są także trufle, które dodają potrawom wykwintności. Grzyby w kuchni włoskiej to także dodatek do różnych rodzajów makaronu, spróbuj przygotować np. pappardelle (długie, szerokie wstążki) z borowikami. Makaron ugotuj al dente, w dużej ilości wody. Nie przelewaj go zimną wodą, tylko od razu połącz z sosem i wymieszaj. Dzięki temu sos i makaron dobrze się połączą. Gotowe danie dopraw świeżą natką pietruszki i podaj od razu po przyrządzeniu. Grzybów użyj również do przygotowania warzywnej lasagne. Nie gotuj płatów makaronu przed przełożeniem ich sosem – zmiękną w piekarniku. Wierzch dania pokryj mozzarellą albo twardym żółtym serem i zapiecz. Sos grzybowy dobrze smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Przyrządź świderki z grzybami, kiełbasą i oscypkiem. Łagodny smak pieczarek bardzo dobrze łączy się z mocno wyrazistym góralskim serem. Zamiast kiełbasy sprawdzi się również wędzona szynka. Z grzybami dobrze komponują się też inne mięsa, np. kurczak. Połączony z pieczarkami i szpinakiem stworzy prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do dania – podaj do niego gruby makaron, np. rurki albo świderki. Tego typu gatunki najlepiej łączą się z bogatymi w składniki sosami. Do makaronu z grzybami pasuje również wołowina, którą należy posmażyć i dusić w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Gotowe porcje posyp startym parmezanem i udekoruj gałązką świeżego tymianku. Jeśli chcesz przyrządzić danie bardziej wykwintne, wybierz dodatek szparagów. Ugotuj je osobno, ponieważ są delikatne i gotowanie ich w sosie mogłoby sprawić, że za bardzo zmiękną. Do dań na bazie makaronu i grzybów dodawaj świeże zioła, odpowiedni będzie tymianek, pietruszka, rozmaryn. Spróbuj też doprawić je lubczykiem lub szałwią. Do dekoracji użyj płatków twardego sera, np. parmezanu, pecorino, bursztynu. Zobacz nasze propozycje na makaron z grzybami. Życzymy smacznego!



